Lexikon zvířat
Lexikon zvířat

Lexikon zvířat Zoo Praha
Konipas horský (Motacilla cinerea)
Štíhlý pěvec konipas horský má nápadně dlouhý ocas – vůbec nejdelší ze všech konipasů. Naopak jeho nohy jsou v porovnání s ostatními konipasy nejkratší. Svrchní strana jeho těla je šedá, spodina jasně žlutá a ocas černobílý. Samec ve svatebním šatu má výrazné černé hrdlo. Na rozdíl od většiny ostatních konipasů je tento druh úzce vázán na tekoucí vody.
| Třída | Ptáci (Aves) |
|---|---|
| Řád | Pěvci (Passeriformes) |
| Čeleď | Konipasovití (Motacillidae) |
| Rozšíření | Afrika, Asie, Evropa (V Africe pouze na severozápadě) |
| Biotop | křovinaté oblasti a mokřady (Horské bystřiny, břehy potoků a řek) |
| Potrava | bezobratlí (Vodní i suchozemský hmyz, drobní bezobratlí) |
| Rozměry | Délka těla 17–20 cm, rozpětí křídel 25–27 cm, hmotnost 14–22 g |
| Rozmnožování | Samice snáší 4–6 vajec, inkubace trvá 11–14 dní |
Zajímavosti
Konipas horský vyhledává potravu především podél tekoucích vod. Drobné bezobratlé sbírá z kamenů, břehů i vodní hladiny, kam se často vrhá krátkými výpady. Díky dlouhým nohám se obratně pohybuje po kluzkých kamenech i v mělké vodě. Typickým znakem všech konipasů je neustálé pohupování dlouhým ocasem. Přesný význam tohoto chování není dosud zcela objasněn. Pravděpodobně se podílí na komunikaci mezi jedinci a může také pomáhat plašit drobnou kořist nebo signalizovat predátorům, že byli včas zpozorováni. Na rozdíl od konipase bílého se konipas horský drží převážně v blízkosti tekoucích vod. V zimě část evropské populace táhne do jižní Evropy a severní Afriky, zatímco ptáci z mírnějších oblastí mohou přezimovat nedaleko svých hnízdišť. Do hnízdišť přilétá nejdříve samec, který zpěvem označuje své teritorium a často se vrací na stejné místo z předchozího roku. Hnízdní okrsek zaujímá zpravidla 250–450 metrů vodního toku a jeho hranice tvoří terénní dominanty jako jezy, náhony či přítoky. Místo pro stavbu hnízda vybírají oba partneři po příletu samice. V České republice je hnízdo z 85 % umístěno do 10 metrů od vody, nejčastěji přímo nad vodou nebo nízko nad zemí. Konipasi využívají skalní výklenky, škvíry mezi kameny, zdi náhonů, konstrukce mostů, kořeny stromů i umělé polobudky. Stavba hnízda trvá pět až deset dní a podílejí se na ní oba ptáci, větší díl práce však zastane samice. Podklad tvoří mech a rostlinný materiál; kotlinku vystýlají žíněmi, jemnými vlákny, chlupy či peřím. Samice snáší vejce v denních intervalech brzy ráno. Běžná snůška obsahuje 4 až 6 oválných vajec (bělavé, krémové až našedlé barvy, o rozměrech cca 19 × 14 mm). Inkubace trvá 11 až 14 dní a začíná po nakladení posledního vejce. Na vejcích se střídají oba rodiče, přičemž samice tráví na vejcích přibližně o polovinu delší čas než samec. Konipas horský hnízdí většinou dvakrát, někdy i třikrát do roka. Mezi vyvedením mláďat a další snůškou uplyne zpravidla 10 až 20 dní. Mláďata krmí oba rodiče po dobu 11 až 14 dní. Potravu loví téměř výhradně v korytě toku a na březích, převažují v ní dvoukřídlí, larvy a dospělci jepic, pošvatek, brouků a chrostíků. Po opuštění hnízda jsou mláďata rodiči, především samcem, ještě týden až dva přikrmována a další dva měsíce se drží v blízkosti hnízdiště. Pohlavní dospělosti dosahují koncem prvního roku života.
Ochrana
Málo dotčený druh
Chov v Zoo Praha
Konipasa horského chováme v Zoo Praha od roku 2026 a spatřit ho můžete v průchozím pavilonu Sečuán ve spodní části zahrady.
| Umístění v Zoo Praha | Sečuán - pavilon ptáků z podhůří Himálaje |
|---|
ABECEDNÍ REJSTŘÍK
A
B
C
Č
D
Ď
E
F
G
H
CH
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Skalník sundský (modravec sundský)
Slavík Kaliopin (slavík kaliopa)
Š
T
U
Ú
V
W
Z
Ž
Světadíly
Afrika
Čírka diamantová (hottentotská)
Gekon Chondrodactylus laevigatus
Jeřáb laločnatý (bradavičnatý)
Pískomil tlustoocasý (kyjochvost)
Zlatohlávek konžský (Z. skvrnitý)
Zlatohlávek smaragdový kamerunský
Asie
Koroptev hnědoprsá (pruhokřídlá)
Parmička černoskvrnná (vláknoploutvá)
Skalník sundský (modravec sundský)
Slavík Kaliopin (slavík kaliopa)
Sojkovec zlatokřídlý (S. šupinkatý)
Austrálie
Evropa
Jižní Amerika
Severní Amerika
v přírodě nežije
ZOOPRAHA.CZ
Kontakt
- Zoologická zahrada hl. m. Prahy
U Trojského zámku 120/3
171 00 Praha 7
Tel.: +420 296 112 230
Datová schránka ID: es6fem5
e-mail: pr@zoopraha.cz
Press
Partneři Zoo Praha
Ostatní








