Stravenky pro zvířata

Stravenky

01. 05. 2021


Vyberte si svá oblíbená zvířata a přispějte jim na krmení! V současné chvíli lze Stravenkou podpořit 81 druhů.

Maso, ryby, ovoce, zelenina, ale i nejrůznější druhy hmyzu, listy, květy nebo speciální kaše a sušenky. Při přípravě krmení v Zoo Praha využíváme téměř 500 různých komodit – vše v té nejvyšší kvalitě, která samozřejmě něco stojí. Zvolte si z níže uvedeného seznamu své zvířecí oblíbence, přečtěte si, co jim chutná, a podpořte je nákupem stravenek už od 50 Kč v našem e-shopu

Více podrobností o projektu Stravenky pro zvířata v Zoo Praha naleznete zde. Nabízíme také vizuál ke stažení a tematický facebookový rámeček, který si přidáte k profilové fotce. 

Seznam zvířat, kterým můžete zakoupit stravenky

antilopa vraná | ara hyacintový | bělozubka nejmenší | bércoun Petersův | bongo horskýčlunozobec africkýďábel medvědovitý | daman stepnídracéna krokodýlovitá | fenek | gaviál indický | gepard | gorila nížinná | hadilov písař | hrabáč kapský | hroch obojživelný | hyena čabraková | kakadu palmový | kasuár přilbový | ketupa malajská | klokan obrovský | klokánek krysí | kogna dlouhozobý | komba Garnettovakrajta kýlnatá | kůň Převalského | labuť Bewickovalachtan jihoafrický | lama alpakaleguán kubánský | lemur kata | lev indický | levhart mandžuský | lezec | loríček rudobradý | makak vepří | mangusta trpasličímarabu africký | medojed | medvěd lední | mravenečník velký | nestor kea | nosál bělohubý | ocelot slaništní | orangutan sumaterský | orel východní | orlicie bornejská | orlosup bradatý | outloň váhavý | panda červená | pardál obláčkový | pásovec kulovitý | pelikán kadeřavý | plameňák růžový | satyr Temminckůvslon indický | stříkoun lapavý | sup mrchožravý | surikata | tapír čabrakový | tricha orlí | trnucha Castexova | tučňák Humboldtův | tygr sumaterský | urzon kanadskývaran komodský | varanovec bornejskývelbloud dvouhrbývelemlok čínský | velemyš obláčkovávlk eurasijský | vodnářka pruhovaná | vodnice posvátnávydra severoamerická | zebra bezhřívá | zmije nosorožčí | zoborožec rýhozobý | zubr | želva obrovská | želvovec strašný (fiktivní zvíře) | žirafa núbijská

ikona

APRÍL: ŽELVOVEC STRAŠNÝ

Více o tomto fiktivním zvířeti

Želvovec strašný. Kredit Silvie Rádlová, Zoo PrahaŽelvovec strašný. Kredit Silvie Rádlová, Zoo Praha

Jídelníček: mořské ryby a hlavonožci (sépie a chobotnice); přesné složení krmné dávky není v úplnosti známo a bude předmětem našeho zkoumání

Zajímavosti: 

  • želvovec je dravý tvor s potravní základnou v moři
  • dieta želvovce se vyvíjí s věkem a růstem
  • mláďata mají speciální dietu: hvězdice a (vzhledem ke speciálním zubům) i ježovky
  • u mimořádně velkých jedinců nemůžeme vyloučit zařazení mláďat mořských savců (zejména v minulosti, když ještě v Egejském moři běžně žili), zejména středomořských tuleňů a delfínů
  • výjimečně velcí želvovci mohou být potenciálně nebezpeční lidem, zejména dětem

 Zpět na seznam 

 

ikona

ANTILOPA VRANÁ

Více o zvířeti

Ve výběhu antilop vraných poblíž restaurace Gulab v horní části zoo uvidíte aktuálně i mláďata tohoto druhu (na snímku uprostřed samička Josefína). Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVe výběhu antilop vraných poblíž restaurace Gulab v horní části zoo uvidíte aktuálně i mláďata tohoto druhu (na snímku uprostřed samička Josefína). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: základem krmné dávky antilop vraných je seno (hrubší stébla); brzy ráno dostávají také speciální granulát, odpoledne pak spíše jako pamlsek kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, řepu)

Zajímavost: v přírodě žijí antilopy vrané na afrických savanách, hlavní složkou jejich potravy jsou tedy traviny

 Zpět na seznam 

 

ikona

ARA HYACINTOVÝ

Více o zvířeti

Ara hyacintový je největší letuschopný papoušek na světě. V Zoo Praha obývá Rákosův pavilon. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Ara hyacintový je největší letuschopný papoušek na světě. V Zoo Praha obývá Rákosův pavilon. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: dvakrát denně různé druhy ořechů (makadamové, para, vlašské, lískové) a mandle; směs zrnin pro velké papoušky, granule pro papoušky; celá škála zeleniny a ovoce, včetně manga nebo granátového jablka

Zajímavost: pralesy Jižní Ameriky jsou pro aru hyacintového zdrojem pestré nabídky potravy, která musí být pro tak velkého papouška také dostatečně obohacena tuky – různé druhy ořechů jsou proto základem obživy v přírodě i v lidské péči

 Zpět na seznam 

 

ikona

BĚLOZUBKA NEJMENŠÍ

Více o zvířeti

Bělozubka si troufne i na cvrčka téměř stejně velkého jako ona sama. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Bělozubka si troufne i na cvrčka téměř stejně velkého jako ona sama. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: hmyz – u nás v zoo cvrčci, občas také mouční červi

Kolik toho spořádá jedna bělozubka: 15 až 25 cvrčků denně

Zajímavosti: 

  • bělozubka je hmyzožravec a co do hmotnosti nejmenší savec světa, váží max. dva gramy
  • chovatelé říkají bělozubce „malý zabiják“, protože dokáže neohroženě ulovit i cvrčka velkého téměř jako ona sama

 Zpět na seznam 

 

ikona

BÉRCOUN PETERSŮV

Více o zvířeti

Bércoun Petersův ve své expozici loví živý, dobře nakrmený hmyz. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaBércoun Petersův ve své expozici loví živý, dobře nakrmený hmyz. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho bércouna Petersova: 100 g švábů, sarančat, cvrčků nebo červů za den (chovatelé doplňují živý hmyz do expozice 3–4x denně, aby měl bércoun krmení stále k dispozici); několikrát týdně žížaly

Zajímavosti: 

  • šváby, cvrčky a další bezobratlé dávají chovatelé do expozice živé, aby je bércoun mohl lovit a vyhrabávat
  • hmyz je dobře nakrmený a jeho prostřednictvím dostanou bércouni do těla důležité látky, jako jsou minerály a vitamíny

 Zpět na seznam 

 

ikona

BONGO HORSKÝ

Více o zvířeti

Bongo horský si pochutnává na směsi zeleniny. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaBongo horský si pochutnává na směsi zeleniny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: jemné jetelové luční seno v neomezeném množství, dále vojtěškové seno, v letní sezóně okus v podobě čerstvých olistěných větví (v zimě větve sušené), tři druhy granulátu, kořenová a listová zelenina (mrkev, celer, petržel, různé druhy salátů, čekanka, fenykl, cibule apod.)

Zajímavost: v africké Keni se tyto lesní antilopy živí okusováním listí ze stromů či keřů a také spásáním bylin a travin, totéž se jim snažíme napodobit v našem prostředí

 Zpět na seznam 

 

ikona

ČLUNOZOBEC AFRICKÝ

Více o zvířeti  

Člunozobci jsou nároční strávníci a druhy ryb je třeba jim obměňovat. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Člunozobci jsou nároční strávníci a druhy ryb je třeba jim obměňovat. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: sladkovodní ryby (kapříci, karásci, plotice, tilápie, pstruzi) podávané v nádobě s vodou nebo v bazénku

Kolik toho spořádá jeden člunozobec: 500 až 1000 g sladkovodních ryb ve dvou denních dávkách

Zajímavosti: 

  • člunozobci jsou vybíraví a neradi žerou jeden druh ryb delší dobu
  • před vlastním výpadem často postávají a upřeně pozorují kořist
  • v průběhu našeho léta mají výkyvy v příjmu potravy, tzn. 1 až 2 týdny vůbec nežerou – je to dáno pravděpodobně adaptací na vrcholné období dešťů, kdy ve své africké domovině nehnutě postávají, aby zcela nepromoklo jejich opeření a oni se tak nestali bezbrannými

 Zpět na seznam 

 

ikona

ĎÁBEL MEDVĚDOVITÝ

Více o zvířeti  

Ďáblice Nutmeg si pochutnává na králíkovi. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaĎáblice Nutmeg si pochutnává na králíkovi. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: při každém krmení dostávají jiný druh masa – králíka, zvěřinu nebo třeba křepelku

Kolik toho spořádá jeden ďábel: 800 g masa obden

Zajímavost: o potravu se ďábli přetahují a hlasitě u toho spolu komunikují 

↑ Zpět na seznam 

ikona

DAMAN STEPNÍ

Více o zvířeti  

Daman stepní se v přírodě živí hlavně listy akácií a jejich výhonky. I v zoo má po celý den k dispozici olistěné větve. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaDaman stepní se v přírodě živí hlavně listy akácií a jejich výhonky. I v zoo má po celý den k dispozici olistěné větve. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho damana stepního: po celý den má daman k dispozici olistěné větve a vojtěškové seno; dále denně dostává 100 g listové zeleniny a 30 g speciálních granulí pro listožravce

Zajímavost: v přírodě se živí zejména listy akácií a jejich výhonky

↑ Zpět na seznam 

 
ikona

DRACÉNA KROKODÝLOVITÁ

Více o zvířeti  

 Dracény patří k nemnohým specialistům na plže s ulitami. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaDracény patří k nemnohým specialistům na plže s ulitami. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: výhradně plži se skořápkou

Kolik toho spořádá jedna dracéna: pět až sedm hlemýžďů kropenatých nebo zahradních třikrát týdně

Zajímavost: mohutné čelisti vybavené krátkými, dlaždicovitými „stoličkami“ dracénám slouží jako louskáček; jazykem pak sousto několikrát obrátí a oddělí ostré úlomky rozdrcené skořápky, které vyplivnou 

 Zpět na seznam 

ikona

 

FENEK

Více o zvířeti  

Pro zpestření občas fenci dostávají hmyz v proutěných koulích či jiných potravních skrýších. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPro zpestření občas fenci dostávají hmyz v proutěných koulích či jiných potravních skrýších. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: potravu dostává 3x až 4x denně; ráno a v poledne si pochutnává převážně na hmyzu (v nabídce jsou cvrčci, švábi, sarančata, červíci), odpoledne pak na nějakém drobném obratlovci (střídavě myši, malí potkani, křepelky apod.)

Zajímavost: fenek je malá psovitá šelma, která se vyskytuje v přírodě hlavně na pouštích, kde se živí bezobratlými živočichy a drobnými obratlovci – nepohrdne například ještěrkou nebo myškou, zkrátka čímkoli, co se vyskytne v pouštním prostředí, kde žije 

 Zpět na seznam 

ikona

 

GAVIÁL INDICKÝ

Více o zvířeti  

Gaviál si pomocí dlouhých pinzetovitých čelistí potravu obratně nadhazuje. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaGaviál si pomocí dlouhých pinzetovitých čelistí potravu obratně nadhazuje. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: sladkovodní ryby, v menu se střídá keříčkovec (sumeček africký) s našimi rybami (cejn velký, kapr a další)

Kolik toho spořádá jeden gaviál: 2 kg ryb 1x týdně

Zajímavost: ryby jsou různých velikostí cca od 30 cm výše

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

GEPARD

Více o zvířeti 

Gepardi občas dostávají opletené dýně pro zábavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaGepardi občas dostávají opletené dýně pro zábavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: ráno králík (bez vnitřností a tříštivých stehenních kostí), odpoledne hovězí maso nakrájené na kousky plus opět králík nebo kuřátka, holubi, křepelky, slepice, potkani, morčata

Kolik toho spořádá jeden gepard: samec 2,5–3 kg, samice 1,5–2 kg masa ve dvou denních dávkách

Zajímavost: ve čtvrtek dostávají gepardi maso na kosti

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

GORILA NÍŽINNÁ

Více o zvířeti 

V létě dostávají gorily speciální zmrzlinu. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo PrahaV létě dostávají gorily speciální zmrzlinu. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Jídelníček:

  • ráno okolo 3 kg zeleniny (nejoblíbenější je salát a rajče, dále okurka, lilek, celer, řepa, mrkev, cibule, řapíkatý celer)
  • k obědu 2x týdně 800 g vařené směsi (2 vejce, mrkev, brambory, rýže), případně navíc 250 g granulí pro herbivorní primáty (používané i při tréninku)
  • odpoledne opět cca 3 kg zeleniny (nejoblíbenější je salát a paprika, dále cuketa, fenykl, petržel, pórek, kedlubna, radicchio)
  • dopoledne i odpoledne větve na okus (s kůrou i listy, nejraději z ovocných stromů, lípy, akátu, vrby, méně pak z šípku, javoru či lísky)

Kolik toho spořádá jedna gorila: samec Richard sežere denně necelé 2 kg krmení individuálně plus to, co si nasbírá během rozhozu, který se dělá dopoledne i odpoledne (okus a zelenina); samici stačí zhruba 2/3 dávky samce

Zajímavosti:

  • gorily zkonzumují hodně větví a listí, ale téměř žádné ovoce (banány nejedí vůbec)
  • samci Richardovi podávají chovatelé oběd lžičkou, aby se stihly najíst i ostatní gorily

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

HADILOV PÍSAŘ

Více o zvířeti

Hadilov má na hlavě prodloužená pera, která při načepýření vypadají jako brky za uchem středověkého písaře. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaHadilov má na hlavě prodloužená pera, která při načepýření vypadají jako brky za uchem středověkého písaře. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: čerství potkani, myši nebo jednodenní kuřátka

Zajímavosti: 

  • na rozdíl od ostatních dravců se hadilov zdržuje většinou na zemi a nemá rád maso a zbytky z uhynulých zvířat jako mrchožrouti; aktivně loví a sbírá potravu v savaně
  • mezi jeho kořist patří hmyz, menší hlodavci, šněci, ještěrky, ale – jak název napovídá – i hadi, a to včetně jedovatých zmijí či kober

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

HRABÁČ KAPSKÝ

Více o zvířeti

Hrabáč Draco (na snímku) i jeho družka Kvída milují larvy potemníka (moučné červy). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Hrabáč Draco (na snímku) i jeho družka Kvída milují larvy potemníka (moučné červy). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: dopoledne larvy potemníka moučného (mouční červi), večer po probuzení kaše (rozmixovaná masová míchanice s příměsí ovoce, zeleniny a dalšími ingrediencemi)

Zajímavost: červy žerou hrabáči ze speciálního krmítka, kde můžete sledovat jejich dlouhý jazyk

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

HROCH OBOJŽIVELNÝ

Více o zvířeti

Hroši Maruška a Fanda si pochutnávají na zelenině. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo PrahaHroši Maruška a Fanda si pochutnávají na zelenině. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Jídelníček: každý den luční seno podle chuti (v létě zelená píce), mrkev, celer, petržel, zelí, jablka, červená řepa

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

HYENA ČABRAKOVÁ

Více o zvířeti

Hyeně čabrakové nedělá problém zkonzumovat celou králičí hlavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaHyeně čabrakové nedělá problém zkonzumovat celou králičí hlavu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Jídelníček: maso s kostí – nejčastěji hovězí, vepřové, králíci, potkani, morčata, slepice, holubi, křepelky, kuřátka

Kolik toho spořádá jedna hyena: 1,2 kg masa denně; v neděli je půst

Zajímavost: hyena není vybíravá na druh masa a krmení trvá jen necelou minutu, protože svou dávku většinou ani nekouše, prostě ji zhltne (dokáže takto zkonzumovat i hnáty ze zvěřiny či králičí hlavy)

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KAKADU PALMOVÝ

Více o zvířeti

Kakadu palmový v Rákosově pavilonu. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo PrahaKakadu palmový v Rákosově pavilonu. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Jídelníček: každý den krmná směs pro velké papoušky, směs ořechů (para, macadam, lískový, pekanový), mango, papája, granátové jablko, mrkev, salát, jablko, pomeranč, banán, kiwi

Zajímavost: kakaduům stačí malé množství potravy, ale musí být energeticky bohatá, což splňují právě oblíbené tučné ořechy

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KASUÁR PŘILBOVÝ

Více o zvířeti

Kasuár přilbový je zvyklý na rozmanitou potravu. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaKasuár přilbový je zvyklý na rozmanitou potravu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: krmná směs pro pštrosy, kompot, mrkev, zelí, čínské zelí, salát, jablko, pomeranč, banán, vařené vejce

Kolik toho spořádá jeden kasuár: až 2 kg pestré potravy denně

Zajímavost: v tropickém lese se kasuáři také živí nejrozmanitější potravou, kterou tam najdou

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KETUPA MALAJSKÁ

Více o zvířeti

Ketupa malajská patří do skupiny tzv. rybích sov. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaKetupa malajská patří do skupiny tzv. rybích sov. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: sladkovodní ryby; potkani nebo myši

Zajímavost:

  • sladkovodní ryby jsou pro ketupy důležité pro hnízdní stimulaci po ose: období dešťů = hojnost ryb = dostatek krmiva pro mladé
  • v přírodě se ketupa malajská zdržuje v okolí vodních toků, kde loví i malé krokodýli tomistomy, nejbližší příbuzné gaviálů

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KLOKAN OBROVSKÝ

Více o zvířeti

Klokani obrovští se zabydleli v průchozím výběhu Darwinova kráteru. V době, kdy je zoo otevřená, je tam lze pozorovat z těsné blízkosti i při jídle. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaKlokani obrovští se zabydleli v průchozím výběhu Darwinova kráteru. V době, kdy je zoo otevřená, je tam lze pozorovat z těsné blízkosti i při jídle. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: seno a zelená píce (pastva) podle chuti, větve na okus (nejraději vrba, dále javor, líska, jasan, lípa, dub, ne ovocné stromy), 500 g speciálních granulí rozdělených do dvou denních dávek

Zajímavost: granule jsou nejoblíbenější složkou krmné dávky

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KLOKÁNEK KRYSÍ

Více o zvířeti

Věková rekordmanka Prašivka si na tomto snímku pochutnává na sušence, ale jinak miluje hlavně žampióny. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVěková rekordmanka Prašivka si na tomto snímku pochutnává na sušence, ale jinak miluje hlavně žampióny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho klokánka krysího na den:

  • ráno kolem 8. hodiny 30 g hlívy
  • odpoledne kolem 14. hodiny 100 g žampiónů portobello, 5 g klokaního granulátu, 8 g sušenek pro listožravce, 20 g salátu, 70 g další zeleniny (mrkev, petržel, červená řepa, rajčata, okurky), 5 g hmyzu (švábi, saranče), 2 g ořechů 

Zajímavosti: 

  • nejoblíbenější složkou krmné dávky jsou houby, hmyz a sušenky pro listožravce; nejméně oblíbený je salát a klokaní granulát
  • klokánci nepohrdnou ani houbami z českých lesů
  • naše oblíbená, velmi stará samice Prašivka miluje žampióny, díky tomu ji chovatelé dokážou nalákat na pravidelné vážení
  • v rámci enrichmentu chovatelé v expozici zahrabávají do listí různé druhy semen, ořechů a hmyzu – podporují tak přirozené chování klokánků, kteří při pohybu v podrostu lesa hledají potravu (včetně hub a podhoubí)
  • klokánci jsou velice dobří lezci a skokani, v expozici si můžete občas všimnout, jak samec skáče nebo leze po stěně do vysoko položených květináčů

 Zpět na seznam 

ikona

 

KOGNA DLOUHOZOBÝ

Více o zvířeti

Vzhledem k výskytu v nehostinném areálu je kogna dlouhozobý velmi nenáročný a energeticky ekonomický papoušek. V přírodě požírá semena ze šišek a kořínky. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVzhledem k výskytu v nehostinném areálu je kogna dlouhozobý velmi nenáročný a energeticky ekonomický papoušek. V přírodě požírá semena ze šišek a kořínky. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček:

  • každý den směs semen, omezené množství granulí pro papoušky, velká škála různé zeleniny a částečně i ovoce
  • na přilepšenou pak sezónní dobroty, jako jsou plody hlohyně nebo šišky, ze kterých si vybírá semínka 

Zajímavosti: 

  • kogna je papoušek z horských oblastí And v Chile a je tedy adaptovaný na velmi úsporný způsob života a shánění potravy v nehostinném areálu
  • v přírodě se živí převážně semeny araukárií (stálezelené jehličnany), ale svým na papouška abnormálně dlouhým zobákem dokáže vyhrabávat i kořínky a hlízy ze země
  • šišky slouží kognům i jako enrichment, tedy zdroj zábavy 

 Zpět na seznam 

ikona

 

KOMBA GARNETTOVA

Více o zvířeti

Komba Garnettova má na jídelníčku hlavně hmyz, zeleninu a arabskou gumu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Komba Garnettova má na jídelníčku hlavně hmyz, zeleninu a arabskou gumu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu kombu Garnettovu:

  • od prosince do března (období sucha): 60 g zeleniny, 20 g hmyzu, 4 g červené sušenky pro primáty, 2 g arabské gumy
  • od dubna do listopadu (období dešťů): 80 g zeleniny, 8 g ovoce (papája, mango, hruška), 20 g hmyzu, 2 g červené sušenky pro primáty, 2 g arabské gumy 

Zajímavost: dva typy krmné dávky kopírují zdroje v přírodě – v období dešťů je jich maximum, a proto by také u nás měly kombám zůstávat zbytky krmení

 Zpět na seznam  

ikona

 

KRAJTA KÝLNATÁ

Více o zvířeti

Krajtu kýlnatou chováme v Darwinově kráteru. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaKrajtu kýlnatou chováme v Darwinově kráteru. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: malí potkani

Kolik toho spořádá jedna krajta kýlnatá: 1–2 potkany (cca 10 dkg jeden) vždy v úterý

Zajímavost: v období před svlékáním pokožky potravu nepřijímá

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

KŮŇ PŘEVALSKÉHO

Více o zvířeti

K senu mají koně Převalského přístup po celý den. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaK senu mají koně Převalského přístup po celý den. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho koně Převalského: okolo 5 kg lučního sena podle chuti (v létě zelená píce), 1 kg mrkve, 500 g granulátu

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LABUŤ BEWICKOVA

Více o zvířeti

Labuť Bewickova dostává mimo jiné různé druhy salátů. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaLabuť Bewickova dostává mimo jiné různé druhy salátů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 2x denně míchanice složená z granulí, zrní a krouhané mrkve, k tomu zelené krmení a různé druhy salátů

Zajímavost: ve své asijské domovině si shání potravu ve vodě i na souši (traviny, semena)

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LACHTAN JIHOAFRICKÝ

Více o zvířeti

Meloun se předvádí se svou rybí zmrzlinou. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaMeloun se předvádí se svou rybí zmrzlinou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: mražené ryby (nejoblíbenější jsou sledi, dále makrely), případně olihně (zpestření krmné dávky či odměna při tréninku)

Kolik toho spořádá jeden lachtan: samec až 10 kg, samice necelé 3 kg potravy ve třech až čtyřech denních dávkách; v pátek mají lachtani polopůst

Zajímavosti:

  • lachtani ryby nekoušou, ale polykají je vcelku; ryby mají většinou velikost 15–30 cm, samec Meloun ovšem dokáže sežrat i 50centimetrovou makrelu; na cvičení se ryby stříhají na menší kousky, aby vydržely déle
  • samice Bára miluje olihně
  • samec Meloun během říje v létě cca dva měsíce nežere

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LAMA ALPAKA

Více o zvířeti

Lamy alpaky uvidíte v Dětském koutku, kde se i úspěšně rozmnožují. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaLamy alpaky uvidíte v Dětském koutku, kde se i úspěšně rozmnožují. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Jídelníček: v zimě cca 3 kg sena denně, v létě 5 až 6 kg zelené píce, dále 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), ovocné větve na okus a krmná směs připravená alpakám přímo na míru 

Zajímavost: sem tam jako pamlsek dostanou jablíčko a trochu suchého pečiva 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LEGUÁN KUBÁNSKÝ

Více o zvířeti

Pepíno krásně předvedl způsob, jakým leguáni kubánští přijímají potravu – pečlivě volí každé sousto a nalepují si ho na jazyk. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPepíno krásně předvedl způsob, jakým leguáni kubánští přijímají potravu – pečlivě volí každé sousto a nalepují si ho na jazyk. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: zeleninová míchanice podle chuti (čínské zelí, římský salát, kadeřávek, hrubě strouhaná mrkev, stříhané seno) + minerální doplňky; v létě pampeliška, jetel, jitrocel a další, čerstvě trhané byliny; pro zpestření občas ovoce (například biohrozny z naší vlastní vinice) 

Zajímavost: na mrkev se dobře navazují minerální doplňky 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LEMUR KATA

Více o zvířeti

Na podzim dostávají lemuři svou směs zeleniny a ovoce občas do vydlabaných dýní. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaNa podzim dostávají lemuři svou směs zeleniny a ovoce občas do vydlabaných dýní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho lemura:

  • ráno směs cca 170 g zeleniny (mrkev, salát, kedlubna, celer, řepa, okurka, rajče) a 30 g ovoce (hruška, švestka, jablko, meloun...)
  • odpoledne 200 g zeleniny (petržel, čekanka, fenykl, lilek, cuketa, ředkev, pórek)
  • ráno i odpoledne okus (nejoblíbenější jsou větve ovocných stromů a vrby)

Zajímavosti:

  • ze zeleniny je u lemurů nejoblíbenější kořenová
  • lemuři jsou citliví na vysoký obsah vitaminu C, může způsobovat hromadění železa v těle

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LEV INDICKÝ

Více o zvířeti

Samec Jamvan odpočívá po jídle. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaSamec Jamvan odpočívá po jídle. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: hovězí maso s kostí, 1x týdně dávka doplněna králíkem, kuřetem, slepicí, morčetem či křepelkou

Kolik toho spořádá jeden lev: samec 5–6 kg, samice 4–5 kg masa na den; ve čtvrtek mají lvi polopůst, v neděli půst

Zajímavosti:

  • všechny tři naše lvy, samce Jamvana i samice Ginni a Suchi, krmíme odděleně
  • Jamvan si maso hlídá, proto se krmí se zajištěným prostorem, aby se v klidu nažral a neútočil přes sklo na návštěvníky

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LEVHART MANDŽUSKÝ

Více o zvířeti

„Manchurian (Hugo) a Khanka žerou úplně všechno. Ještě jsem nenašla něco, co by nechtěli,“ říká o svých svěřencích chovatelka.„Manchurian (Hugo) a Khanka žerou úplně všechno. Ještě jsem nenašla něco, co by nechtěli,“ říká o svých svěřencích chovatelka.

Jídelníček: hovězí maso na kosti, dále vepřové, zvěřina, králíci, slepice, křepelky

Kolik toho spořádá jeden levhart: samec 2,5–3 kg, samice 1,5 kg; ve čtvrtek mají levharti polopůst, v neděli půst

Zajímavost: levharti Manchurian (Hugo) a Khanka si porci nejprve odnesou na vyvýšené místo a pak ji teprve zkonzumují 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LEZEC

Více o zvířeti

Lezec je prazvláštní ryba, která velkou část života tráví na souši. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaLezec je prazvláštní ryba, která velkou část života tráví na souši. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 2x týdně malí cvrčci, zbytek dnů jiné biologické krmivo (patentky, žábronožky, nitěnky)

Zajímavost: potrava se podává 1x denně při odlivu na odkryté dno, kde si ji lezci sbírají 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

LORÍČEK RUDOBRADÝ

Více o zvířeti

Loríčkovi se někdy říká také fíkový papoušek. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaLoríčkovi se někdy říká také fíkový papoušek. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den především čerstvé fíky; kromě nich i další ovoce (papája, mango, granátové jablko a hroznové víno), dále zelenina (paprika, rajče), trocha netučných zrnin pro papoušky a denně vyráběný sladký nektar

Zajímavost: loríčci jsou potravní specialisté pocházející z Nové Guineje a v přírodě se živí převážně fíky, proto se jim někdy říká také fíkoví papoušci

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MAKAK VEPŘÍ

Více o zvířeti

Do záhybů spletených hasičských hadic ukrývají chovatelé makakům vepřím například rozinky. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaDo záhybů spletených hasičských hadic ukrývají chovatelé makakům vepřím například rozinky. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho makaka: 0,5 kg zeleniny (rajče, okurka, paprika, cuketa, dýně, mrkev, řepa, pórek, petržel, mrkev, celer, ředkev, fenykl, zelí, květák, brokolice, pórek, cibule, dýně, cuketa), 1200 g listové zeleniny na skupinu (čínské zelí, saláty, radicchio, čekanka, kadeřávek); k tomu 650 g granulí, 1x týdně ořechy a 2x týdně vejce; rozhoz v expozici střídavě: dýňová semena, slunečnice, červi, klíčený hrách, klíčená čočka

Zajímavost: do zázemí lákají chovatelé makaky na rozinky (cca 50 g na skupinu) 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MANGUSTA TRPASLIČÍ

Více o zvířeti

Mangusta trpasličí si pochutná na hmyzu i na drobných obratlovcích. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaMangusta trpasličí si pochutná na hmyzu i na drobných obratlovcích. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 2x denně hmyz (cvrčci, sarančata, švábi, někdy červi) a 2x týdně drobný obratlovec (například malá myš) 

Zajímavost: v přírodě se také živí převážně hmyzem, jako jsou cvrčci nebo sarančata, nepohrdnou však ani pavoukem či štírem; žerou i drobné obratlovce, například ještěrky, hady nebo drobné savce 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MARABU AFRICKÝ

Více o zvířeti

Marabu si pochutnává na kuřátku. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaMarabu si pochutnává na kuřátku. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: kombinace myší, kuřátek a sladkovodních ryb

Kolik toho spořádá jeden marabu: 1 kg potravy denně

Zajímavost: marabu, i když nepatří mezi dravce, zastávají v přírodě také roli zdravotní policie a nepohrdnou žádnou mršinou; i v zoo jim chutná skoro všechno

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MEDOJED

Více o zvířeti

Stejně jako v přírodě se i u nás v zoo musí medojedi snažit, aby se dostali k potravě: kousky masa mají ukryté například v proutěných koulích naplněných dřevitkou. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaStejně jako v přírodě se i u nás v zoo musí medojedi snažit, aby se dostali k potravě: kousky masa mají ukryté například v proutěných koulích naplněných dřevitkou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho medojeda (krmí se 4–5x denně):

  • pondělí a středa – samec 8 potkanů, samice 7
  • úterý, čtvrtek a pátek – každý 1 kg biologického krmení se srstí/peřím a vnitřnostmi (holubi, křepelky, morčata, králíci, slepice, srnčí maso)
  • sobota – samec 10 kuřátek, samice 9
  • neděle (polopůst) – samec 3 potkani, samice 2
  • oba dostávají také med nebo včelí plástve

Zajímavosti:

  • všechno krmení je schované v papírových krabicích, papírových pytlech nebo přivázané řetězem, medojedi nikdy nedostávají krmení na misku
  • v létě si užívají „zmrzlinu“ s kousky masa

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MEDVĚD LEDNÍ

Více o zvířeti

Zmrzlina pro lední medvědy obsahuje ryby, jablka a mrkev. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaZmrzlina pro lední medvědy obsahuje ryby, jablka a mrkev. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho medvěda:

  • v pondělí, ve středu a v pátek 12–15 kg masa s kostí (hovězí, vepřové, zvěřina), vnitřnosti + 1 slepice nebo 5 křepelek nebo 3 holubi
  • v úterý, ve čtvrtek a v sobotu 15 kg mořských ryb (makrela, sleď, vlk, losos)
  • v neděli je půst
  • 2–3x týdně 500 ml lososového oleje 

Zajímavosti:

  • z ryb je nejoblíbenější pochoutkou losos
  • v létě dostávají „zmrzlinu“ s kousky ryb, ovoce a zeleniny

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

MRAVENEČNÍK VELKÝ

Více o zvířeti 

Mravenečník Hannibal dlouhým jazykem nabírá speciální kaši. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaMravenečník Hannibal dlouhým jazykem nabírá speciální kaši. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho mravenečníka: 1x denně odpoledne speciální kaše: s vodou rozmixovaných 185 g sušeného hmyzu, 450 g ovoce (jablka, švestky, banán, meloun, avokádo, pomeranč), 250 g kočičích granulí, 145 g sušenek pro listožravce, vařené vejce, půl kelímku rašeliny, 25 g ovesných vloček; k tomu 1x týdně 10 myších holátek

Zajímavost: rašelina napomáhá dobrému trávení

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

NESTOR KEA

Více o zvířeti

Nestoři kea si ve své voliéře v Rákosově pavilonu naplno užívají vodních ploch. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaNestoři kea si ve své voliéře v Rákosově pavilonu naplno užívají vodních ploch. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: různé zrniny, směs 12–15 druhů ovoce a zeleniny (nejoblíbenější jsou různé druhy zeleného krmení a košťáloviny – např. brokolice, kadeřávek), vařené vejce

Zajímavost: největší pochoutkou jsou piškoty, které si nestoři chodí namáčet do vody, aby byly měkčí

↑ Zpět na seznam

ikona

 

NOSÁL BĚLOHUBÝ

Více o zvířeti

Také u nosálů se osvědčily potravní skrýše. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaTaké u nosálů se osvědčily potravní skrýše. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho nosála: denně 2 kuřátka nebo 1 křepelka nebo půl holuba (bez peří), 32 moučných červů, čtvrt banánu, 5 švestek, 1 syrové vejce

Zajímavosti:

  • nosáli milují syrová vejce a moučné červy
  • když dostanou maso, nejdříve se vrhají na klouby a kůžičky
  • samec Edward nejprve každou myšku chvíli převaluje po zemi, než ji sežere  

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

OCELOT SLANIŠTNÍ

Více o zvířeti

Oceloti (kočky) slaništní jsou otužilá zvířata, náš pár uvidíte po celý rok ve venkovní voliéře. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOceloti (kočky) slaništní jsou otužilá zvířata, náš pár uvidíte po celý rok ve venkovní voliéře. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: celé kusy menší masité potravy (potkani, morčata, kuřátka, křepelky, holubi), z větší potravy (králík, kuře) odpovídající část 

Kolik toho spořádá jeden ocelot: ráno 150 g, odpoledne 200 g masa; krmí se sedm dní v týdnu bez půstu

Zajímavosti:

  • v zimním období se množství potravy zvyšuje
  • oceloti nejsou vybíraví strávníci, chutná jim vše 

↑ Zpět na seznam

ikona

 

ORANGUTAN SUMATERSKÝ

Více o zvířeti

Orangutan Pagy hledá ukryté dobroty. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOrangutan Pagy hledá ukryté dobroty. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 

  • největší část krmení tvoří kořenová a listová zelenina (na den jí orangutani dostanou dohromady 9 kg)
  • ráno a v poledne dostávají tzv. snídani a oběd, které jsou jen menší položkou v jídelníčku a slouží dohromady ještě s odpoledním ovocem jako atraktivnější krmivo, na které přicházejí do ložnic: jsou to vlašské nebo lískové ořechy, sušenky pro listožravce, vařená vejce, naklíčené luštěniny, fazolové lusky a ovoce (například papája, avokádo, mango, fíky, kaki)
  • k tomu všemu ještě denně dostávají větve na okus a 500 g speciálního granulátu s nízkým obsahem škrobu

Kolik toho spořádá jeden orangutan: samec celkově okolo 6 kg potravy denně (z toho 4 kg zeleniny a 650 g ovoce), samice okolo 3 kg denně (2 kg zeleniny a 400 g ovoce)

Zajímavost: orangutani mají ve zvyku otírat si ústa dřevitkou, pokud jedí něco šťavnatého

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

OREL VÝCHODNÍ

Více o zvířeti

Orel východní. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOrel východní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: sladkovodní ryby; pro zpestření občas králík, 10–15 kuřátek nebo myší a potkanů

Kolik toho spořádá jeden orel východní: zhruba 0,5 kg potravy každý den kromě neděle, kdy je půst

Zajímavost: všichni dravci mají jeden den v týdnu půst, když neodchovávají mláďata

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ORLICIE BORNEJSKÁ

Více o zvířeti

Orlicie bornejská je plodožravá vodní želva. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOrlicie bornejská je plodožravá vodní želva. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 2x týdně sladké plody: papája, zralé mango, fíky, hroznové víno, kaki, žlutý meloun či hruška; jako pochoutka přibližně jednou za čtvrt roku banán

Zajímavosti:

  • ovoce vhazují chovatelé dvakrát týdně do sladkovodní nádrže, v níž tato tajemná želva žije
  • jeden pár orlicií obývá Indonéskou džungli a další samec orlicie sdílí expozici s mladými varany komodskými v Pavilonu velkých želv, varanům občas do vody spadne jejich potrava – potkani a tento samec orlicie se potkany naučil žrát, je to však jeho osobitý rys, nikoli rys druhu

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ORLOSUP BRADATÝ

Více o zvířeti

Orlosup bradatý má prostřeno. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOrlosup bradatý má prostřeno. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Jídelníček: králíci, myši, potkani, zvěřina, hnáty ze zvěře

Kolik toho spořádá jeden orlosup bradatý: kolem 1 kg potravy denně; v neděli je půst 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

OUTLOŇ VÁHAVÝ

Více o zvířeti

Outloň je jedním z velmi oblíbených zvířat. Projeví se to i při nákupu stravenek? Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaOutloň je jedním z velmi oblíbených zvířat. Projeví se to i při nákupu stravenek? Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček:

  • ráno nejrůznější hmyz (sarančata, cvrčci, mouční červi)
  • odpoledne směs zeleniny (mrkev, řepa krmná, ředkev, celer, řapíkatý celer, rajče, okurka, dýně, kapie, lilek, cuketa)
  • po celý den je k dispozici arabská guma podávaná v dřevěných špalcích, dále kombinace želé a nektaru
  • v sezóně pro zpestření i květy různých druhů rostlin (jetele, smetanky, vojtěšky, vikve, šeříku, komule, ovocných stromů, hlohyně, cesmíny, měsíčku, růže, zlatice)

Zajímavosti: 

  • chovatelé rozhazují po expozici každý den jiný druh hmyzu, který outloni loví
  • ze zeleniny mají outloni nejradši rajčata a papriky

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

PANDA ČERVENÁ

Více o zvířeti

Pandy rády okusují větvičky ve výběhu. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPandy rády okusují větvičky ve výběhu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu pandu: bambus každý den podle chuti, 300–350 g granulí pro listožravce, v létě navíc pastva

Zajímavost: pandy ve výběhu rády okusují dřišťál a v létě si češou jablka

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

PARDÁL OBLÁČKOVÝ

Více o zvířeti

Samec pardála obláčkového Cayan ukořistil maso s kostí a teď ho zaujatě obírá. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaSamec pardála obláčkového Cayan ukořistil maso s kostí a teď ho zaujatě obírá. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: biologické krmení (tedy kuřata, slepice, holubi či králíci) a kromě toho maso s kostí (nejčastěji hovězí, někdy i skopové či vepřové maso nebo zvěřina)

Kolik toho spořádá jeden pardál obláčkový denně: celkem ¾ kilogramu masa; ve čtvrtek mají naši „obláčci“ polopůst, v neděli půst

Zajímavosti:

  • pardál obláčkový jakožto stromová šelma v přírodě často loví ptáky – má na to speciálně postavený chrup s velmi dlouhými špičáky
  • masem obalenou kost pardálové dlouho a se zaujetím obírají, takže se zabaví a zároveň si tím také čistí zuby

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

PÁSOVEC KULOVITÝ

Více o zvířeti

Pásovec kulovitý si právě pochutnává na červíkovi. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPásovec kulovitý si právě pochutnává na červíkovi. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den pozdě odpoledne široká škála hmyzu (saranče, cvrčci, larvy potemníků brazilských, někdy i švábi) doplněná o hrst rozmočených psích granulí

Zajímavosti:

  • pásovci jsou soumračná zvířata, aktivní až navečer, proto jim chovatelé předkládají potravu v pozdních odpoledních hodinách
  • chovatelé pásovce pravidelně váží, aby měli přehled o jejich kondici a zdraví

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

PELIKÁN KADEŘAVÝ

Více o zvířeti

Pelikáni mají nejradši ryby, které si sami uloví. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPelikáni mají nejradši ryby, které si sami uloví. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho pelikána: 1–2 kg sladkovodních ryb denně

Zajímavost: upřednostňují ryby, které si sami uloví, a někdy jsou vybíraví 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

PLAMEŇÁK RŮŽOVÝ

Více o zvířeti

Plameňáci dostávají každé ráno na hladinu sušené blešivce. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPlameňáci dostávají každé ráno na hladinu sušené blešivce. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho plameňáka: hlavní složku potravy tvoří cca 250 g kvalitních granulí, které se obměňují podle ročního období; každé ráno navíc plameňáci dostávají sušené blešivce na hladinu a přidáváme jim také červené barvivo Canthaxanthin

Zajímavost: blešivce plameňáci procezují přes lamely v zobácích

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

SATYR TEMMINCKŮV

Více o zvířeti

Samice satyra Temminckova u misky s krmením v pavilonu Sečuán. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaSamice satyra Temminckova u misky s krmením v pavilonu Sečuán. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den mají k dispozici misku se zeleninou, ovocem, zrním pro bažanty a zeleným krmením (v létě jsou to kopřivy či pampelišky, v zimě saláty, čínské zelí apod.), v sezóně chovatelé satyrům trhají také plody keřů, jako jsou například bezinky

Zajímavost: dospělí ptáci nosí mláďatům v zobáku listí a krmí je jím

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

SLON INDICKÝ

Více o zvířeti

Pro zpestření dostávají naši chobotnatci dýně; sloní princezny se s nimi setkaly poprvé. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPro zpestření dostávají naši chobotnatci dýně; sloní princezny se s nimi setkaly poprvé. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho slona denně:

  • samec cca 45 kg, slonice 30 kg, odrostlá slůňata cca 18 kg mixu lučního sena a slámy
  • samec okolo 60 kg, slonice 40 kg okusu (nejraději mají ovocné větve a bambus, dále buk, dub, méně pak vrbu či javor)
  • otruby
  • mladá zvířata dostávají preventivně kokosový olej (zdroj kyseliny laurové) coby přirozené antivirotikum 

Zajímavost: jako enrichmentové pochoutky chovatelé rozhazují po stáji či výběhu granule, pečivo, jablka; jako odměna při tréninku se používají banány 

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

STŘÍKOUN LAPAVÝ

Více o zvířeti

Stříkoun lapavý má v menu každý den něco jiného. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaStříkoun lapavý má v menu každý den něco jiného. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den obměňované krmivo, které zahrnuje cvrčky, čerstvě vylíhlé dospělce bráněnky (Hermetie Illucens), patentky nebo nitěnky i granulované krmivo pro ryby

Zajímavosti:

  • bráněnky se do expozice dají v podobě larev, a jak se postupně líhnou, stříkouni je loví
  • stříkouni loví nad hladinou, ale žerou i ve vodě

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

SUP MRCHOŽRAVÝ

Více o zvířeti

Součástí jídelníčku supa mrchožravého jsou kuřátka. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaSoučástí jídelníčku supa mrchožravého jsou kuřátka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den králíci, kuřátka, myši nebo potkani; v neděli je půst

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

SURIKATA

Více o zvířeti

Dýňové hody se u surikat samozřejmě neobejdou bez červíků. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaDýňové hody se u surikat samozřejmě neobejdou bez červíků. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: k snídani jeden druh ovoce; k obědu vařené i syrové maso (hovězí, kuřecí) + vařená rýže, mrkev, vejce; k večeři mouční červi, sarančata nebo švábi

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

TAPÍR ČABRAKOVÝ

Více o zvířeti

Tapíři čabrakoví Indah a Nico dostávají krmení také někdy na bambusovém voru. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaTapíři čabrakoví Indah a Nico dostávají krmení také někdy na bambusovém voru. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho tapíra: 1 kbelík čínského zelí, 1 kbelík římského salátu, 1 ks kadeřávku, 2 lopatky granulátu, půl balíku vojtěškového sena, okus (ovocné stromy, javor, dub, vrba)

Zajímavost:

  • nejoblíbenější jsou granule
  • kojící samici dáváme navíc 1 kbelík celeru a petržele

↑ Zpět na seznam

ikona

TRICHA ORLÍ

Více o zvířeti

Tricha orlí má částečně lysou hlavu, aby si neumazal peří sladkou šťávou. Ve své expozici guinejského tropického horského lesa v Rákosově pavilonu má tento zvláštní papoušek po celý den k dispozici nektar a čerstvé sladké ovoce. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaTricha orlí má částečně lysou hlavu, aby si neumazal peří sladkou šťávou. Ve své expozici guinejského tropického horského lesa v Rákosově pavilonu má tento zvláštní papoušek po celý den k dispozici nektar a čerstvé sladké ovoce. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: 

  • 2x denně čerstvě připravovaný mix ovocných šťáv:
    • dopoledne mix (nektar) vlastní výroby složený z nejrůznějšího ovoce, bílého jogurtu, 100% džusu, medu, kukuřičného škrobu a dalších přísad
    • odpoledne průmyslově vyráběný nektar ředěný vodou
  • k tomu dostávají do misky kusové čerstvé sladké ovoce (např. fíky, hroznové víno či papáju) zalité nektarem

Kolik toho spořádá jeden tricha: až kolem 2 dcl ovocného nektaru denně; ovoce si tito zvláštní papoušci dopřávají podle chuti

Zajímavost: vzhledem k rychlému trávení potřebují mít neustále nektar k dispozici – nejsou stavěni na hladovění, protože ve své domovině na Nové Guineji mají stálou nabídku nektaru z květů a nejrůznějšího ovoce

↑ Zpět na seznam

ikona

 

TRNUCHA CASTEXOVA

Více o zvířeti

Trnucha si denně dá několik sladkovodních rybek. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo PrahaTrnucha si denně dá několik sladkovodních rybek. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu trnuchu: 1x denně 5–6 drobných čerstvých nebo mražených sladkovodních ryb (nejlépe kapřík, plotice, cejn)

Zajímavost: rybky jsou velké od 5 do 15 cm

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

TUČŇÁK HUMBOLDTŮV

Více o zvířeti

Tučňák Humboldtův. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaTučňák Humboldtův. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho tučňáka: 2–3x denně přes půl kg mořských ryb (sleď malý, šprot, huňáček) obohacených o vitamín B a mořskou sůl

Zajímavost: potravu dostávají tučňáci z rukou chovatelů, kteří tak mají přesný přehled o příjmu potravy každého z 28 tučňáků chovaných v Zoo Praha

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

TYGR SUMATERSKÝ A MALAJSKÝ

Více o tygru sumaterském, více o tygru malajském

Tygr malajský Johann s kusem masa, které ukořistil ze speciálního bunjee. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Tygr malajský Johann s kusem masa, které ukořistil ze speciálního bunjee. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: maso na kosti (nejlépe hovězí) nebo část nahrazuje králík, kuře, křepelky, slepice, makrely

Kolik toho spořádá jeden tygr: v průměru 5 až 7 kg (samec cca o 1/3 více než samice), krmí se 6x v týdnu, ve čtvrtek je polopůst, v neděli půst; všem se může měnit krmná dávka podle kondice, ročního období, březosti apod.

Zajímavosti:

  • samec tygra sumaterského Falco miluje makrely, jen nechává hlavy; jeho partnerka Cinta má ve velké oblibě králíky, žere je jako první
  • samec tygra malajského Johann je velmi žravý, dokáže precizně opracovat kosti

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

URZON KANADSKÝ

Více o zvířeti

Z celé krmné dávky mají urzoni nejraději mladé větve s pupeny a šťavnaté listy a kůru javoru. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaZ celé krmné dávky mají urzoni nejraději mladé větve s pupeny a šťavnaté listy a kůru javoru. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček:

  • směs „zelené zeleniny“, jako je čekanka, fenykl, řapíkatý celer, brokolice, kadeřávek, různé druhy salátu nebo čínské zelí
  • malé množství granulátu pro listožravce (cca 15 až 25 g)
  • důležitou složkou je okus: v sezóně hlavně listnatý (nejraději mají javor, vrbu, jilm, dub), v zimním období naopak dostávají ve větším množství jehličnany (větve douglasky), z nichž spořádají jak kůru, tak jehličí

Zajímavost: z celé krmné dávky mají urzoni nejraději mladé větve s pupeny a šťavnaté listy a kůru z již zmiňovaného javoru

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VARAN KOMODSKÝ

Více o zvířeti

Dospělé varany komodské krmíme formou hodokvasu a půstu, která nejlépe odpovídá jejich přirozenému rytmu. Celé kusy masa dostávají jednou za měsíc zavěšené na speciální držáky. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaDospělé varany komodské krmíme formou hodokvasu a půstu, která nejlépe odpovídá jejich přirozenému rytmu. Celé kusy masa dostávají jednou za měsíc zavěšené na speciální držáky. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho varana: 1x za 4 týdny koza či ovce; mladí jedinci dostávají 1x týdně 5–10 potkanů najednou

Zajímavost: mražení potkani se nechají rozmrznout a „rozvonět“

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VARANOVEC BORNEJSKÝ

Více o zvířeti

Varanovec bornejský spořádá obden dvě až tři žížaly. Čím se tento tajuplný ještěr živí, se podařilo zjistit až v lidské péči. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVaranovec bornejský spořádá obden dvě až tři žížaly. Čím se tento tajuplný ještěr živí, se podařilo zjistit až v lidské péči. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho varanovce bornejského: 2 až 3 žížaly ob den či ob dva dny (raději častěji a méně)

Zajímavost: čím se tento tajuplný ještěr živí, se podařilo zjistit až v lidské péči

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VELBLOUD DVOUHRBÝ DOMÁCÍ

Více o zvířeti

V Zoo Praha chováme pětičlenné stádo velbloudů dvouhrbých domácích. K jejich oblíbeným pochoutkám patří mrkev. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha V Zoo Praha chováme pětičlenné stádo velbloudů dvouhrbých domácích. K jejich oblíbeným pochoutkám patří mrkev. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho velblouda denně: celoročně každý den seno podle chuti (v létě navíc i zelené krmení), dále pak okolo 2,5 kg speciálního velbloudího granulátu a na přilepšenou oblíbená mrkev

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VELEMLOK ČÍNSKÝ

Více o zvířeti

Velemlok dostává potravu obvykle v úterý. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVelemlok dostává potravu obvykle v úterý. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho velemloka: 1x týdně v úterý (občas se týden vynechá) se nepravidelně střídají čerstvě usmrcení potkani (jen s kousky kůže a bez ocasu, 90–200 g) a 1–3 sladkovodní ryby (15–30 cm, od 10 dkg do 1 kg)

Zajímavosti:

  • více se krmí potkany
  • v poměru k váze dostávají větší velemloci méně než menší (podpora růstu)

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VELEMYŠ OBLÁČKOVÁ

Více o zvířeti

Z plodové zeleniny mají naše velemyši nejraději papriku. Foto: Roman Vodička, Zoo PrahaZ plodové zeleniny mají naše velemyši nejraději papriku. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha

Jídelníček: 

  • ráno olistěné větve různých druhů stromů, které tvoří základ stravy těchto býložravců
  • odpoledne směs listové zeleniny (nejoblíbenější je římský salát, kadeřávek nebo hlávkový salát) a kousky plodové zeleniny (naše dvě velemyši Gustav a Mína mají nejraději papriku) 
  • jako pamlsek sušenka pro listožravce, která obsahuje hodně vlákniny a vitamínů

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VLK EURASIJSKÝ

Více o zvířeti

U krmení vlci neznají bratra. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaU krmení vlci neznají bratra. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: mix masa: vepřové, hovězí, zvěřina (velmi oblíbená), holubi, morčata, králíci, slepice

Kolik toho spořádá jeden vlk: 1x denně okolo 2,5 kg masa; ve čtvrtek mají vlci polopůst, v neděli půst 

Zajímavosti: kosti a další zbytky si vlci zahrabávají ve výběhu do zásoby

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

VODNÁŘKA PRUHOVANÁ

Více o zvířeti

Vodnářka pruhovaná je rybožravá specialistka, která dokáže spolknout kořist i pod vodou. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVodnářka pruhovaná je rybožravá specialistka, která dokáže spolknout kořist i pod vodou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: dvakrát týdně ryby s přídavkem vitaminu B1

Zajímavost: naše kaprovité ryby obsahují enzym, který ničí vitamin B1, chovatelé ho tedy do potravy musí přidávat, protože jednostranná dieta by mohla vodnářky poškodit 

 Zpět na seznam 

ikona

 

VODNICE POSVÁTNÁ

Více o zvířeti

Vodnice posvátná má v Zoo Praha na jídelníčku převážně žížaly. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaVodnice posvátná má v Zoo Praha na jídelníčku převážně žížaly. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: převážně žížaly, které se osvědčily pro vyvážený poměr minerálních látek a dalších potřebných živin

Zajímavost: ve svém domovském jezeře Titicaca vodnice neustále pozorují, co k nim shora padá, a nejsou vybíravé – jakýkoli živočich se stává terčem jejich útoku

 Zpět na seznam 

ikona

 

VYDRA SEVEROAMERICKÁ

Více o zvířeti

Na voru chutnají ryby nejlépe. :-) Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaNa voru chutnají ryby nejlépe. :-) Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu vydru: vzhledem k rychlému trávení dostávají krmení 2x denně:

  • v pondělí, ve středu a v sobotu 1 kg sladkovodních ryb
  • v úterý a ve čtvrtek cca 850 g masa (slepice, křepelka, holub, případně králík, morče)
  • v pátek a v neděli 40 myší (možno zaměnit za potkany)

Zajímavost: pro zpestření dostávají občas krmení na plující vor

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ZEBRA BEZHŘÍVÁ

Více o zvířeti

Pasoucí se zebry bezhřívé. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaPasoucí se zebry bezhřívé. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu zebru: luční seno podle chuti (v létě zelená píce), omezené množství mrkve, 300–400 g granulátu

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ZMIJE NOSOROŽČÍ

Více o zvířeti

Zmiji nosorožčí by přemíra potravy nesvědčila. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Zmiji nosorožčí by přemíra potravy nesvědčila. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednu zmiji: nepravidelné krmení průměrně 1x za 3 týdny, při každém krmení 1 kus dospělého potkana nebo křepelky japonské

Zajímavost: zmije se musí držet zkrátka kvůli tloušťce

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ZOBOROŽEC RÝHOZOBÝ

Více o zvířeti

Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaFoto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček: každý den fíky, papája, žluté melouny, lesní plody, jablka, rajčata, sarančata, švábi, cvrčci, larvy potemníků (mouční červi), granulát pro plodožravé ptáky

Zajímavosti:

  • zoborožci si jednotlivé kousky potravy nejdříve zobákem nadhodí a pak spolknou
  • upřednostňují kulaté plody, např. borůvky nebo cherry rajčátka
  • rádi mají i fíky, které jsou jejich hlavní potravou v přírodě, a také hmyz
  • mají rychlé trávení, proto sezobnou mnohem větší objem potravy, než skutečně využijí; podle barvy trusu poznáme, co měl zoborožec právě k jídlu

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ZUBR

Více o zvířeti

O vánočních svátcích dostávají zubři pro zpestření neprodané vánoční stromky. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaO vánočních svátcích dostávají zubři pro zpestření neprodané vánoční stromky. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jídelníček a množství pro jednoho zubra: ráno a odpoledne luční seno podle chuti (v létě zelená píce), dopoledne 1/4 kbelíku vojtěškové úsušky, kbelík granulátu, okus (nejraději dub či vrba), odpoledne mrkev (v zimě krmná řepa)

Zajímavost: větve stromů slouží zubrům i na hraní

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ŽELVA OBROVSKÁ

Více o zvířeti

Samec želvy obrovské Oldřich si pochutnává na kadeřávku. Foto: Petr Hamerník, Zoo PrahaSamec želvy obrovské Oldřich si pochutnává na kadeřávku. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Jídelníček a množství pro jednu želvu obrovskou: cca 3/4 kg sena na den (v létě navíc pastva) + postřik výtažkem z mořských řas, jako doplněk 2x týdně čínské zelí, kadeřávek, římský salát

Zajímavost: při letním komentovaném krmení (melounové středy) dostávají želvy jako enrichment vodní melouny

↑ Zpět na seznam 

ikona

 

ŽIRAFA NÚBIJSKÁ

Více o zvířeti

Žirafa si ráda pochutná na větvích i větvičkách. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo PrahaŽirafa si ráda pochutná na větvích i větvičkách. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Jídelníček pro stádo žiraf:

  • vojtěškové seno podle chuti (cca 25 kg na stádo)
  • okolo 45 větví denně na okus (nejraději vrba jíva a třešeň, dále pak dub, javor; větve jsou dlouhé 3–4 m)
  • senáž (v zimě)
  • cca 2 přepravky listové zeleniny na skupinu (řapík. celer, římský salát, kadeřávek, čínské zelí, ledový salát)
  • 1 a 1/3 přepravky mrkve a 3/4 přepravky jablek
  • cca 6 kg granulátu na kus ráno a odpoledne
  • samice dostávají ráno vařenou kaši (pšeničné otruby, lněné semínko, ovesné vločky)

Zajímavosti:

  • okus a seno jsou zavěšeny ve výšce
  • pro zpestření dostávají žirafy speciální vojtěškové sušenky

↑ Zpět na seznam 


 

Jako sponzor nebo adoptivní rodič můžete podpořit jakékoli zvíře žijící v Zoo Praha. Sponzorem se stává každý, kdo zaplatí částku minimálně 100 Kč na vybrané zvíře. Pokud se chcete stát adoptivním rodičem, je třeba zaplatit roční příspěvek, který je u jednotlivých druhů odlišný a je odvozen od ročních nákladů na krmivo a další péči o dané zvíře.

 

Podpořte své oblíbené zvíře a přispějte mu na krmení! Každý měsíc přidáváme několik nových druhů, kterým můžete zakoupit tzv. Stravenku, tedy krmnou dávku. 

 

Na našem webu si navíc můžete nastudovat podrobný jídelníček svého zvířecího oblíbence.

 

Jako poděkování obdržíte certifikát a banner na váš Facebook, kterým můžete svou pomoc i projekt propagovat. Každý měsíc mají vizuály jinou barvu.

 

 

Projekt je aktuálně pozastaven

Vstupenku na lepší časy si do konce roku 2020 zakoupilo 1019 příznivců Zoo Praha a vybrat se podařilo celkem 1 359 000 Kč! Žebříček TOP TEN držitelů, kteří budou mít možnost prohlídky Zoo Praha s jejím ředitelem, Miroslavem Bobkem, naleznete zde.

Ještě jednou všem velmi děkujeme za přízeň a podporu!



Máte v Zoo Praha svého favorita a rádi byste podpořili jeho chov? Můžete tak učinit hned a jednoduše pomocí svého mobilního telefonu. Stačí k tomu jediná SMS.

Zoo Praha se velmi významně podílí na ochraně ohrožených druhů zvířat přímo v jejich domovině. Tyto takzvané in situ projekty realizujeme po celém světě a zapojit se do nich můžete i vy!