Lexikon zvířat

Novinky u zvířat

Novinky u zvířat

Další je čeká tento čtvrtek a pátek

 

Jelen barmský (Cervus eldii thamin)

Třída Savci (Mammalia)
Řád Sudokopytníci (Artiodactyla)
Rozšíření Asie
Biotop listnatý a smíšený les (mokřady, lesy)
Potrava části rostlin
Rozměry tělo 1–1,7 m, ocas 22–25 cm, kohoutek 1,1–1,3 m, váha: 95–150 kg
Rozmnožování březost 236–244 dny, počet mláďat 1

Zajímavosti

Je poddruhem jelena lyrorohého, jehož typickým znakem je tvar paroží u samců, které připomíná lyru. Hlavní lodyha, dlouhá až 2 m, roste téměř vodorovně dozadu a poté se obloukovitě ohýbá vzhůru. Jeho domovinou jsou lesy jižní a jihovýchodní Asie, kde byl dříve poměrně hojným a široce rozšířeným druhem. Kvůli intenzivnímu lovu, ke kterému ještě v nedávné minulosti docházelo, a také kvůli ztrátě přirozeného prostředí se však z jelenů barmských stala vzácná a ohrožená zvířata. V Asii dnes žije jen hrstka izolovaných populací a celkový počet jelenů v přírodě nepřesahuje několik málo tisíc. V zoo potřebují tito tropičtí jeleni teplou zimní stáj, protože naše zimy jsou na ně příliš drsné. 

Chov v Zoo Praha

Do Prahy přišli první jeleni barmští v roce 1985 a od té doby jsme odchovali několik desítek mláďat. V roce 2016 se dokonce podařilo jedné samici odchovat dvojčata, což je u těchto jelenů zcela unikátní. 

 

Od adaxe po žlunu a od nejmenšího brouka po slona indického. V novém Lexikonu zvířat od A do Z se dozvíte o každičkém zvířeti chovaném v pražské zoo to nejzajímavější. Texty doplňují stovky nádherných barevných fotografií. Samozřejmostí je mapa areálu a celá řada dalších informacích nejen o zvířatech v zoo.

 

Publikace obsahuje informace o pavilonech a zajímavých expozicích Zoo Praha.
Publikace má více jak 300 stránek a je k dispozici vložený orientační plán Zoo Praha.
Každé zvíře v lexikonu má svojí barevnou fotografii.
Cena s DPH: 225,-Kč

 



ABECEDNÍ REJSTŘÍK

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

Ú

V

Z

Ž

Světadíly

Afrika

Achatina žravá

Adax

Agama dodomská

Antilopa vraná

Bércoun africký

Bércoun rezavý

Bodlín Telfairův

Bodlinatka egyptská

Bodlinatka jihoafrická

Bodlinatka zlatá

Bongo horský

Brhlík lesní

Bukač velký

Bukáček malý

Bulbul červenouchý

Buvolec běločelý

Čáp černý

Čáp simbil

Čejka chocholatá

Čejka žlutonohá

Chameleon obrovský

Chřástal kropenatý

Čírka diamantová

Čírka hottentotská

Čírka modrá

Čírka obecná

Čírka úzkozobá

Člunozobec africký

Daman stepní

Daman stromový

Dikdik Kirkův

Dikobraz jihoafrický

Drozd zpěvný

Drozdík tečkovaný

Dudek chocholatý

Dudkovec stromový

Dytík skvrnitý

Dytík úhorní

Felzuma Standingova

Fenek

Frankolín žlutokrký

Gekon modrý

Gekon skvrnitý

Gekon Turnerův

Gekončík východoafrický

Gepard

Gorila nížinná

Gueréza pláštíková

Gundi saharský

Hadilov písař

Holub růžový

Holub skalní

Hrabáč kapský

Hrdlička chechtavá

Hrdlička divoká

Hroch obojživelný

Hroznýš hnědý

Hroznýš psohlavý

Hroznýšek pestrý

Husice rezavá

Hyena čabraková

Ibis hagedaš

Ibis hnědý

Ibis skalní

Jeřáb laločnatý

Jeřáb panenský

Jeřáb rajský

Jespák bojovný

Ještěrka paví

Ještěrkovec velký

Kachna temná

Kaloň egyptský

Kaloň rodriguezský

Kladivouš africký

Kolpík africký

Kolpík bílý

Komba Garnettova

Komba jižní

Komba ušatá

Konipas bílý

Konopka obecná

Kos černý

Koza domácí

Krajta královská

Křeček velký

Krkavec velký

Krocan domácí

Kruhochvost nížinný

Krysa akáciová

Krysa velká

Kudlanka zelená

Kur domácí

Kvakoš noční

Lachtan jihoafrický

Lemur běločelý (= bělohlavý)

Lemur kata

Lezec

Lžičák pestrý

Mabuja kapverdská

Mabuja perleťová

Makak magot

Maki Ganzhornuv

Maloočka lovecká

Mandelík hajní

Mangusta liščí

Mangusta tmavá

Mangusta trpasličí

Marabu africký

Medojed

Mnohonožka červenonohá

Mnohonožka krásná

Mnohonožka obrovská

Morčák prostřední

Myš čtyřpruhá

Myš nilská

Myš páskovaná

Myš pruhovaná

Myš východoafrická

Myš zebrovaná

Myšák hnědokřídlý

Myška africká

Nesyt africký

Noháč východoafrický

Orel kejklíř

Orlosup bradatý

Osinák africký

Ovce domácí

Pakobylka okřídlená

Paovce hřivnatá

Pelikán bílý

Pelomedusa africká

Pěnkava obecná

Perlička supí

Pes ušatý

Pisila čáponohá

Pískomil hedvábný

Pískomil křečkovitý (kyjochvost)

Pískomil štětkatý

Pískomil veverkoocasý

Pižmovka velká domácí

Plameňák růžový

Plch savanový

Polák malý

Prase domácí

Přímorožec beisa

Přímorožec šavlorohý

Pštros dvouprstý

Ropucha jihoafrická

Rybák obecný

Rypoš obří

Saranče pustinná

Saranče stěhovavá

Scink ohnivý

Šípovec nosatý

Šírohlavec východní

Sitatunga západoafrická

Sleposcink Percivalův

Slepýš křehký

Slípka modrá

Sova pálená

Špaček rudokřídlý

Stehlík obecný

Štír ojedinělý (žlutopásý)

Sup kapucín

Sup mrchožravý

Surikata

Šváb egyptský

Šváb syčivý

Sýček obecný

Talapoin severní

Tkalčík bělohlavý

Tkalčík rudozobý

Toko žlutozobý

Trnorep zdobený

Turako bělobřichý