Lexikon zvířat

Zvířata a expozice

Zvířata a expozice
 

Čečetka tmavá (Carduelis cabaret)

Čečetka je drobný pěvec, zbarvený převážně hnědavě, s tmavším hřebetem a světlou spodinou těla. Kuželovitý zobák i nohy jsou šedočerné. Na křídlech mají dvě bílé pásky. V době hnízdění má samec zobák světlejší, s tmavou špičkou, a temeno, tváře, čelo, hruď a kostřec se mu zbarví karmínově červeně. Samice má v této době červené jen čelo a temeno a je celkově světlejší, s výraznějšími tmavými čárkami na hřbetě.

Třída Ptáci (Aves)
Řád Pěvci (Passeriformes)
Rozšíření Asie, Severní Amerika, Evropa (severní části Eurasie a Severní Ameriky)
Biotop listnatý a smíšený les, jehličnatý les (severské lesy, lesy mírného pásma)
Potrava bezobratlí, semena, plody (hlavně drobná semena, případně bobule, pupeny a výhonky, v létě i drobný hmyz)
Rozměry délka těla 11,5–13 cm, délka ocasu 4,8–5,8 cm, délka křídla 6,6–8 cm, hmotnost 11–18 g
Rozmnožování počet vajec 4–6, inkubace 10–12 dní

Zajímavosti

Čečetka tmavá bývala považována za světlou formu čečetky zimní, ale v současnosti se jedná o samostatný druh, který hnízdí i na našem území. I když jsou čečetky čilé a neposedné, žijí spíše skrytě a prozradí se především hlasem - drnčivými tóny i typickým če-če-če. Čečetky jsou pospolité, potravu si hledají na okraji korun stromů a na nocoviště se slétají ve velkém počtu. V době hnízdění jsou však monogamní. Hnízdo staví samice, která také sedí na vejcích, zatímco jí samec přináší potravu.

Chov v Zoo Praha

Je více než pravděpodobné, že čečetky choval již zakladatel zoo prof. Janda. Ovšem skutečně doložený příchod máme až z roku 2005, kdy čečetky osídlily jednu z voliér expozice Příroda kolem nás.

Umístění v Zoo Praha Příroda kolem nás

 

Od adaxe po žlunu a od nejmenšího brouka po slona indického. V novém Lexikonu zvířat od A do Z se dozvíte o každičkém zvířeti chovaném v pražské zoo to nejzajímavější. Texty doplňují stovky nádherných barevných fotografií. Samozřejmostí je mapa areálu a celá řada dalších informacích nejen o zvířatech v zoo.

 

Publikace obsahuje informace o pavilonech a zajímavých expozicích Zoo Praha.
Publikace má více jak 300 stránek a je k dispozici vložený orientační plán Zoo Praha.
Každé zvíře v lexikonu má svojí barevnou fotografii.
Cena s DPH: 225,-Kč

 



ABECEDNÍ REJSTŘÍK

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

Ú

V

Z

Ž

Světadíly

Afrika

Achatina žravá

Adax

Agama dodomská

Antilopa vraná

Bércoun africký

Bércoun rezavý

Bodlín Telfairův

Bodlinatka egyptská

Bodlinatka jihoafrická

Bodlinatka zlatá

Bongo horský

Brhlík lesní

Bukač velký

Bukáček malý

Bulbul červenouchý

Buvolec běločelý

Čáp černý

Čáp simbil

Čejka chocholatá

Čejka žlutonohá

Chameleon obrovský

Chřástal kropenatý

Čírka diamantová

Čírka hottentotská

Čírka modrá

Čírka obecná

Čírka úzkozobá

Člunozobec africký

Daman stepní

Daman stromový

Dikdik Kirkův

Dikobraz jihoafrický

Drozd zpěvný

Drozdík tečkovaný

Dudek chocholatý

Dudkovec stromový

Dytík skvrnitý

Dytík úhorní

Felzuma Standingova

Fenek

Frankolín žlutokrký

Gekon modrý

Gekon skvrnitý

Gekon Turnerův

Gekončík východoafrický

Gepard

Gorila nížinná

Gueréza pláštíková

Gundi saharský

Hadilov písař

Holub růžový

Holub skalní

Hrabáč kapský

Hrdlička chechtavá

Hrdlička divoká

Hroch obojživelný

Hroznýš hnědý

Hroznýš psohlavý

Hroznýšek pestrý

Husice rezavá

Hyena čabraková

Ibis hagedaš

Ibis hnědý

Ibis skalní

Jeřáb laločnatý

Jeřáb panenský

Jeřáb rajský

Jespák bojovný

Ještěrka paví

Ještěrkovec velký

Kachna temná

Kaloň egyptský

Kaloň rodriguezský

Kladivouš africký

Kolpík africký

Kolpík bílý

Komba Garnettova

Komba jižní

Komba ušatá

Konipas bílý

Konopka obecná

Kos černý

Koza domácí

Krajta královská

Křeček velký

Krkavec velký

Krocan domácí

Kruhochvost nížinný

Krysa akáciová

Krysa velká

Kudlanka zelená

Kur domácí

Kvakoš noční

Lachtan jihoafrický

Lemur běločelý (= bělohlavý)

Lemur kata

Lezec

Lžičák pestrý

Mabuja kapverdská

Mabuja perleťová

Makak magot

Maki Ganzhornuv

Maloočka lovecká

Mandelík hajní

Mangusta liščí

Mangusta tmavá

Mangusta trpasličí

Marabu africký

Medojed

Mnohonožka červenonohá

Mnohonožka krásná

Mnohonožka obrovská

Morčák prostřední

Myš čtyřpruhá

Myš nilská

Myš páskovaná

Myš pruhovaná

Myš východoafrická

Myš zebrovaná

Myšák hnědokřídlý

Myška africká

Nesyt africký

Noháč východoafrický

Orel kejklíř

Orlosup bradatý

Osinák africký

Ovce domácí

Pakobylka okřídlená

Paovce hřivnatá

Pelikán bílý

Pelomedusa africká

Pěnkava obecná

Perlička supí

Pes ušatý

Pisila čáponohá

Pískomil hedvábný

Pískomil křečkovitý (kyjochvost)

Pískomil štětkatý

Pískomil veverkoocasý

Pižmovka velká domácí

Plameňák růžový

Plch savanový

Polák malý

Prase domácí

Přímorožec beisa

Přímorožec šavlorohý

Pštros dvouprstý

Ropucha jihoafrická

Rybák obecný

Rypoš obří

Saranče pustinná

Saranče stěhovavá

Scink ohnivý

Šípovec nosatý

Šírohlavec východní

Sitatunga západoafrická

Sleposcink Percivalův

Slepýš křehký

Slípka modrá

Sova pálená

Špaček rudokřídlý

Stehlík obecný

Štír ojedinělý (žlutopásý)

Sup kapucín

Sup mrchožravý

Surikata

Šváb egyptský

Šváb syčivý

Sýček obecný

Talapoin severní

Tkalčík bělohlavý

Tkalčík rudozobý

Toko žlutozobý

Trnorep zdobený

Turako bělobřichý

Ústřičník velký

Užovka obojková

Užovka podplamatá

Vari bělopásý

Včelojed lesní

Vejcožrout rezavý

Veleštír promáčkloklepetatý

Veverka bušová

Veverka kapská

Voduška abok

Voduška červená

Volavka vlasatá

Zákeřnice mombo

Zebra bezhřívá

Zebra Böhmova

Zebra Grévyho

Zejozob africký

Želva egyptská

Želva obrovská

Želva pardálí

Želva skalní

Želva tuniská

Žirafa severní núbijská (= Rothschildova)

Zlatohlávek konžský (Z. skvrnitý)

Zlatohlávek skvrnitý

Žluva hajní

Zmije gabunská nosorožčí

Zoborožec bělovlasatý

Zoborožec kaferský

Zrzohlávka rudozobá

Zvonek zelený

Zvonohlík zahradní

Asie