Papoušci v přírodě

Rákosův pavilon

Zoo Praha  |  24. 09. 2019


Papoušky si obvykle spojujeme s tropickými oblastmi, a právě v tropech skutečně žije nejvíce druhů. Najdeme je ale i v mírném pásmu, od nejchladnější Jižní Ameriky až po USA, a také v horách – dokonce i v oblastech, kde pravidelně sněží. Vydejme se na pomyslnou výpravu do rozličných prostředí, kde jsou doma!

 

1) JAMAJSKÉ LESY

Tropické lesy v krasových oblastech třetího největšího ostrova Karibiku jsou domovem mnoha ptačích druhů, které nežijí nikde jinde na světě. Nejvýznamnějším ptačím územím tu je těžko přístupná oblast Cockpit Country. Právě zde se setkávají oba jamajské druhy amazoňanů.

 

2) CAATINGA

Suchá krajina porostlá řídkým trnitým bušem a křižovaná hlubokými roklemi je jediným místem na světě, kde žijí extrémně vzácní arové Learovi. A nejen oni: podíl unikátních druhů ptáků je tu jeden z nejvyšších v Jižní Americe.  

 

3) JIHOANDSKÉ PODHŮŘÍ

V podhůří Jižních And, na dalekém jihu Jižní Ameriky, najdeme rozsáhlá území, jejichž společným jmenovatelem jsou chladné zimy, proměnlivé počasí a často i silný vítr. Papoušci, kteří tu žijí, proto patří k nejotužilejším.

  

4) PANTANAL

V srdci Jižní Ameriky leží největší a podle mnohých i nejkrásnější mokřad světa – Pantanal. Setkávají se v něm obyvatelé hned několika odlišných prostředí a pestrost druhů je zde proto omračující. Domov tu mají i největší papoušci světa – arové hyacintoví.

 

5) FILIPÍNSKÉ DEŠTNÉ LESY

Původním porostem tohoto bouřlivého sopečného souostroví jsou tropické deštné lesy. Pro rozmanitost životních forem, které je obývají, patří k nejvýznamnějším ohniskům světové biodiverzity – a dnes i k jedněm z nejohroženějších.

 

6) NÍŽINNÉ LESY NOVÉ GUINEJE

Druhý největší ostrov světa se řadí k nejdůležitějším centrům biodiverzity na Zemi. Zdejší deštné lesy patří k nejrozsáhlejším vůbec a obývá je srovnatelný počet druhů jako desetkrát větší Austrálii! Patří k nim i kakaduové palmoví – největší kakaudové světa.

 

7) HORSKÉ DEŠTNÉ LESY NOVÉ GUINEJE

Středem Nové Guineje se táhnou velehory porostlé z větší části stálezelenými horskými deštnými lesy, které zaujmou hojností zeleně obrůstající kmeny a větve stromů. Žije zde mimo jiné i největší nektarožravý papoušek světa, tricha orlí.

  

8) NOVOZÉLANDSKÉ VELEHORY

Nový Zéland je svébytným světem, kterému vládnou ptáci. Obzvláště zajímavé a vzácné druhy žijí ve zdejších horách, bičovaných dešti a větry. Jedním z nich je i jediný vysokohorský papoušek světa, nestor kea.

  


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Brazílii si spojujeme s amazonským deštným lesem. Prostředí na severovýchodě země je ovšem zcela odlišné. Krajině dominují svědecké hory a křižují ji hluboké rokle. Horké a suché podnebí svědčí kaktusům. To je caatinga.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tropická Nová Guinea je druhým největším ostrovem světa – rozkládá se na území desetkrát větším, než je Česká republika. Jejím středem se táhnou velehory o výšce evropských Alp, porostlé z větší části...





Ara Learův. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ara Learův je papoušek takřka nevyčíslitelné hodnoty; jednu dobu byl dokonce považován za vyhynulého. V přírodě žije výhradně v malé části brazilské caatingy – v suché krajině porostlé trnitým bušem a kaktusy a křižované roklemi. Právě v jejich stěnách si arové hloubí hnízdní nory.

Kakadu palmový. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Kakadua palmového si s jiným druhem papouška takřka nelze splést. K jeho typickým znakům patří černé peří, tmavý zobák, červená lysina na tvářích (která v rozčilení rudne) a především dlouhá...

Ara hyacintový. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Největší papoušek světa bývá přezdíván „modrým králem zelené Brazílie“. Doma je v srdci Jižní Ameriky, včetně největšího mokřadu světa, Pantanalu. Odchyt pro trh s domácími mazlíčky jej ve 20. století přivedl téměř...


Nestor kea. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Hravý, zvídavý a inteligentní nestor kea je jediným skutečně vysokohorským papouškem světa. Obývá novozélandské Jižní Alpy a mnoho času tráví na zemi, kde i hnízdí. Na rozdíl od většiny jiných papoušků se neživí jen plody...

Tricha orlí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Zvláštní papoušek, jehož červeným peřím se tradičně zdobí obyvatelé Nové Guineje, má na svém jídelníčku převážně ovoce. I proto je jeho hlava částečně lysá – díky tomu si tricha neumaže peří sladkými šťávami....


Amazoňan jamajský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pražský chov těchto vzácně chovaných papoušků patří k nejúspěšnějším na světě, proto pro amazoňany jamajské vedeme Evropskou plemennou knihu.

Mada modrotemenný. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Papoušek nezvyklého jména obývá deštné lesy i plantáže více než čtyřicítky ostrovů tropických Filipín. V zoologických zahradách i soukromých chovech je skutečnou raritou. V Česku odchovala první mláďata v roce...


Papoušek patagonský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tento otužilý Jihoameričan z chladných oblastí Patagonie a podhůří Jižních And hnízdí na papoušky poměrně nezvykle: v norách ve strmých svazích. Zoo Praha papoušky patagonské množila již v 50. letech 20. století, jako jedna z...

Kystráček indonéský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Někdy se uvádí také pod jménem zoborožík přílbový. Zoo Praha tento druh chová jako jediná zoologická zahrada v Evropě a jedna z mála na světě. Téměř na dosah se těmto temperamentním ptákům přiblížíte v...


Oslavte s námi otevření Rákosova pavilonu vzácných papoušků s některými z našich krásných a originálních suvenýrů, které jsme pro vás v Zoo Praha připravili.