Nestor kea

Ptačí obyvatelé Rákosova pavilonu

Zoo Praha  |  03. 09. 2019


Hravý, zvídavý a inteligentní nestor kea je jediným skutečně vysokohorským papouškem světa. Obývá novozélandské Jižní Alpy a mnoho času tráví na zemi, kde i hnízdí. Na rozdíl od většiny jiných papoušků se neživí jen plody a semeny, ale i kořínky, larvami a dokonce i masem.

Nestor kea. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Nestor kea. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nestor kea, jediný vysokohorský papoušek na světě, je symbolem a endemitem novozélandských horských svahů. Jméno mu dal jeho pronikavý pokřik kíí-a kíí-a.

Proslul svou hravostí, zvídavostí a inteligencí stejně jako tím, že si jídelníček doplňuje živočišnými bílkovinami v podobě malých obratlovců, zdechlin, a dokonce i ovčího tuku. Nebojácně navštěvuje i okolí domů nebo kempů a přiživuje se na odpadcích – nebo přímo o něco k snědku žebrá. Není divu, obývá totiž vysokohorské oblasti, kde je v zimě potravy velmi málo a není nijak výživná.

Kea sice dovede zdatně létat, ale nejraději se pohybuje po zemi a také pro hnízdo si vybírá chráněné skuliny pod kameny či kořeny stromů nebo jiné vhodné úkryty. Na vejcích sedí jen samice, kterou samec po celou dobu krmí. Podle Červené knihy IUCN se řadí k ohroženým druhům.

Umístění v Rákosově pavilonu

Novozélandské velehory

V Rákosově pavilonu obývá nestor kea první venkovní voliéru o rozloze 122 m2, která příchozí zavede k protinožcům – na novozélandský Jižní Ostrov. Tato voliéra svou zadní stranou přímo navazuje na původní svažitý terén. Dojem kamenitého horského úbočí dokreslují vyvrácené pařezy a kameny jen volně položené, jako by je dolů smetla voda z tajícího sněhu. Směrem do pavilonu navazují na venkovní prostor hnízdní nory, chráněné vnitřní ubikací. Návštěvníci mají možnost nahlédnout do expozice z kryté vyhlídky.

Spolu s nestorem keou sdílejí voliéru flétnáci australští, neposední společenští pěvci podobní strakám (i když s nimi nejsou nijak příbuzní), kteří dovedou napodobovat některé zvuky. Najdete zde i husice rajské, zajímavé výraznou pohlavní dvojtvárností. Zatímco samec je téměř černý, samice je hnědá, se světlou hlavou.

Mohlo by vás zajímat

Heslo v Lexikonu zvířat

Suvenýry s motivem nestora kea

Skládanka Eternity

Pexeso

Nestor kea. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Brazílii si spojujeme s amazonským deštným lesem. Prostředí na severovýchodě země je ovšem zcela odlišné. Krajině dominují svědecké hory a křižují ji hluboké rokle. Horké a suché podnebí svědčí kaktusům. To je caatinga.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tropická Nová Guinea je druhým největším ostrovem světa – rozkládá se na území desetkrát větším, než je Česká republika. Jejím středem se táhnou velehory o výšce evropských Alp, porostlé z větší části...





Ara Learův. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ara Learův je papoušek takřka nevyčíslitelné hodnoty; jednu dobu byl dokonce považován za vyhynulého. V přírodě žije výhradně v malé části brazilské caatingy – v suché krajině porostlé trnitým bušem a kaktusy a křižované roklemi. Právě v jejich stěnách si arové hloubí hnízdní nory.

Kakadu palmový. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Kakadua palmového si s jiným druhem papouška takřka nelze splést. K jeho typickým znakům patří černé peří, tmavý zobák, červená lysina na tvářích (která v rozčilení rudne) a především dlouhá...

Ara hyacintový. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Největší papoušek světa bývá přezdíván „modrým králem zelené Brazílie“. Doma je v srdci Jižní Ameriky, včetně největšího mokřadu světa, Pantanalu. Odchyt pro trh s domácími mazlíčky jej ve 20. století přivedl téměř...


Nestor kea. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Hravý, zvídavý a inteligentní nestor kea je jediným skutečně vysokohorským papouškem světa. Obývá novozélandské Jižní Alpy a mnoho času tráví na zemi, kde i hnízdí. Na rozdíl od většiny jiných papoušků se neživí jen plody...

Tricha orlí. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Zvláštní papoušek, jehož červeným peřím se tradičně zdobí obyvatelé Nové Guineje, má na svém jídelníčku převážně ovoce. I proto je jeho hlava částečně lysá – díky tomu si tricha neumaže peří sladkými šťávami....


Amazoňan jamajský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pražský chov těchto vzácně chovaných papoušků patří k nejúspěšnějším na světě, proto pro amazoňany jamajské vedeme Evropskou plemennou knihu.

Mada modrotemenný. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Papoušek nezvyklého jména obývá deštné lesy i plantáže více než čtyřicítky ostrovů tropických Filipín. V zoologických zahradách i soukromých chovech je skutečnou raritou. V Česku odchovala první mláďata v roce...


Papoušek patagonský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tento otužilý Jihoameričan z chladných oblastí Patagonie a podhůří Jižních And hnízdí na papoušky poměrně nezvykle: v norách ve strmých svazích. Zoo Praha papoušky patagonské množila již v 50. letech 20. století, jako jedna z...

Kystráček indonéský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Někdy se uvádí také pod jménem zoborožík přílbový. Zoo Praha tento druh chová jako jediná zoologická zahrada v Evropě a jedna z mála na světě. Téměř na dosah se těmto temperamentním ptákům přiblížíte v...