Jak postavit hmyzí hotel?

Let It Grow

Zoo Praha  |  16. 05. 2016


Svět hmyzu je neuvěřitelně bohatý a zajímavý. S motýly, brouky, vážkami či mouchami se setkáme doslova na každém kroku. Mnoha dalších druhů si však často ani nevšimneme, nebo v našem okolí nežijí, protože zde nenajdou vhodné podmínky. Pokud jim ale postavíme hmyzí hotel, získáme jedinečnou šanci pozorovat i jejich život a navíc pomůžeme přírodě.

Tento hmyzí hotel mohou vidět návštěvníci v Zoo Praha, existuje ale řada dalších podob hmyzích hotelů. Foto: Zoo Praha Tento hmyzí hotel mohou vidět návštěvníci v Zoo Praha, existuje ale řada dalších podob hmyzích hotelů. Foto: Zoo Praha

Užiteční sousedé

Hmyz hraje v přírodě velmi důležitou úlohu. Včely jsou známé jako důležití opylovači, nejsou však samy – také řada dalších druhů hmyzu pomáhá opylovat rostliny a na mnoha místech třeba ve městech dokonce včely zastoupí. Jiné druhy jsou přirozenými likvidátory škůdců rostlin, nahradí chemické postřiky a zajistí nám vyšší úrodu.

 

Místo pro život

Nalákat hmyz právě k sobě do sadu, na zahradu, nebo třeba na balkón není nijak složité. Musíme mu zde ale vytvořit podmínky k životu – například umístit vhodný přístřešek, jakým se může stát hmyzí hotel.

Postavit hmyzí hotel je snadné a navíc je každý jiný – záleží jen na šikovnosti a nápadech stavitele. Hmyz v přírodě vyhledává úkryty ve všemožných štěrbinách, škvírách, puklinách ve zdech, ve starém dřevě. A právě takové úkryty by měl hmyzí hotel nabízet.

 Hmyzí hotel. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jak na to

Ke stavbě hmyzího hotelu si připravíme provázky, drátky, stébla rákosu, suchou trávu, šišky, nalámané klacky, staré duté cihly, květináč, ztrouchnivělý kmen stromu, čerstvý špalek…

Květináč, dutý kmen, roura, trubka, dutá cihla.

Vnitřek pevně vyplníme podélně rákosem, klacíky a suchou trávou. Přečnívající materiál vzadu i vpředu zastřihneme. Zadní stěnu uzavřeme, hmyz nemá rád průvan.

Připravené hmyzí pokoje můžeme umístit samostatně, nebo z nich vybudovat skutečný hotel o mnoha pokojích, z nichž každý bude jiný (viz obrázek v úvodu článku). V tom případě je skládáme od země podél zdi, případně do připravené konstrukce (lze využít dřevěnou, ale i jinou). Vhodné je hotel pečlivě upevnit, aby ho nesfoukl vítr.

Celou konstrukci zpevníme drátem, nahoře nezapomene na stříšku. Ideální je umístit hotel na jižní prosluněnou expozici. Aby se obyvatelé hotelu nestali snadným soustem pro ptáky, je dobré stavbu vpředu zakrýt pletivem (stačí obyčejné králíkářské).

 

Špalek dřeva

Vrtačkou do boků vyvrtáme asi 5-10 cm hluboké otvory s průměrem 0,5–1 cm, vzdálené přibližně 2–4 cm.  

 


Pestrá nabídka květů od jara do podzimu, dostatek úkrytů pro ptáky i bezobratlé, dozrávající plody a semena i zvolna trouchnivějící pařez či kláda jsou v přírodní zahradě potěchou pro oči a vítaným útočištěm pro četné živočichy. Foto: Romana Anděrová, Zoo Praha

Dnešní módou jsou zahrady, v nichž většinu plochy zaujímá úhledně posekaný trávník (a běda, když se v něm ukáže i pampeliška!), doplněný několika zakrslými jehličnany nebo okrasnými cizokrajnými keři. Nechybí bazén...

Ptáci, kteří hnízdí v dutinách, mohou v zoo využít některou ze stovky budek rozvěšených mezi stromy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pražská zoo je příkladem skutečnosti, že i ve městě lze nabídnout volně žijícím zvířatům vhodné podmínky k životu. Za domov si ji vybrala řada druhů: plži, pavouci, ptáci i savci.


 

Příroda kolem nás

 

 

let it grow eshop

Přírodě může dát šanci každý z nás. Staňte se také součástí kampaně Let It Grow! V našem oficiálním e-shopu naleznete třeba ptačí budky pro malé druhy sýkor, modřinku, parukářku a uhelníčku. Přilákejte ptačí sousedy na svoji zahradu.