Pavilon šelem a plazů

Pavilony


Velké i malé kočky z celého světa doplňují v pavilonu šelem desítky velevzácných plazů. Procházku mezi tygry a levharty si tak můžete zpestřit setkáním s mohutnými anakondami, jedovatými chřestýši, kriticky ohroženými leguány nebo obyvateli světově unikátního terária Kattakum.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Technické zajímavosti

Pavilon je vybudován na násypu vysokém 2–5 m. Ubikace zvířat jsou oddělené sklem a s venkovními výběhy spojené vyvýšenými tunely. Střed pavilonu zabírá velké atrium s prosklenou střechou, nacházejí se zde také terária a prostorné akvaterárium. Plocha pavilonu činí 2 275 m2, plocha výběhů 2 750 m2. Pavilon prošel dvojí rekonstrukcí poprvé bezprostředně po povodních v roce 2002 a podruhé mezi lety 2011 a 2012. Návštěvnické prostory tehdy získaly zcela nový vzhled a pavilon byl vybaven moderními interaktivními prvky a wi-fi připojením.

Doba výstavby: 1983–1991
Náklady na stavbu: 54,4 milionu Kč
Projektant: Pražský projektový ústav
Zhotovitel: IPS Praha
Investor stavby:

Hlavní město Praha

Pavilon otevřen:

1991

Obyvatelé

Pavilon je určen hlavně pro kočkovité šelmy – lvy, tygry, pardály obláčkové, kočky rybářské nebo jaguarundi. Kromě nich zde však rovněž žije množství jiných zvířat. Atrium vytváří prostředí pro velké pozemní leguány z Karibiku, akvaterárium je zase domovem obyvatel jihoamerických řek, například anakond. Světově unikátní je smíšená expozice plazů středoasijských pouští, která tvoří paralelu pro expozici severoamerických pouštních plazů.

Pavilon kočkovitých šelem


Letecký pohled na nový pavilon goril z dubna 2022. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ve středu 28. září 2022 jsme otevřeli nový pavilon goril! Je jednou z největších staveb v Zoo Praha a je koncipován tak, aby návštěvníkům poskytl zážitek cesty Kamerunem. Ostatně Rezervace Dja jsme ho nazvali podle oblasti, kde...

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Majestátní, jedineční a vzácní; z velehor i z nížin, z polopouští i z tropických pralesů. Takoví jsou papoušci, kteří se spolu s několika desítkami dalších ptačích druhů zabydleli v Rákosově...