Pavilon tučňáků

Pavilony


Pavilon tučňáků vás zavede na skalnatá pobřeží Jižní Ameriky. Skupina tučňáků Humboldtových vás ohromí svými plaveckými dovednostmi i roztomilým pochodováním na rozlehlých plážích.

Tučňáci ve venkovním výběhu. Foto: Archiv Zoo Praha Tučňáci ve venkovním výběhu. Foto: Archiv Zoo Praha

Technické zajímavosti

Pavilon i s výběhem prošel rozsáhlou rekonstrukcí po povodních v roce 2002, znovu byl otevřen v květnu 2004. 

Vnitřní expozice je tvořena velkým bazénem, který vznikl spojením původně samostatných nádrží, a souší s umělou skálou, v níž se nacházejí hnízdní niky pro jednotlivé páry tučňáků. Podlahy v expozici i v návštěvnické chodbě jsou skládány ze sliveneckého mramoru. Venkovní prostor je řešen jako skalnaté pobřeží, pro jehož tvorbu byl použit přírodní kámen doplněný výsadbami. Dominuje mu velký bazén o hloubce až 1,5 m, který je ohrazen vícevrstvým sklem uloženým v ocelových sloupcích. Plocha pavilonu činí 234 m2, plocha výběhu 635 m2, plocha venkovního bazénu 90 m2.

Obyvatelé

Hlavním chovaným druhem byli vždy tučňáci Humboldtovi, které se zde daří pravidelně odchovávat. Na přechodnou dobu se v pavilonu objevili také tučňáci skalní a magellánští, v současnosti venkovní výběh s tučňáky obývají jihoamerické kachny patagonské.

Doba výstavby: 1978–1985
Náklady na stavbu: 1,6 milionu Kč
Projektant: PSO
Zhotovitel: PSO
Investor stavby:

Hlavní město Praha

Pavilon otevřen: 1986

Pavilon tučňáků


Letecký pohled na nový pavilon goril z dubna 2022. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ve středu 28. září 2022 jsme otevřeli nový pavilon goril! Je jednou z největších staveb v Zoo Praha a je koncipován tak, aby návštěvníkům poskytl zážitek cesty Kamerunem. Ostatně Rezervace Dja jsme ho nazvali podle oblasti, kde...

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Majestátní, jedineční a vzácní; z velehor i z nížin, z polopouští i z tropických pralesů. Takoví jsou papoušci, kteří se spolu s několika desítkami dalších ptačích druhů zabydleli v Rákosově...