Terárium

Pavilony


Objevte svět hadů, ještěrů a želv. Přírodně pojaté nádrže hostí maličké i obrovité tvory, kteří mnohým nahání strach. Na druhý pohled však jistě odhalíte krásu plazích obyvatel terária!

Terárium, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha Terárium, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

Technické zajímavosti

V době svého otevření byl pavilon největší stavbou v československých zoologických zahradách. Jeho základem je železobetonový monolit. Ocelová vnitřní vrata s hydraulickým ovládáním sloužila při otevření jako pevná dělící stěna v manipulační chodbě. Výběhy velkých savců byly doplněny bazény. Vlastní pavilon má plochu 1 960 m2, výběhy 3 334 m2.

Obyvatelé

Hlavními obyvateli pavilonu byli po dlouhá léta sloni, hroši a nosorožci, které později nahradili tapíři a kapybary. Na původním horním návštěvnickém ochozu byly vytvořeny terarijní expozice s plazími obyvateli. Letitý pavilon však již dosloužil a chystá se jeho rozsáhlá přestavba na pavilon Amazonie. Všichni velcí savci z něj proto byli v roce 2012 postupně odstěhováni, zůstávají již jen plazi v teráriích. Od podzimu 2012 sloužil uvolněný pavilon na několik měsíců jako karanténa pro dva nové slony, které pražská zoo dovezla ze Srí Lanky.

Doba výstavby: 1963–1971
Náklady na stavbu: 19,2 milionu Kč
Projektant: Pražský projektový ústav
Zhotovitel: Výstavba kladenských dolů
Investor stavby:

Hlavní město Praha

Pavilon otevřen:

1973

Terárium


Letecký pohled na nový pavilon goril z dubna 2022. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ve středu 28. září 2022 jsme otevřeli nový pavilon goril! Je jednou z největších staveb v Zoo Praha a je koncipován tak, aby návštěvníkům poskytl zážitek cesty Kamerunem. Ostatně Rezervace Dja jsme ho nazvali podle oblasti, kde...

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Majestátní, jedineční a vzácní; z velehor i z nížin, z polopouští i z tropických pralesů. Takoví jsou papoušci, kteří se spolu s několika desítkami dalších ptačích druhů zabydleli v Rákosově...