World Pangolin Day připomíná ohrožení fascinujících luskounů

Ostatní články

Hana Szotkowská  |  18. 02. 2015


Luskouni – podivuhodní savci připomínající tvarem těla šupinatého mravenečníka. Zatímco pro Evropany jde prakticky o neznámé zvíře, čínská chuť na luskouny dohnala tento druh na pokraj vyhynutí. Na rozdíl od slonů a nosorožců má tento plachý tvor mnohem méně mezinárodních ochránců. Přitom například loni v květnu objevila čínská policie v provincii Kuang-tung celkem 956 mrtvých luskounů. Šlo o jeden z největších nálezů, které kdy byly v Číně zaznamenány.

Luskoun, foto: K. J. Petrželková Luskoun, foto: K. J. Petrželková

Kromě ceněného masa luskounů stoupá také poptávka po jejich šupinách. Ty jsou totiž využívány v tradiční čínské medicíně, údajně například proti otokům, pro podporu krevního oběhu nebo stimulaci laktace u kojících žen. V Asii a Africe žije osm druhů luskounů. A stejně jako v případě sloních klů a nosorožčích rohů stoupá množství pašovaných luskounů úměrně tomu, jak se rozrůstá a bohatne čínská střední třída. Když asijské zásoby luskounů začaly docházet, obrátili obchodníci pozornost směrem k Africe, aby si zajistili nové dodávky. Evolučně jedineční a fascinující luskouni tak bez většího zájmu veřejnosti čelí v Africe velmi podobnému nebezpečí jako nosorožci. V situaci, kdy je navíc vedle lovu pro maso ze strany místních obyvatel enormně ohrožuje zájem bohaté a mimořádně lidnaté Asie o šupiny, se zdá být o jejich osudu rozhodnuto.

Připomenout ohrožení luskounů si klade za cíl World Pangolin Day, který probíhá vždy třetí únorovou sobotu; letos 21. února. Jakkoli se k němu připojit - třeba laikem nebo sdílením našeho facebookového příspěvku je lepší, než neudělat vůbec nic.

Leták v PDF ke stažení ZDE.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru