Nejlepší rok Zoo Praha

Ostatní články

Zoo Praha  |  31. 12. 2016


V posledním dni roku 2016 má Zoo Praha na kontě přesně 1 448 353 návštěvníků. Vyšší návštěvnosti dosud nikdy nedosáhla. Rok 2016 však pro ni byl velmi úspěšný i v dalších oblastech. Sestavili jsme přehled deseti nejdůležitějších událostí.

Během roku 2016 se v Zoo Praha narodili hned dva sloní samečci. Nejprve 5. dubna sameček Max (v popředí) a o půl roku později, 7. října, Rudolf. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha   Během roku 2016 se v Zoo Praha narodili hned dva sloní samečci. Nejprve 5. dubna sameček Max (v popředí) a o půl roku později, 7. října, Rudolf. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

 #ibisdozoo

V noci na 1. března poškodil těžký mokrý sníh voliéru, ze které se po Praze a okolí rozletělo 18 vzácných ibisů skalních. Ředitel Zoo Praha požádal o pomoc veřejnost a díky tisícovkám hlášení a velkému nasazení řady dobrovolníků se všech 18 ibisů podařilo postupně pochytat a vrátit do zoo. Akci, která byla spojena s hashtagem #ibisdozoo, později odborníci ohodnotili jako vynikající příklad krizové komunikace a zařadili ji také do první pětice nejlépe hodnocených mediálních kampaní roku 2016.

Další informace k akci #ibisdozoo naleznete ve webovém speciálu po kliknutí ZDE.

Dva týdny trval hon na uprchlé ibisy. Na tomto snímku je odchyt jednoho z uprchlíků do nárazové sítě v Říčanech. Foto: Rudolf Flachs

Pocta zakladateli Zoo Praha

U příležitosti zahájení 85. sezony Zoo Praha byla 25. března poblíž hlavního vchodu slavnostně odhalena busta zakladatele Zoo Praha prof. Jiřího Jandy (1865-1938). Po mnoha a mnoha letech se mu tak v zoo dostalo důstojného připomenutí. V tento den byla v zoologické zahradě také otevřena unikátní výrobna papíru ze sloního trusu.

Více o zahájení 85. sezony Zoo Praha se dočtete po kliknutí ZDE.

Prof. Jiří Janda věnoval podstatnou část svého života úsilí o zřízení pražské zoologické zahrady a stal se i jejím prvním ředitelem. Foto: Archiv Zoo Praha

První „stoprocentně“ pražské slůně

Nad ránem 5. dubna se slonici Janitě narodil sloní sameček. Při porodu asistovali chovatelé a jen díky jim proběhl úspěšně. Jde o první slůně ve více než osmdesátileté historii chovu slonů, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Za účasti ministrů zahraničí Srí Lanky a České republiky Mangaly Samaraweery a Lubomíra Zaorálka dostal v červnu tento sloní sameček jméno Maxmilián (podle císaře Maxmiliána II. Habsburského).

Přečtěte si, jak probíhaly křtiny v článku po kliknutí ZDE.

První „stoprocentně pražské“ slůně. Max ve věku tří dnů. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Gorilí zázrak

Gorilí sameček, který následně dostal jméno Ajabu – svahilsky zázrak – se nečekaně narodil samičce Shindě 23. dubna. Nikdo nevěřil, že čtyřiadvacetiletá samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka. Nečekaný porod byl velkým překvapením nejen pro veřejnost, ale i pro pracovníky Zoo Praha.

Více o porodu se dozvíte po kliknutí ZDE

Gorilí sameček Ajabu se nečekaně narodil čtyřiadvacetileté Shindě. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

 Zdvojený transport koní Převalského

Transport koní Převalského do Mongolska proběhl již po šesté. Tentokrát byly ovšem letounem Armády ČR nejen přepraveny čtyři klisny z Prahy do přísně chráněné oblasti Gobi B, ale uskutečnil se i vnitromongolský transport tří klisen a jednoho hřebce, a to z národního parku Chustaj rovněž do Gobi B. Počet koní Převalského přepravených ve spolupráci Zoo Praha a Armády ČR se tak zvýšil na 27.

Sledujte aktuality prostřednictvím oficiální facebookové stránky Návrat divokých koní nebo ve webovém speciálu po kliknutí ZDE.

Noční vypouštění koní Převalského do aklimatizační ohrady v Gobi. Foto Václav Šilha, Zoo Praha

Významný krok pro další rozvoj Zoo Praha

V srpnu schválila Rada hl. m. Prahy koncepci rozvoje Zoo Praha. Pro příští léta se počítá s výstavbou nového pavilonu goril, expozice australské fauny, nový prostor pro lední medvědy a pavilonu pro pandy velké. Magistrát hl. m. Prahy začal rovněž prověřovat možnosti, jak zlepšit dopravní obslužnost zoo.

Koncepce rozvoje Zoo Praha počítá i s expozicí australské fauny, jejímiž hlavními „hvězdami“ by měli být ďábli medvědovití. Tento snímek byl pořízen v Healesville Sanctuary u Melbourne. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Dva sloní císaři

Dvě slůňata během jednoho roku, to je úspěch, o kterém se nikomu v Zoo Praha dříve ani nesnilo a který jí mohou závidět i ty největší a nejbohatší zoologické zahrady. Druhé slůně, opět sameček, se narodilo 7. října. Jeho matkou je slonice Tamara a v jejím případě se porod obešel bez asistence chovatelů. Slůně dostalo jméno Rudolf (podle císaře Rudolfa II.) a v Zoo Praha tak nyní žijí dva „sloní císaři“.

Aktuální novinky z Údolí slonů můžete sledovat prostřednictvím oficiálního facebookového profilu Slůňata v Zoo Praha nebo ve webovém speciálu, který obsahuje také živý přenos z pavilonu (po kliknutí ZDE).

Sloní sameček Rudolf ve věku tří týdnů společně se starším Maxem. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Jane Goodall v Zoo Praha

Zoo Praha ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy pozvala do hlavního města legendární primatoložku a ochránkyni přírody Dr. Jane Goodall. Ta velice ocenila projekt Toulavý autobus, který Zoo Praha realizuje v Kamerunu, a projevila zájem o spolupráci. Při prohlídce zoologické zahrady ji nejvíce zaujal Pavilon goril a jeho obyvatelé.

Další informace o návštěvě Jane Goodall v pražské zoo naleznete po kliknutí ZDE.

V prosinci navštívila Zoo Praha legendární primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Václav Šilha, Zoo Praha

Svatý grál herpetologů

Zoo Praha se podařilo získat „svatý grál herpetologů“ – sedm varanovců bornejských. Tento endemický plaz zůstával po desítky let velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho vidět ve volné přírodě. V zoologických zahradách se ho chová na celém světě jen hrstka jedinců. Do budoucna se Zoo Praha chce podílet na vytvoření evropského chovného programu, který by dal v lidské péči vzniknout záchovné populaci těchto ohrožených živočichů.

Další zajímavosti se dočtete v článku po kliknutí ZDE.

Samička varanovce bornejského, která je k vidění v nokturnu Indonéské džungle. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Historicky nejvyšší návštěvnost

Návštěvnost přinesla v roce 2016 hned několik rekordů, miliontého návštěvníka přivítala zahrada již 16. srpna. V neděli 4. prosince byla dokonce překročena hranice 1 400 000, což je nejvyšší návštěvnost od otevření pražské zoo v roce 1931. Předchozí rekord byl z roku 2014, kdy se do zoo přišlo podívat celkem 1 382 243 návštěvníků. K 31. prosinci letošního roku si Zoo Praha prohlédlo 1 448 353 osob. K poslednímu dni roku 2016 měla Zoo Praha na kontě také 1 323 v tomto roce narozených či vylíhlých mláďat v 229 druzích savců, ptáků a plazů.

V roce 2016 prošlo branami Zoo Praha 1 448 353 návštěvníků! Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru