Zázrak v Pavilonu goril

Novinky u zvířat

Zuzana Karlíková  |  24. 04. 2016


V sobotu 23. dubna po poledni nečekaně porodila samice gorily nížinné Shinda své první mládě. Shindě bude brzo již pětadvacet let, a když v roce 2001 přišla z Austrálie, měla pod kůží implantované tělísko s hormonální antikoncepcí. Její neschopnost mít potomky byla připisována právě tělísku, jehož účinky trvaly oproti předpokladům o několik let déle. Shinda sice v minulosti několikrát zabřezla, ale opakovaně potratila, a vzhledem k nepravidelným cyklům jí byla nasazována hormonální léčba antikoncepcí. V současnosti už nikdo nevěřil, že se čtyřiadvacetiletá samice ještě dočká potomka. Nečekaný porod proběhl bez problémů – matce i mláděti se daří dobře, a proto byl již dnes otevřen Pavilon goril pro návštěvníky.

Samice gorily nížinné Shinda porodila svého prvního potomka. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Samice gorily nížinné Shinda porodila svého prvního potomka. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě. To nejen vypadá, ale skutečně je naprosto v pořádku. Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že tu a tam se opravdu může stát zázrak,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V sobotu ráno kolem 8 hodiny praskla Shindě voda a chovatelé David Vala a Gabriela Kopecká začali sledovat její porodní stahy. Ostatní členové gorilí tlupy byli po celou dobu u ní. Samice postávaly blízko, zajímaly se o ni a očichávaly ji. Také mláďata celou událost bedlivě pozorovala. Jen samec Richard nechal celé události volný průběh a držel se opodál. Ve 12:48 Shinda porodila své první mládě.

„Ihned po porodu se o mládě začala vzorně starat – očistila je i sebe, a ačkoliv je to její první potomek, chovala se jako zkušená matka,“ uvádí kurátor Vít Lukáš. Chvíli poté nabídli chovatelé Shindě vodu a obvyklou potravu – ovoce a zeleninu – a novopečená matka spořádala plnou mísu.

„Při krmení se Shinda projevovala suverénně, jako by si už byla vědoma svého nového privilegia. Před rokem totiž přišla o vedoucí postavení mezi samicemi, ale s mládětem se jí postavení ve skupině pravděpodobně opět zvýší,“ popisuje význam novorozeného mláděte vrchní chovatel David Vala.

Následně byl gorilám umožněn přístup do expozice, kam se jako první vydala právě Shinda s mládětem a ostatní gorily ji následovaly. Shinda se chová zkušeně i při další péči o svého potomka, správně ho drží a občas s ním i lehce pohupuje. Také mládě dělá chovatelům radost.

Shinda (*14. června 1991)

Samice Shinda se narodila v Zoo Apenheul v nizozemském Apeldoornu. Do Zoo Praha přišla 5. září roku 2001. Nemožnost rozmnožit se byla připisována hormonální antikoncepci, která jí byla implantována pod kůži, aby nezabřezla s vlastním otcem, se kterým žila jako mládě v Austrálii. Dříve to byla vedoucí odvážná samice, ale zhruba před rokem o své postavení přišla. K tomu přispělo i několik potratů, které si Shinda musela prožít. 23. dubna 2016 se konečně dočkala svého prvního potomka.

Pomáháme gorilám

Ochrana goril ve střední Africe je jedním ze stěžejních in situ projektů pražské zoo. Díky prostředkům sdružovaným na sbírkovém kontě „Pomáháme jim přežít“ může Zoo Praha rozvíjet aktivity na pomoc gorilám, jejichž těžištěm je environmentální vzdělávání.

Nejvýznamnější částí ochranářských aktivit Zoo Praha ve střední Africe je již několik let projekt Toulavý autobus. Jeho cílem je převážet děti žijící v okolí kamerunské pralesní rezervace Dja do záchranných center např. v Limbe nebo Méfou. Zde se děti zúčastní vzdělávacích programů, seznámí se s divokými zvířaty a zjistí, že gorily a ostatní zvířata nejsou jen bushmeat (tedy „maso na talíři“) nebo snadný zdroj obživy pro pytláky, ale také úžasní a krásní tvorové, kteří si zaslouží naši ochranu.

SBÍRKOVÉ KONTO POMÁHÁME JIM PŘEŽÍT: č. ú. 43 - 680 466 0247 / 0100

Prvorodička Shinda se o mládě vzorně stará. Jana Myslivečková, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru