Chrám Opičích zlodějů

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  25. 05. 2015


Tak kde jsou? Rozhlédl jsem se napravo a nalevo. Po každé straně se tyčila jedna mohutná, krásně zdobená stavba z růžového pískovce. Obě budovy spíš než součást chrámového komplexu připomínaly paláce – jenže v Rádžastánu je všechno trochu jinak... Až z Dillí jsem ovšem do kopců nad Džajpúrem, do chrámu Galta, nejel kvůli architektuře, ale především jeho obyvatelům. Kvůli potomkům a příbuzným Taraka, Rani, Zamira… Zatím jsem je nikde neviděl; to však nemělo trvat dlouho.

Makak rhesus, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Makak rhesus, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Galta je už od nepaměti hinduistickým poutním místem. Bude to asi dáno (i) tím, že zde vyvěrá voda, což je ve vyprahlém Rádžastánu jev rovný bezmála zázraku. Zdejší prameny napájejí posvátné vodní nádrže, jež se nacházejí výše, nad nejvznosnějšími chrámovými budovami – a cestou k nim už nejde minout skupinky makaků rhesus, kteří nejenže neodmyslitelně patří k chrámu Galta, ale také ho proslavili.

Makaci žijící v chrámu se stali hlavními hrdiny televizní série Monkey Thieves neboli Opičí zloději. V jejich příbězích se snoubila akčnost hollywoodských trháků s osudovostí antických tragédií, a dvě řady Monkey Thieves tak zaznamenaly veliký úspěch. Vysílaly se snad po celém světě a z Taraka či Zamira udělaly v jistém smyslu globální celebrity.

Ale co si budeme povídat, celebrita necelebrita, i kdyby kterýkoli z hrdinů Monkey Thieves byl nakrásně přímo před vámi, nepoznáte ho. Ostatně, pro arašídy a další dobroty, které jsou v chrámu na prodej, si přicházejí hlavně mláďata. Ale přesto: Nebyl ten maličký makak, který tak šikovně pil z kapajícího kouhoutku, Tarakovo vnouče? Nebo jsem potomky televizních hrdinů krmil už cestou k posvátným nádržím?

Počet makaků je v rozsáhlém chrámovém areálu značný, ale i když úplně nevěřím tvrzení místního průvodce, že jsou jich dva tisíce, na mnoho set bych si určitě klidně vsadil. Současně však záleží na období a podmínkách; ostatně i Monkey Thieves se odehrávají také v nedalekém Džajpúru.

Makaci mají v chrámu Galta posvátný status a mohou si dovolit opravdu hodně. A tak nejenže občas někomu skočí na rameno, ale také nezřízeně kradou. A ještě jako by se tím chtěli zlomyslně pochlubit. Na žiletkovém drátu, který brání poutníkům vrhat se do nádrže z příliš velké výšky, tak visí desítky a desítky kusů oblečení. Včetně mnoha podprsenek, které makaci ukradli poutnicím převlékajícím se před posvátnou koupelí a pak je zde pohodili. Zkrátka opičí zloději.


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru