Nové logo Zoo Praha

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 04. 2012


Do 81. sezóny vstupuje Zoo Praha s novým logem. Je výsledkem dlouhého vývoje - a jeho tvůrci jsou ti nejlepší z nejlepších.

 

Nové logo Zoo Praha (c)  Zoo Praha

Během osmdesátileté historie Zoo Praha se v jejím znaku vystřídalo více zvířat v různých ztvárněních. Na začátku pomyslné evoluční linie loga pražské zoo se nachází realisticky zobrazená lvice Šárka, po ní následují zubři a pak již přicházejí koně Převalského – nejprve ve stádě, nato jakoby převzatí z jeskynní malby, poté v jednoduchých a působivých liniích výtvarnice Jany Rožánkové a nakonec v linorytu Michala Cihláře.

V doposud posledním logu Zoo Praha však žádný živý tvor nebyl. Jde o logo prozatímní, které bylo nasazeno 23. prosince 2009, a to z toho důvodu, že používání Cihlářova loga kvůli autorskoprávnímu sporu zakázal soud.

Hledání nového „definitivního“ loga Zoo Praha trvalo déle, než jsme si původně představovali. Po dvou veřejných soutěžích jsme se nakonec rozhodli nevybírat je z předložených návrhů, ale ve spolupráci s těmi nejlepšími designéry je začít vyvíjet. Oslovili jsme proto několik předních studií v USA, Německu a Itálii a jedno v České republice.

Vítězem našeho tendru se stala newyorská společnost Chermayeff & Geismar. Za pětapadesát let její existence v ní vznikla loga či komplexní grafický design například pro Mobil Oil, NBC, National Geographic, Chase Manhattan Bank, Cornell University, United Nations Development Programme nebo pro Merck.

Garantem tvorby našeho loga se stal osmatřicetiletý společník firmy Sagi Haviv, který má na svém kontě kromě vizuálního stylu Armani Exchange nebo Conservation International také logo Library of Congress, řazené mezi deset nejlepších logotypů vůbec.

Právě Sagi Haviv přiletěl spolu s Ivanem Chermayeffem loni na podzim do Prahy, aby si detailně prohlédl zoo, nasáli její jedinečnou atmosféru a pohovořil s řadou jejích zaměstnanců. Vedle našeho písemného zadání a detailního popisu důležitých aspektů z minulosti i současnosti Zoo Praha jim tato návštěva posloužila jako východisko pro tvorbu nového loga a základů jejího budoucího vizuálního stylu. Pečlivost a odbornost, s jakou přistoupili k této rešerši, nás naplnila velkou nadějí, že jsme vývoj nového loga svěřili těm pravým.

Na novém logu Zoo Praha pracovalo u Chermayeffa & Geismara více designérů, a to včetně trojice Ivan Chermayeff – Tom Geismar – Sagi Haviv. Nejprve shromáždili nápady a šest z nich rozpracovali. Jeden z těchto jejich šesti návrhů jsme si po dlouhých debatách vybrali – a na jeho základě postupně vzniklo nové logo Zoo Praha.

Podle mého názoru je přitažlivé, výrazné i optimistické. Skládá se z barevných stop obojživelníka, plaza, ptáka a dvou savců – šelmy a kopytníka.
Stejně jako stopy zvířat je logo svého druhu podpisem. Stopy v novém logu jsou však současně příslibem všeho, co zoologická zahrada nabízí. Říkají: „Uvidíte víc!“. A každá z nich má svůj význam a symboliku.

Žlutá lví stopa připomíná jedno z prvních zvířat pražské zoo, které bylo i v jejím nejstarším „vizuálu“ − lvici Šárku. Zároveň symbolizuje popularitu zvířecích osobností a oblibu zoologické zahrady u veřejnosti.

Červená stopa ptáka upozorňuje na světově významné chovatelské úspěchy Zoo Praha, a to na příkladu vůbec prvního odchovu kondora andského v roce 1937.

Oranžová stopa koně Převalského zdůrazňuje podíl Zoo Praha na záchraně tohoto druhu, i na ochraně mnoha dalších ohrožených živočichů. Spolu s otisky tlapy lva a spáru kondora je také poctou tradici a našim předchůdcům.

Modrá stopa varana komodského symbolizuje rozvoj zoo v období po povodních a zvyšování jejího významu v mezinárodním měřítku.

Konečně zelená stopa velemloka, který Karla Čapka inspiroval k napsání jednoho z jeho nejslavnějších děl, má upozornit na širší kulturní význam zoologické zahrady. Současně je ohlédnutím do minulosti − i pohledem do budoucnosti.

Věřím, že si toto nové logo vydobude přízeň veřejnosti a že spolu s novým vizuálním stylem, který na něj naváže, bude Zoo Praha dobře sloužit po dlouhá léta.

Psáno pro blog.aktualne.cz

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru