Den hmyzožravců

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  17. 06. 2010


Zeptám se vás úplně na rovinu: Co si myslíte o pojídání hmyzu?

Abych vysvětlil, proč se ptám: Před pár dny jsem se zúčastnil přednášky, kde své hmyzí pokrmy prezentovala dr. Borkovcová z brněnské univerzity, a kromě jiného jsem tam ochutnal burizony s moučnými červy. To mě přivedlo k myšlence uspořádat v zoo Den hmyzožravců. Představit hmyzožravá zvířata, ale také nechat návštěvníky ochutnat hmyzí pokrmy. (Burizony s moučnými červy bychom samozřejmě nabízeli u výběhu hrabáčice Kvídy – ta se po larvách potemníků může utlouct.)

Jenže jsem narazil.

„Hmyzí jídla?“ podivil se jeden kolega. „Zvažte to. Vzpomeňte si na toho politika, co snědl brouka. Stálo ho to kariéru!“

Kamarádka z rádia vyjekla: „Fůůůj!“

Ostatní se v lepším případě tvářili rozpačitě.

A tak jsem se rozhodl zeptat vás: Přišli byste ochutnat? Nebo se podívat, jak ochutnávají ostatní?

Ale jak i od psaní takhle krátkého sloupku odbíhám, už jsem se téměř rozhodl. Před okamžikem jsem domluvil s paní N. Ta na mou otázku, co by říkala na Den hmyzožravců, odpověděla:

„Hlavně ať to moc neokoření! Byla by věčná škoda, kdyby koření překrylo jedinečnou chuť moučných červů!“

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička

Tygr sumaterský Achilles, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Plánuji si pořídit Chanel No. 5. A mám pro to celkem dobrý důvod.

První nález křižáka pruhovaného (Argiope bruennichi) v Mongolsku: 7. srpna 2025 v údolí Klášterů, 119° 9' 54.69" V, 47° 12' 9.25" S. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Během krátkého pobytu na samém východě Mongolska, v údolí Klášterů, jsem se nemohl nabažit různorodosti stepních květin a bohatství hmyzu. V rychlosti jsem si alespoň některé zástupce zdejší flóry a fauny zachycoval na mobil,...




Přihlášení k newsletteru