Obchod s luskouny v Kamerunu

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  29. 04. 2023


Byl to neuvěřitelný paradox. Během mé cesty do Kamerunu mi z Prahy přicházely zprávy o pokrocích luskouní samičky Šišky a současně jsem denně vídal luskouny v pouličních stáncích a na tržištích anebo uvařené v místních restauracích... Luskouni jsou v Kamerunu již řadu let přísně chránění, obchod s nimi je však stále nesmírně rozsáhlý.

Foto: Miroslav Bobek Foto: Miroslav Bobek

Celý obchodní řetězec začíná u venkovských lovců, resp. pytláků. Poblíž městečka Somalomo jsem měl možnost sledovat přípravu pastí dvěma školními kluky. Každý týden do nich chytí čtyři až šest luskounů a v přepočtu po 100 Kč za kus je prodávají překupníkům. Vzhledem k tomu, že jsem viděl, v jakých podmínkách tihle kluci žijí, jen těžko je mohu odsoudit.

Foto: Miroslav Bobek

V Yaoundé jsou luskouni prodáváni v pouličních stáncích anebo na tržištích v přepočtu 700 až 800 Kč za kus. Nechvalně proslulé je v tomto ohledu zejména tržiště Nkol-Ndongo, kde jsou luskouni nabízeni zcela veřejně. Podle našich informátorů si úředníci, kteří by měli dbát na dodržování zákona, na toto tržiště sami netroufají a případné kontroly se musejí odehrávat za asistence vojáků.

Foto: Miroslav Bobek

Neméně šokující je příprava luskounů v restauracích. Například malé restaurace ve městě Mbalmayo je mají zcela běžně ve své nabídce. Majitelka jedné z těchto restaurací mi se širokým úsměvem ukázala kastrol luskouního masa. Jednu porci prodává v přepočtu za 60 Kč a jde podle ní o nejoblíbenější položku jídelníčku.

 


Zorro v aklimatizační ohradě v Alibi minulý pátek ráno. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Procházeli jsme rozlehlou aklimatizační ohradou v kazachstánské Zlaté stepi a marně se rozhlíželi po třech koních Převalského, které jsme sem vypustili. Konečně jsme v dálce zaznamenali pohyb. Byla to však jen osamělá sajga.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nákladní vozy se stepí hnaly po improvizované cestě, kterou pro ně před pár dny vyhrnul grejdr, a zvedaly za sebou vysoká oblaka prachu. Pro tři koně Převalského naložené na jejich korbách se blížil okamžik, kdy po více než...




Přihlášení k newsletteru