Milujeme Moju – příběh pokračuje

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 07. 2022


Konečně to můžu napsat!

Duni, foto: Lucía Gandarillas Duni, foto: Lucía Gandarillas

Měli jsme ty informace už od začátku června a byly i podkladem pro naše rozhodování, ale museli jsme dodržovat mlčenlivost. Té jsme byli konečně zproštěni, protože vše se již na všech úrovních podařilo projednat a odsouhlasit. Obsahem tohoto mého sloupku tedy bude stručné představení dvou goril, které v novém pavilonu doplní trojici samic Kamba – Kijivu – Shinda a malého Ajabua.

Role vůdčího samce v Rezervaci Dja, jak jsme nový pavilon pojmenovali, se ujme Kisumu. Zde je jeho stručný životopis: Narodil se roku 1997 v Mnichově, odchovali ho jeho rodiče Sonja a Roututu a v sedmi letech byl přesunut do rakouského Schmidingu, kde až doposud žije v mládenecké skupině. Na rozdíl od našeho Richarda, jehož linie je již tzv. přereprezentovaná, a tudíž již nesmí mít další mláďata, Kisumu má mnohem lepší ranking a měl by se u nás v dohledné době stát otcem hned dvou potomků.

V novém pavilonu doplní skupinu goril také jedna mladá samička. A to je opravdu bomba! Bude jí Duni! Nic vám to neříká? Tak jinak. Bude jí dcera naší Moji, vnučka Richarda a Kijivu! Znovu: Budeme mít v Praze dceru naší prvorozené gorily, slavné Moji!

Když jsem se poprvé dozvěděl o možnosti jejího příchodu, neváhal jsem ani vteřinu. Lepší pokračování příběhu našich goril si totiž snad ani nejde představit. A zúročuje se tím i naše úsilí, s nímž jsme před lety hledali pro Moju co nejlepší umístění, a to nejen s ohledem na optimální životní podmínky, ale i na co nejlepší genetický profil vůdčího samce její nové rodiny. Jenom díky tomu, že samec Niky má vysoký ranking, mohla s ním mít Moja ve španělském Cabárcenu roku 2013 malou Duni – a nyní také Duni dostane možnost mít vlastní mládě.

Příběh pokračuje…

 

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru