Světový den zvířat – i chovatelů

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 10. 2021


V pondělí 4. října si připomeneme Světový – nebo, jak se u nás uvádí častěji, Mezinárodní – den zvířat. Do své současné podoby byl kodifikován na jaře 1931 během kongresu na ochranu zvířat v italské Florencii a má tak stejně dlouhou historii jako Zoo Praha.

Úplně první akci spojenou se Světovým dnem zvířat však německý kynolog Heinrich Zimmermann uskutečnil ve Sportpalastu v Berlíně o šest a půl roku dřív, a to 24. března 1925. Účastnilo se jí pět tisíc lidí. Zimmermann prý již tento první Světový den zvířat plánoval zorganizovat na 4. října, tedy na svátek Františka z Assisi, ale k přesunu na “správné” podzimní datum nakonec došlo až roku 1929.

Ve svých prvopočátcích byl údajně Světový den zvířat připomínán rovněž v Československu (kdybyste o tom někdo věděl víc, napište mi), ale i pokud by tomu tak bylo, rozhodně se tu neudržel. V České republice ho známe až od první poloviny 90. let, kdy se k nám rozšířil ve spojitosti s domácími mazlíčky a s propagací jejich krmiv – tak si to alespoň pamatuji já.

V současnosti Světový den zvířat slavíme i v našich zoologických zahradách. Ostatně svatý František, s nímž je tento den propojen, měl kladný vztah ke všem zvířatům, nejen domácím, a bez rozdílu je ochraňoval před zlým zacházením. A sympatické je, že na 4. října připadl také International Zookeeper Day, Mezinárodní den chovatelů v zoologických zahradách, kteří jsou v mých očích plnoprávnými následovníky Františka z Assisi.

Přeji vám krásný víkend i pondělí 4. října!

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru