Dar krále komiků pražské zoo

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  03. 04. 2021


V pátek 22. června 1934 přinesla odpolední Národní politika hned dvě zprávičky, které se vztahovaly k ještě ani ne tři roky otevřené Zoo Praha. Jedna z nich pojednávala o pomoci pražského hasičstva s přečerpáváním vody. V té druhé se mj. uvádělo: „Vlasta Burian věnoval pražské zoologické zahradě potřebnou částku na zakoupení lachtanů. Ředitel Janda právě vyjednává o jejich koupi v cizině.“

Lachtan tmavý (dříve kalifornský). Foto: Richard Pavlovič Lachtan tmavý (dříve kalifornský). Foto: Richard Pavlovič

Ano, své první lachtany získala naše zoologická zahrada díky skvělému králi komiků Vlastovi Burianovi.

Prof. Jiří Janda dojednal koupi dvou lachtanů kalifornských (v dnešním názvosloví tmavých) u známé hamburské firmy Hagenbeck. Jejich cena činila 14 000 Kč, což se blížilo sumě, za niž bylo možno pořídit novou Škodu Popular. Do Zoo Praha byli z nádraží Hamburg-Altona přivezeni vlakem v úterý 10. července téhož roku – a na jejich registračních kartách datovaných o den později je v záhlaví uvedeno „Dar Vlasty Buriana“.

Lachtani dostali jména Hýta a Batul podle tehdy populární humoristické knížky Johna Habbertona. Umístěni byli v bazénu vybudovaném původně pro vydry (tento objekt stojí dodnes naproti vchodu do Indonéské džungle). Nemůže být sporu, že příchod Batula a Hýty do Zoo Praha vzbudil mimořádnou pozornost veřejnosti a že se stali jejími velkými hvězdami. Dar Vlasty Buriana tak pro ni měl opravdu velký význam.

Hýta a Batul byli pořízeni jako pár. Na kartě „samičky“ Hýty se však nachází nenápadná, obyčejnou tužkou psaná poznámka: „Roku 1939 zjištěno, že je to samec.“ Tou dobou byl již Hýta hodnou dobu sám – Batul uhynul 15. října 1935 –, ale právě se ještě hlouběji vepisoval do historie Zoo Praha.

„Burianův lachtan vystoupí na veřejnosti,“ uvedly v neděli 2. dubna 1939 svou noticku Lidové noviny. „Celou zimu Hýtu cvičili, aby také mohl s ostatními zvířaty vystupovat na zábavných představeních, která se každou neděli pořádají v zoologické zahradě a která se těší velkému zájmu návštěvníků. Tuto neděli má Hýta svou premiéru před obecenstvem.“

Tato představení, o kterých jsem nedávno krátce psal i v Zoopisníku, pomohla zoologické zahradě přečkat nejtěžší období její existence. A lachtan Hýta byl patrně až do své smrti v říjnu 1943 jedním ze zlatých hřebů programu. Pestrý týden z prvního říjnového pondělí roku 1939 se nad ním vysloveně rozplýval: „Jak vztyčí svá vousiska, aby i jimi přidržel nebo aspoň podepřel předměty, jimiž balancuje na svém čenichu a jak pootevírá čumáček při práci s velikým balonem!“

Hýta a Batul jsou ztvárněni na pamětní desce, kterou jsme na počest jejich dárce, krále komiků Vlasty Buriana, před deseti lety odhalili u nynější expozice lachtanů. Od jeho narození uplyne v pátek již 130 let. Nezapomeňte si ho prosím připomenout.

 

Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru