Chytré krmítko a Ptačí hodinka

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  09. 01. 2021


Je to nápad za všechny peníze! Nebo přinejmenším za 3 776 509 amerických dolarů – a to jen do chvíle, kdy píšu tenhle svůj Zoopisník. O co jde?

Bird Buddy Bird Buddy

O chytré ptačí krmítko Bird Buddy. To by ve spojení s příslušnou aplikací mělo každého ptáka, který na ně usedl, nejen vyfotografovat a poslat vám jeho snímek do mobilu, ale také ho určit. Zatím se počítá s identifikací více než tisíce ptačích druhů z celého světa, což je sice jen zlomek jejich celkového počtu, avšak dost na to, kolik se jich může objevit na krmítkách. U nás je to běžně nějakých pětadvacet druhů. Atraktivitu tohoto projektu pak ještě zvyšuje skutečnost, že by měl fungovat podobně jako hra Pokémon GO. V mobilu se vám po zaznamenání příslušného druhu na chytrém krmítku odemkne jeho karta, a můžete tak s přáteli soutěžit, kdo nasbíral víc pokémonů/opeřenců.

Na crowdfundingovém portálu Kickstarter chtěli tvůrci Bird Buddyho vybrat něco přes 60 tisíc dolarů. Od dosavadních 17 tisíc zájemců už mají šedesátkrát vyšší sumu. Prozatím více než sedm tisíc chytrých krmítek by mělo být umístěno ve Spojených státech, dva a půl tisíce ve Spojeném království, necelé dva tisíce v Německu atd. atd. To jsou velmi zajímavá čísla nejen z hlediska byznysu, ale také z pohledu získaných dat. Lze jich očekávat ohromné množství – a vzhledem k tomu, že má jít o open-source, posloužila by výzkumníkům a ochráncům přírody. Kdo ví, jestli údaje z tisíců a možná desetitisíců chytrých krmítek zapsané na počítačových serverech nebudou nakonec pro ochranu ptáků podobně důležité jako vlastní přikrmování.

Bird Buddyho prý první zájemci dostanou až v září, ovšem shromažďování informací o výskytu a početnosti ptáků na krmítkách a v jejich okolí probíhá již nyní. A když píšu nyní, myslím to i doslovně: právě teď. Na tento pátek, sobotu a neděli vyhlásila Česká společnost ornitologická již třetí ročník projektu Ptačí hodinka. Obdobné projekty se již dříve osvědčily v řadě jiných zemí a jde v nich o to, že jejich účastníci po dobu jedné hodiny sčítají ptáky, kteří se jim objeví na krmítku či v jeho okolí. Během loňského ročníku Ptačí hodinky u nás takto proběhlo přes 15 tisíc hodinových sčítání, při nichž bylo zaznamenáno přes 400 tisíc ptáků. Mimochodem, na našich českých krmítkách byli loni nejpočetnější sýkora koňadra, sýkora modřinka, kos černý, vrabec polní a hrdlička zahradní.

Takže sypejte ptáčkům (ale jenom to, co je pro ně vhodné!) a třeba je i sčítejte. Ptačí hodinku můžete ještě stihnout.

 Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru