Těším se, až vás zase pozvu do zoo

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  12. 03. 2020


Měl to být vrchol celého roku. Na sobotu 28. března jsme měli naplánováno otevření nové australské expozice nazvané Darwinův kráter a představení mnoha jejích jedinečných obyvatel. Samozřejmě v první řadě čtveřice ďáblů medvědovitých, těch „Belzebubových štěňat“, které jsme z Tasmánie dostali jako teprve druhá zoo v Evropě. Epidemie koronaviru nám náš plán zhatila.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V úterý, po zasedání Bezpečnostní rady státu, jsme se rozhodli zrušit či na neurčito odložit veškerý program zoologické zahrady pro veřejnost. A nejen to. Rovněž na neurčito jsme uzavřeli všechny pavilony a vnitřní expozice. Jde o preventivní opatření přijaté zejména s ohledem na to, že v uvedených prostorách dochází k větším koncentracím našich i zahraničních návštěvníků a jsou v nich mnohdy specifické mikroklimatické podmínky. Naproti tomu venkovní prostory zoo fungují víceméně jako park.

Aktualizace 12. března 17.30: Zoo Praha je od pátku 13. března až do odvolání pro veřejnost uzavřena.

Snad nemusím nikomu vysvětlovat, jak vážně v Zoo Praha bereme svou práci a jak důležití jsou pro nás návštěvníci. Přesto jsem rád, že Bezpečnostní rada státu pro tato opatření vytvořila prostor a umožnila je realizovat. Zdraví a životy lidí jsou přednější než návštěva zoologické zahrady či její příjmy. A že Covid-19 není jen obyčejná „chřipečka“ a že znamená velké nebezpečí zejména pro staré a nemocné lidi, si snad už musí uvědomovat úplně každý. Sledovat v této situaci pouze své zájmy – a je jedno jestli jde o tržby, promrhané úsilí nebo cokoli jiného – by mohl jenom naprostý sobec.

Na počátku nynější epidemie mohla být loni někde v Číně osoba, která poobědvala luskouna nebo hada. Možná. Rozhodně však nelze pochybovat o tom, že přenos koronaviru SARS-CoV-2 na lidi a následný vznik epidemie umožnilo kšeftování s divokými zvířaty a jejich konzumace. To je první poučení. Co se dělo dál, jsme již viděli v přímém přenosu i na vlastní oči. A to je druhé poučení: koronavirus byl ke škodě nás všech často podceňován a bagatelizován.

Náhradní termín slavnostního otevření Darwinova kráteru jsme předběžně stanovili na 30. května. Nevím, jestli ho bude možné dodržet, ale v každém případě se po odeznění epidemie těším na viděnou v Zoo Praha.

Psáno 10. března, v MF Dnes vyšlo 12. března.


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru