Vánoce s papoušky

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  21. 12. 2019


Před lety jsme na Vánoce dostali krásnou jedličku. Až ve shonu štědrovečerního dopoledne se pohříchu ukázalo, že průměr jejího kmínku značně přesahuje průměr objímky stojánku – a že doma nemáme žádný nástroj, kterým bychom kmínek upravili. Problém nakonec vyřešila až mačeta vypůjčená od souseda, byť v jistých okamžicích nebylo zcela zřejmé, kým a pro jaký účel bude použita.

Foto: Khalil Baalbaki Foto: Khalil Baalbaki

V posledních letech už u nás bývalo drobným předmětem sporu jenom zdobení stromečku. Kupříkladu jaké ozdoby použít a jak je správně sladit. Míval jsem trochu problém s různými figurkami a zejména se skleněnou fajfkou. Ale od té doby, co se rozbila, a co se začaly prodávat různé dovozové ozdoby, vyrobené namnoze z plastu, neprotestuji proti žádné vánoční ozdobě, která je poctivě vyfouknutá ze skla, pokud možno u nás v České republice.

Abyste si ale nemysleli, že máme na stromku kdovíjaký pelmel. Ani nápad! Manželka v průběhu let shromáždila krásné sestavy skleněných vánočních ozdob, které by nám umožnily mít každý rok jinak pojatý stromek. Vůbec moje žena má pro vánoční ozdoby skoro stejnou slabost jako pro vykrajovátka vánočního cukroví. Ta jsme vždycky začínali nakupovat už v létě na mnichovohradišťské pouti.

Při tomhle nakupování manželka nejednou poznamenala, že vykrajovátka ve tvarech exotických zvířat by mohla být zajímavý suvenýr do zoo. Před pár lety jsme je skutečně objednali a výtečně zafungovala. Když jsem je připojil k novoročním přáním, chodila mi za ně poděkování z půlky světa.

Doma jsme si pak říkali, jestli by nestálo za to udělat i nějaké vánoční zooozdoby. Ale takových nápadů je spousta a tenhle zapadl stejně, jako třeba skleněné těžítko, ve kterém by sněžilo na lední medvědy. Tedy: na čas zapadl. Když jsem letos v létě projížděl jednou severočeskou obcí, zaujal mě tam Vánoční dům. Zastavil jsem a šel se podívat dovnitř. Uvnitř byly dlouhé police plné skleněných vánočních ozdob, které – jak se ukázalo – malují v sousední dílně. Rozhlížel jsem se, co z té nepřeberné nabídky ozdob bych vybral domů, a pak mě napadlo zeptat se na skleněná zvířátka.

O pár dnů později jsme si v zoo ze všech variant vybrali foukané papoušky. Zrovna jsme finišovali s dokončováním Rákosova pavilonu, tak co jiného, že? A objednali jsme si jich do našich prodejen suvenýrů rovnou šest druhů, pěkně ručně malovaných: amazoňana jamajského a rudoocasého, aru kobaltového neboli Learova, kognu jižního, papouška patagonského a trichu orlího.

Přeji vám, ať si s našimi skleněnými papoušky, nebo i bez nich, užijete klidné Vánoce! A nenechte se ničím rozhodit!

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru