Kagu chocholatý, výjimečný ptačí druh nově v českých zoo

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  26. 01. 2019


Když jsme poprvé zveřejnili jeho fotografii, kdosi ji okomentoval slovy, že je to zajímavější přírůstek, než by byl třeba novozélandský kivi, a že v jeho očích trumfne i naši chloubu, člunozobce velkého. Co z toho plyne, je zřejmé: kagu chocholatý je opravdu těžká váha.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Po dvou samcích se nám pro Zoo Praha a Zoo Plzeň podařilo získat z německého Weltvogelparku Walsrode, který patří k hrstce zařízení, kde tyto nelétavé ptáky z Nové Kaledonie úspěšně chovají. Zda se naše samce podaří dopárovat právě z Walsrode nebo ze San Diego Zoo či z chovné stanice v Nové Kaledonii se ovšem teprve uvidí.

Jestliže jsem kagu chocholatého označil za „těžkou váhu“, nesmíte to samozřejmě brát doslova. Váží zhruba kilogram a podobá se drobnější volavce. Jeho výjimečnost spočívá v tom, že nemá žádný blízce příbuzný druh a je řazen do zcela samostatné čeledi a že patří – jak jsem zmínil – k ostrovním nelétavým druhům. Upomíná tak na všechny ty alky velké, dronte mauricijské či endemické chřástaly, které dnes už můžeme vidět jenom jako vycpaniny v muzeích (a to ještě v tom lepším případě). Ostatně i kagu chocholatý je ohrožený a v Nové Kaledonii – francouzském zámořském území v Tichém oceánu – žije již méně než tisíc posledních jedinců.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

To všechno je samozřejmě důležité, ale kagu chocholatí vás uchvátí především svým vzhledem a chováním. Nikdy nezapomenu na první setkání s našimi dvěma samečky. Tihle svrchu šedě a zespodu světleji zbarvení ptáci s výraznýma velkýma očima se střídavě napřimovali, skláněli hlavy a na nich roztahovali velké, široké chocholky. Jeden odvážněji a druhý trochu opatrněji se ke mně pak přibližovali a zvláštními kvokavými hlasy si se mnou „povídali“. Opravdu velký zážitek!
Nemůžu se dočkat, až vám je na jaře, se zahájením další hlavní sezóny, také představíme.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Psáno pro MF Dnes


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...




Přihlášení k newsletteru