Děti dětem

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  22. 12. 2018


Pohádky, ve kterých vystupují gorily z pražské zoo, jsem před lety psal pro svoje děti. Vzápětí se v knižní podobě dostaly k mnoha a mnoha dalším českým dětem. Největší úspěch ale nakonec slavily ve střední Africe. Na dvacet tisíc svazků Gorilích pohádek – z nichž část napsala Tereza Šefrnová a fotografiemi doplnil Khalil Baalbaki – rozvezli afričtí ochránci přírody do škol v pralesních oblastech Kamerunu, Konga-Brazzavile, Středoafrické republiky a Gabunu. Naprostá většina těchto knih posloužila a někde dodnes slouží svému účelu. A řeknu vám, jsou už pěkně očtené! Když vídám Gorilí pohádky s ohmatanými rohy a s otisky dětských rukou na jejich stránkách, zažívám opravdu velké zadostiučinění.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

A proč jsme do střední Afriky posílali zrovna pohádky o gorilách? Inu proto, že tamní děti – třebaže žijí na samém okraji pralesa – gorily vůbec neznají. Nebo tedy znají, ale jenom jako maso na talíři… Vážně. Proto jsme středoafrickým školákům (ale i jejich učitelům a rodičům) začali prostřednictvím příběhů a fotografií v knize Gorilích pohádek přibližovat krásu goril a jejich jedinečnost. A slavili jsme úspěch! Díky tomu jsme se také mohli později pustit do projektu Toulavý autobus, díky kterému mohou školáci z oblasti kamerunských pralesů Dja navštívit malou zoo poblíž metropole Yaoundé a tam se seznámit se skutečnými, živými gorilami a absolvovat vzdělávací program.

Toulavý autobus ovšem slouží řádově stovkám dětí, zatímco knížka Gorilích pohádek jich oslovila přinejmenším tisíce. A nešlo přitom pouze o to, abychom jim prostřednictvím těchto pohádek vysvětlovali, že je třeba chránit gorily a koneckonců celý tropický deštný les. Jako ještě důležitější se brzy ukázalo, jak významné je pro africké děti setkání s kvalitně vypravenou knihou, a nikoli jen se školními brožurkami. I v 21. století stále platí, že kniha otevírá dětem nové obzory a je tak branou ke vzdělání – a to je v Africe potřeba ze všeho nejvíc.

Při svých návštěvách střední Afriky jsem v posledních letech často slýchal dotazy a prosby, zda bychom nemohli připravit další vydání Gorilích pohádek. Nyní na ně dojde – a to tím nejlepším myslitelným způsobem. Dalších pět tisíc svazků Gorilích pohádek bude vytištěno a dopraveno do Afriky díky českým dětem z hnutí Na vlastních nohou – Stonožka. Naše děti tak pomohou svým vrstevníkům ve střední Africe k tomu, aby si nejen utvářeli správný postoj k přírodě ve své zemi, ale také získali vztah ke knihám a ke vzdělání. Děkuji vám, milé Stonožky! Na rozdíl od mnoha dospělých osvědčujete nejenom nevídanou velkorysost, ale i moudrost.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Psáno pro MF Dnes 


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru