Šiškinův akvarel

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  14. 07. 2018


Dnes už jsou dražební rekordy o řád výš, ale v dubnu 2006 se nejdražším uměleckým dílem vydraženým v České republice stala olejomalba nazvaná Před zrcadlem. Namaloval ji význačný ruský krajinář Ivan Ivanovič Šiškin (1832–1898) a prodána byla za cenu sedmi a půl milionu korun.

Šiškin, souputník ještě slavnějšiho malíře Ilji Repina, je v Rusku dodnes velice známý a přinejmenším jeden jeho obraz tam viděl úplně každý. Malba Ráno v borovém lese z roku 1889 je totiž po desetiletí tištěna na obaly jedněch velmi populárních bonbónů (pravdou ovšem je, že čtyři hrající si medvíďata, jež tomuto dílu dominují a dělají bonbónům skvělou reklamu, do Šiškinova zobrazení lesa domaloval malíř K. A. Savickij).

Naopak téměř neznámá je jiná Šiškinova práce. Jde o akvarel rozměrů 15 x 23,4 cm, který leží kdesi v útrobách depozitářů Treťjakovské galerie v Moskvě. Šiškin ho namaloval 14. července 1862 – a zachytil na něm i kousek areálu dnešní Zoo Praha, konkrétně usedlost Bosna a svah nad touto usedlostí.

Kde se tento klasik ruské krajinomalby vzal v Praze a pak dokonce až poměrně daleko za Trojou? Řada podrobností o Šiškinově návštěvě Prahy je zaznamenána v jeho deníku, který pro nás objevila a přeložila historička Vlasta Smoláková.

Šiškin přijel do Prahy na Cyrila a Metoděje 1862 a po většinu jeho desetidenního pobytu ho doprovázel pracovník knihovny Národního muzea a velký slavjanofil Josef Kolář. Z Šiškinových zápisků je znát, že zpočátku se na Prahu díval trochu skrz prsty, ale díky Kolářovi, setkáním s bratry Mánesy i dalšími osobnostmi a vycházkám na zajímavá místa jí rychle začal přicházet na chuť.

V pátek 11. července prošel spolu s Kolářem Šárku a Stromovku, odkud se vydali ještě do Troji. O ní si Šiškin zapsal, že je to „velmi malebná vesnice se spoustou zajímavých stromů a moc zajímavou říčkou” (tím myslel Vltavu, viděl ji prostě ruským pohledem).

Krajina v Trojské kotlině ho zaujala do té míry, že se sem den před odjezdem ještě vrátil. „Byl jsem v Troji – pěkné místečko, nakreslil jsem ho,” poznamenal si ke vzniku svého akvarelu.

Ten je zřejmě nejcennějším uměleckým dílem, které se vztahuje k Troji a k pražské zoo – a současně i skvělým potvrzením toho, jak dobře naši předchůdci vybrali místo pro její vybudování.

Psáno pro MF Dnes


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru