Snímek s outloněm - anebo s lvíčetem. Rozdíl není tak velký, jak by se mohlo zdát

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  14. 01. 2018


Když si slovenský rapper Rytmus dal před časem na Instagram svůj snímek s outloněm, který pořídil během exotické dovolené, vzápětí to docela schytal. Dokonce se nechtěně stal tváří facebookové antikampaně vyzývající k bojkotu fotografování se s „roztomilými zvířaty“.

www.instagram.com www.instagram.com

Tohle fotografování se „se zvířátky“ je opravdu problém. Různě po světě si místní podnikavci drží různé druhy „roztomilých“ zvířat, aby je turistům za úplatu nabízeli k pořizování fotografií. Vesměs mají jedince pocházející z přírody, velmi často navíc zástupce ohrožených druhů, kteří při provozování této jejich pochybné živnosti velice trpí. Většinou spíš dříve než později uhynou. V případě zmíněných outloňů se uvádí, že aby nepokousali turisty, jsou samcům bez umrtvení trhány zuby. Až 90 % z nich takový zákrok nepřežije.

A právě kvůli lidem, kteří podobně jako Rytmus vůbec netuší, vytáhly Instagram a s ním i další sociální sítě do boje za práva takto zneužívaných zvířat. Když tedy sdílíte nějakou fotografii a kliknete na hashtag naznačující, že jde o snímek se zvířetem, vyskočí na vás upozornění, že děláte špatnou věc. To samozřejmě zaujalo i média, a tak se sdělení „nefoťte se na dovolené se zvířaty“ dostává do obecnějšího povědomí.

Nějak se přitom ovšem zapomíná na skutečnost, že podobným způsobem zvířata nezneužívají jenom chudáci v turistických destinacích, ale také naši spoluobčané. Ano, myslím tím různé ty „mazlící zoo“, kam se kupříkladu lvíčata pořizují jenom proto, aby šla z ruky do ruky a pěkně vydělávala. Že se z nich stávají psychičtí mrzáci, nikoho nezajímá. Bohužel. Ono je totiž jednodušší bojovat za ochranu přírody a práva zvířat někde hodně daleko než u sebe doma.

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru