Studna v Gobi

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  22. 01. 2017


Ganbátar mi podal klíčky od svého landcruiseru. Studna je sice blízko, ale bude lepší, když k ní v tom mrazu pojedu autem.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Sledoval jsem ve sněhu vyjeté koleje a po pár stech metrech uviděl pick-up, u kterého stáli čtyři rangeři a čerpali vodu. Udělalo mi to radost. Čerpali vodu z „naší“ studny.

Byla to nepředstavitelná anabáze, ji vybudovat... Během uplynulých třiadvaceti let proběhla v Tachin talu, kde se do přírody vracejí koně Převalského, celá řada pokusů o nalezení vody. Vždycky byly neúspěšné. Dokonce se tu třikrát vrtalo, a to údajně až do hloubky 120 metrů. Bez výsledku. S potížemi jsme tedy museli počítat – ale že to budou až takové nervy, to jsme nečekali.

Jenom telegraficky:

Hledáme vodu v Gobi, vzdušnou čarou 1300 km od Ulánbátaru.

První geofyzikální průzkum provedený mongolskými experty: bude nutné vrtat až do hloubky 190 metrů, a to dva kilometry od tachintalské základny a od aklimatizačních ohrad pro koně. I kdyby tam voda opravdu byla, říkáme si, kolik by stálo ji přivést potrubím uloženým nejméně tři metry hluboko až do míst, kde ji potřebujeme?

Názor přizvaných českých geologů: průzkum není dobře proveden, voda by měla být v mnohem menší hloubce a blíž základně. Odlétají do Mongolska a provádějí vlastní průzkum. Optimismus opadá. Skutečně bude nutné vrtat velmi hluboko, byť blíž základně. A kromě rizika, že se voda vůbec nenajde, hrozí také to, že bude mineralizovaná. Jinými slovy nepoužitelná.

Kvapem se blíží krutá mongolská zima a rovněž termín, do kterého je nutné vyčerpat významnou část finančních prostředků.

Začíná se vrtat. Dvacet metrů. Padesát. První voda je na osmdesáti metrech. Končí se na sto čtyřiceti metrech. Nastává napjaté čekání, jak bude pramen vydatný a zda půjde o kvalitní vodu.

Úspěch! Vody je dost a je vynikající! Náš mnohaletý sen se splnil, píší mongolští přátelé.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Když jsem po několika měsících stál v mrazivé Gobi u studny, ze které rangeři právě čerpali vodu, říkal jsem si, že snad ani není možné, kolik úsilí se za tou rourou trčící ze sněhu skrývá… Úsilí Hanky Geroldové a Ganbátara, kteří projekt za českou a mongolskou stranu vedli, i mnoha dalších lidí, z nichž je nutné jmenovat alespoň geofyzika Viktora Valtra.

Po návratu na základnu mi Ganbátar nalil čaj uvařený z „naší“ vody a trochu dojatě řekl, že vybudování téhle studny pro něj byla nejdůležitější práce jeho života. Ničím už ji nepřekoná. A v tom okamžiku jsem si naplno uvědomil, jak je skvělé mít svou studnu.

Studna v Tachin talu byla vybudována z příspěvků veřejnosti sesbíraných v rámci akce Metr za litr a dále z prostředků poskytnutých Magistrátem hl. m. Prahy, vládním fondem zahraniční rozvojové pomoci (Malý lokální projekt) a společností Kofola. Všem vám děkujeme! Třebaže šest tisíc kilometrů daleko, máme svou studnu. Ale naše práce v Gobi ještě zdaleka nekončí.

Jane Goodall, foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Minulý týden proběhla třetí návštěva světoznámé primatoložky a ochránkyně přírody Jane Goodall v Zoo Praha. Zájem veřejnosti byl ohromný a Jane i ve svých devadesáti letech prokazovala neuvěřitelné charisma, neúnavnost a...

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...




Přihlášení k newsletteru