Šimpanz v Pchjongjangu a slon v Holešovicích

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  24. 10. 2016


To se nám to v posledních pár dnech zase pěkně sešlo.

V severokorejském Pchjongjangu mají novou atrakci, dočetl jsem se na stránkách americké televize ABC. Jde o šimpanze, který každý den vykouří krabičku cigaret a ještě k potěšení publika občas předvede vkusný taneček. Chovatelé přitom zdůrazňují, že kouř nevdechuje.

To u nás v Holešovicích zas cirkusový slon sedal na auto. Šlo o reklamu pro jednu zahraniční společnost, kterou by ovšem v zahraničí asi jen tak natáčet nešlo. Zato u nás bez problémů, vždyť tady je zvykem chovat lvy v kozích chlívcích a hrochy v neckách na dvorku. Proto také tiskový mluvčí Holešovic, Letné a přidruženého okolí mohl celou záležitost okomentovat slovy „důležité bylo, aby po zvířeti nezůstal žádný nepořádek, a to nezůstal“. Tento výrok, prosím, tesat.

Vyspělý svět je ovšem trochu jinde a podobné zhůvěřilosti, které jdou proti přirozenému chování a potřebám zvířat, odmítá tolerovat. Jak bylo zveřejněno minulý týden, cestovatelský server TripAdvisor přestává zprostředkovávat prodej lístků do zařízení, kde jsou jako atrakce pro turisty v neadekvátních podmínkách drženy divoké druhy zvířat. Týká se to například podniků, které nabízejí mazlení s tygry anebo plavání s delfíny.

Když jsem u těch delfínů, jedna slavná česká modelka-herečka-blogerka sdílela na sociálních sítích snímek svých bazénových hrátek s delfínem a na kritiku, která následovala, odpověděla: „Neberte to pořád tak černobíle holky.“ On ten delfín vypadal, že se usmíval, co?

No, neusmíval.

Že je za vyspělým světem opožděná Severní Korea, prosím. Ale že u nás přetrvává takový pohled na zvířata, jaký byl (snad) tolerovatelný někdy před sto lety, je velmi smutné.

 

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru