Hledání tasmánského tygra

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  11. 09. 2016


V tomto týdnu uplynulo 80 let ode dne, kdy v hobartské zoo na Tasmánii uhynul poslední vakovlk. Zcela tak vymizel výjimečný druh vačnatce, na kterého se ironií osudu o pouhých 59 dnů dříve začala vztahovat tasmánskými úřady vyhlášená ochrana.

Vakovlk na historickém snímku. Zdroj: Wikimedia Commons/ Westell, William Percival, 1874-1937 (The book of the animal kingdom) [Public domain] Vakovlk na historickém snímku. Zdroj: Wikimedia Commons/ Westell, William Percival, 1874-1937 (The book of the animal kingdom) [Public domain]

Vakovlk označovaný také jako „tasmánský vlk“ nebo „tasmánský tygr“ se původně vyskytoval i v Austrálii a na Nové Guineji. Odtamtud ale vymizel již před příchodem Evropanů. A právě Evropané posléze zpečetili jeho osud i na Tasmánii. Za zabití vakovlka, který byl spojován s útoky na ovce, se tam dokonce vyplácely odměny a jenom v letech 1888 až 1909 vykázali lovci 2184 pobitých vakovlků.

Od úhynu posledního vakovlka v hobartské zoo se dodnes spekuluje o tom, zda kdesi v zapadlých koutech Tasmánie ještě nějací jedinci nepřežívají. Zprávy o spatření, stopování či dokonce vyfotografování vakovlka bývají ve světě publikovány zhruba se stejnou pravidelností jako u nás prohlášení Josefa Mužíka o objevení štěchovického pokladu. Bohužel mají i stejnou míru věrohodnosti.

Vedle toho již hodnou dobu probíhá také pátrání po vakovlcích v muzejních sbírkách. Zvláštním cílem je přitom jejich DNA. Třebaže za současného stavu poznání a technologií se to jeví jako neřešitelný problém, optimisté věří, že by vakovlk mohl být jednou znovu přiveden k životu.

Ve snaze o získání DNA jsou nejnadějnější tekutinové preparáty embryí a malých mláďat vakovlků. Nebo přesněji: lihové preparáty, protože i pro DNA je nesrovnatelně lepší být naložen v lihu než ve formalínu. Takovýchto lihových preparátů bylo donedávna známo jen devět, všechny uchovávané v Austrálii. Další čtyři se však podařilo objevit v jedné sbírce u nás. Kde, to jsem slíbil nezveřejňovat, ale třeba i díky českému vkladu jednou vakovlk povstane z mrtvých. Kéž by.

Hledání tasmánského tygra


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru