50.000 mobilů pro gorily a Cena Ď pro REMA Sytém

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  24. 06. 2016


V roce 2010 jsme v Zoo Praha začali vybírat staré mobilní telefony. Naším partnerem je společnost REMA Systém, která je recykluje a za každý nám vyplácí 10 Kč. Získané prostředky používáme na podporu strážců biosférické rezervace Dja v Kamerunu a na realizaci projektu Toulavý autobus, tedy na aktivity, které přispívají k ochraně tropického deštného a zejména goril nížinných.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Pojítkem mezi ochranou goril a recyklací starých mobilních telefonů je coltan, jehož těžba v Demokratické republice Kongo ohrožuje gorily východní. Z coltanu se získávají niob a tantal nezbytné pro výrobu elektroniky. Prvotní úvaha, z níž vzešly obdobné projekty jako ten náš, byla taková, že recyklace starých mobilů by měla snížit spotřebu coltanu a přispět tak k ochraně goril východních. Z našeho pohledu jde ovšem spíše o symbolické spojení. Zoo Praha se zaměřuje na ochranu poddruhu goril, který je ohrožován zejména úbytkem tropického deštného lesa a pytláctví.

Do tubusů určených pro výběr starých mobilů, které jsou umístěny v Zoo Praha a u jejích partnerů, jich návštěvníci dosud přinesli přes 50 tisíc! To představuje přes půl miliónu korun. Za ně jsme nejen pořídili nejrůznější vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja – počínaje holínkami a konče satelitními telefony –, ale také zčásti financovali projekt Toulavý autobus. Ten vede děti z vesnic v blízkosti pralesa k tomu, aby nekonzumovali maso divokých zvířat a chránili přírodu. A jak jsem se před několika dny sám znovu přesvědčil, Toulavý autobus za sebou zanechává výraznou stopu. Děti dnes přesvědčují své rodiče, aby změnili svůj přístup ke konzumaci zvířat – a často se jim to až překvapivě daří.

Děkuji všem, kdo nám staré mobily nosí, a z nich nejvíc dětem. Nemenší poděkování si ovšem zaslouží REMA Systém, který od nás vybrané mobilní telefony vykupuje. Jestliže REMA Systém dnes získává Cenu Ď určenou mecenášům a dobrodincům, dostává se toto ocenění do správných rukou.


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru