Běh pro gorily 2014

Ostatní články

Zoo Praha  |  02. 06. 2014


Běžíme pro gorily! V pořadí již 5. ročník populárního Běhu pro gorily se uskuteční v sobotu 7. června 2014. Budete se moci opět těšit na novou trasu, doprovodný program a zajímavé ceny.

Gorila nížinná, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Gorila nížinná, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Běh pro gorily je charitativní akce, která je zaměřena na podporu goril ve volné přírodě. Ve světě má tradici již od roku 2003. Pokud i vy chcete gorily podpořit svoji účastí, zaregistrujte se zde: http://www.behprogorily.cz/registrace.php.

Pátý ročník Běhu pro gorily bude odstartován v sobotu 7. června 2013 ve 14:00, nicméně doprovodný program je připraven již od 13h. Trasa dlouhá 5,1 km tradičně začíná na Hradčanském náměstí a cíl je umístěn na Náměstí Republiky. Rozhodně není podmínkou běžet, trasa je upravená tak, aby se mohly zúčastnit i maminky s kočárky.

Startovné činí 500Kč a celý výtěžek ze startovného bude věnován na záchranu goril v Africe.
Účastník obdrží masku, originální pamětní triko od společnosti GORILA MOBIL, jednorázové vstupné do fitness centra World Gym a jednorázové vstupné do Zoo Praha.

Program:

  • Hradčanské náměstí – Start závodu
  • 13:00 DJ
  • 13:45 Slavnostní zahájení
  • 14:00 Start závodu

 

  • Náměstí Republiky – Cíl závodu
  • 14:45 Hudební vystoupení
  • 15:30 Vyhlášení vítězů
  • 15:35 Předání získaného finančního obnosu
  • 15:45 Hudební vystoupení
  • 16:30 Dj

 Běh pro gorily,  mapa trati (c) www.behprogorily.cz

Jak je to s gorilami?

Situace goril v tropických deštných lesích střední Afriky je velmi vážná a některé poddruhy jsou na samém pokraji vyhubení.

Ve volné přírodě žije odhadem 150 000 až 200 000 goril nížinných. Za posledních dvacet až dvacet pět let se jejich stavy snížily o 60 procent a v nejbližších několika desetiletích, a možná dokonce ještě dříve, jim hrozí vyhynutí!

Gorily jsou mimořádně inteligentní, i ve volné přírodě používají nástroje. Nejde však jen o inteligenci či vzhledovou podobnost s člověkem. Tyto primáty s námi spojují i emoce včetně jejich vnějších projevů. Stejně jako děti vysunují gorilí mláďata koneček jazyka, když se něčím usilovně zabývají. Dospělé gorily k sobě tisknou rty, když jsou nervózní, anebo naopak nasazují hravý výraz obličeje s doširoka otevřenýma očima, když jsou uvolněné.

Domovem goril jsou tropické deštné lesy, které jsou bezohledně káceny a alarmující rychlostí zanikají. Živí se téměř výhradně rostlinnou potravou; ze živočichů doplňují v přírodě jejich jídelníček jen v nepatrné míře mravenci a termiti. Skupina ujde při sběru potravy za den 500 až 3 000 metrů. Samci gorily nížinné mohou vážit i dvě stě kilogramů. Jejich štíhlý pas, neuvěřitelně široká ramena a mimořádně svalnaté paže dokládají, že mají zcela výjimečnou sílu. Samice jsou podstatně menší, mívají hmotnost sedmdesát kilogramů.

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru