Konec sloní roboty

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  07. 01. 2013


Slonice Queenie přišla do zoo v australském Melbourne v roce 1902 a o tři roky později se na ní začali vozit návštěvníci. Denně jich Queenie svezla osm set. Jen roku 1921 jich bylo 48 910. Do své smrti v roce 1945 tak mohla povozit kolem dvou miliónů lidí.

Zvláštní, že něco, co je nabíledni, se člověk občas musí dozvědět z opačného konce světa – v tomto případě z knihy vydané ke 150. výročí Zoo Melbourne.

Když od pamětníků dostávám fotografie z pražské zoo, bývají na nich mnohdy zachyceni coby děti na některé z našich slonic, velmi často na Gulab. Ježdění na slonech bylo v zoologických zahradách včetně té naší naprosto obvyklou atrakcí. Jen nedisponujeme záznamy o tom, kolik návštěvníků která naše slonice povozila.

V případě Gulab by šlo zcela jistě o úctyhodné číslo. Samotného mě překvapilo, že se na ní děti vozily ještě v roce 1999 – a kdyby Gulab nezačala mít problémy s nohama, možná by tyto jízdy trvaly ještě déle.

Pro Queenie, Gulab ani žádnou jinou slonici rozhodně nebylo nic příjemného svézt desítky nebo dokonce stovky návštěvníků denně. V případě Gulab nám to ostatně může dosvědčit řada pamětníků. Naštěstí časy se změnily a dnes je v zoologických zahradách něco takového zcela nemyslitelné. Slony v nich už nikdo nenutí pochodovat s pasažéry do zblbnutí sem a tam.
Každá mince má ale svůj rub. Děti dnes už jízdu na slonovi nezažijí.

Abychom jim nabídli alespoň její iluzi, do nového slonince vyvíjíme sloní trenažér. Děti se svezou na sloním hřbetu, jímž budou pohybovat elektrické servomotory, a před jejich očima poběží projekce exotického prostředí, které pro nás modelují tvůrci Kozího příběhu. Sloní robotu nahradí robotický slon.

Možná, že někteří z těch, kdo ještě zažili jízdy na skutečných slonech, nad tím zakroutí hlavou. Jsem si však jist, že dětem připravíme ohromný zážitek – a to nikoli na úkor našich slonů.

Psáno pro Deníky VLP

Gulab vozila  návštěvníky desítky let. Foto: Zbyněk Šíša, Zoo Praha

 


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru



Konzole ladění chyb Joomla!

Sezení

Informace o profilu

Využití paměti

Dotazy do databáze