1971 + 41 = 2012

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  26. 11. 2012


Jako bychom se po spirále přiblížili ke stejnému bodu, jen o úroveň výš.

Mladým slonicím Tamaře a Janitě, které jsme získali ze Srí Lanky, skončila podovozní izolace a ze starého Pavilonu velkých savců, kde našly dočasný domov, by se mohly přestěhovat za ostatními našimi slony do nově vybudovaného slonince. Nestane se tak ovšem hned, nýbrž až v předjaří, a to především kvůli březosti Donny, jíž by se v lednu či v únoru mělo narodit slůně.

Podobně jako nyní přišli do Pavilonu velkých savců dva sloni ze Srí Lanky už před jedenačtyřiceti lety. Jmenovali se Sundari a Kadíra.

Transport slona Colombo, foto (c) Š.Šír 1971

Transport slona Colombo, foto (c) Š. Šír 1971

Také Sundari s Kadírou byli darem srílanské vlády pražské zoologické zahradě k jejímu tehdy 40. výročí založení. Spolu s naším pracovníkem panem Štěpánem Šírem je rovněž doprovázel srílanský mahut, byť pouze jeden. Jejich přeprava však probíhala zcela jinak. Plavili se na německé lodi Lichtenfels z Colomba kolem jižního cípu Afriky do Brém a odtamtud do Prahy pokračovali vlakem. Putování Sundari, Kadíry a jejich doprovodu trvalo jedenačtyřicet dní. Téměř stejnou číslovku bychom mohli uvést i v souvislosti se zcela nedávnou přepravou Tamary a Janity, v jejich případě by však šlo o hodiny.

Transport Tamary a Janity, foto (c) Miroslav Bobek, Zoo Praha

Transport Tamary a Janity, foto (c) Miroslav Bobek, Zoo Praha

 

Pan Šír ve svých vzpomínkách líčí, s jakými obtížemi tenkrát zejména velmi malý Kadíra snášel cestu na lodi, byť celá jeho odysea jistě nepostrádala ani humorné momenty. Pronikl totiž například do lodního skladu barev a celý se zmaloval. Pravdou však je, že úroveň našeho poznání je již zcela jiná a dnes by nás ani nenapadlo brát od matky teprve dvouleté mládě.

Když se před jedenačtyřiceti lety Sundari a Kadíra nastěhovali do Pavilonu velkých savců, právě se chystalo jeho otevření. Tehdejší přípravy jistě neprobíhaly bez obav, protože projekt pavilonu nebyl s vedením zoo téměř konzultován a budovala ho (prý jako své první nadpovrchové dílo) Výstavba kladenských dolů. Po celá desetiletí pak tento pavilon skutečně neustále připomínal své nedostatky, v roce 2002 byl navíc postižen katastrofální povodní, která přinesla Kadírovi smrt, a v poslední době už jsme jej provozovali jen s vypětím všech sil. Ostatně to, že v něm nyní mohou přechodně pobývat Tamara a Janita, je možné jen díky velké improvizaci a značným nákladům - po zoo se šeptá, že kvůli vytápění jsme do jeho podzemních prostor museli umístit atomový reaktor.

Ano, skutečně se zdá, jako bychom se pohybovali po spirále. A nyní se blížíme k bodu, kdy starý Pavilon velkých savců definitivně osiří a kdy pro veřejnost otevřeme nový sloninec. V chovu našich slonů i v historii celé pražské zoologické zahrady začne nová epocha. Jdeme dál.

 

Psáno pro Deníky VLP

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru