Vítáme Donnu – konečně!

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  09. 05. 2012


Kdyby šlo všechno podle plánu, slonice Donna by v Rotterdamu pobývala přesně o 23 let a 9 měsíců kratčeji a v Čechách mohla být už v červenci 1988. Jenže plán se zhroutil.

Ve druhé polovině 80. let proběhlo několik transportů slonů indických z Vietnamu do Zoo Ústí nad Labem. Jako první přiletěla 30. listopadu 1985 linkou Československých aerolinií malá samička Kala. Po přistání v Ruzyni ji pracovníci zoo převezli Škodou 1203 takříkajíc „na volno“ do Ústí. Přesně o rok později byla rovněž letecky přivezena Sita, ještě příliš malá, než aby měla přiměřené šance na přežití. V květnu a červnu 1987 se pak malé slonice Sita II a Delhi plavily z Vietnamu na východoněmecké lodi, a to v nákladním kontejneru, který byl v Rostocku přeložen na nákladní vůz. Konečně v roce 1988 se opět východoněmeckou lodí plavila z Vietnamu ani ne dvouletá samička, které námořníci říkali Rossi. Plavidlo Naumburg ovšem zakotvila v Rotterdamu, kde celníci Rossi a další zvířata zkonfiskovali. Rossi byla 26. července 1988 umístěna do rotterdamské zoo, kde dostala jméno Douanita, zkráceně Donna.

Třebaže Donna přijela do Rotterdamu v dosti špatném stavu, k jejímu zabavení nizozemskými úřady nebyl relevatní důvod – což o několik let později potvrdil i soud. V té době však Donna už byla začleněná do rotterdamské skupiny a transport do Ústí nad Labem by pro ni byl velmi bolestný. To, že se jí vedení zoo tehdy dokázalo vzdát, mu slouží ke cti.

Během téměř čtyřiadvaceti let svého pobytu v Rotterdamu porodila Donna tři mláďata. První z nich, sameček narozený 26. ledna 2000, vzápětí uhynul. Samička Trong Nhi, která se narodila 13. května 2003, již v Rotterdamu dosáhla dospělosti a 10. února 2009 narozená Tonya se nyní se svou matkou přestěhovala do Prahy.

Tonya a Donna. Foto: Khalil Baalbaki, Zoo Praha

Tonya a Donna. Foto: Khalil Baalbaki, Zoo Praha

Donna je známá nejen tím, že zbožňuje sladké a nemá příliš v oblibě vodu, ale především tím, že je ve skupině dominantní a své postavení si udržuje i tím, že ostatní slony občas udeří chobotem nebo nohou. Její sebevědomí se ostatně přenáší i na Tonyu, která si na ostatní dospělé slony dovoluje mnohem víc, než ostatní slůňata. Právě Donnina dominance je ovšem hlavním důvodem, proč odchází z Rotterdamu – a že je to právě do Prahy, za to vděčíme nejen velkorysosti všech zúčastněných, ale v nemenší míře faktu, že máme nové, skutečně špičkové zařízení pro chov slonů.

Věřme, že Donna s Tonyou se s našimi postaršími a již moudrými slonicemi Gulab a Shanti dobře sžijí a že o čtyřiadvacet let opožděný příchod Donny do Čech přinese všem štěstí a spokojenost.

Přivítejme tedy v Praze dva nové slony! Ačkoli, proč jen dva? Donna je březí a narození jejího mláděte můžeme očekávat již začátkem příštího roku.

 

Psáno pro deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru