Nosorožcům zvoní hrana

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  12. 03. 2012


Srdce rezervace Ol Pejeta v Keni, kam byli ze Dvora Králové převezeni poslední severní bílí nosorožci, jsem pokládal za bezpečnější než Václavské náměstí. Důslednost opatření, která jsem tam měl možnost sledovat, mě v tom opakovaně utvrzovala. Tato opatření zahrnovala nejen ploty či hlídky – ať už pěší nebo v autech -, ale i spolupráci s vesničany v okolí rezervace, nasazení psů a dokonce i malého letadla.

Mýlil jsem se. Loni v létě byl v Ol Pejetě zabit pytláky jižní bílý nosorožec Max, patrně nejpopulárnější obyvatel tamní rezervace a – jak neopomenul zdůraznit britský tisk – „mazlíček“ prince Williama.

Smrtí Maxe ve mně začala pohasínat naděje, že je ještě možné nosorožce zachránit. A tím nemyslím jeden poddruh nebo druh, nýbrž celou živočišnou skupinu.

Tlak pytláků, kteří je zabíjejí kvůli rohům, v poslední době enormně zesílil. V jižní Africe, kde žije asi 80 % všech nosorožců, jich bylo v roce 2007 zabito 13. Statistiky následujících let jsou stále děsivější: 2008 – 83, 2009 – 122, 2010 – 333, 2011 – 448!

Za první dva měsíce letošního roku bylo na jihu Afriky povražděno už přibližně 80 nosorožců!

I zdánlivě příznivější minulá dekáda byla přitom pro nosorožce fatální. Vyhuben byl nosorožec dvourohý severozápadní, který do let 2003 až 2005 ještě přežíval v Kamerunu, a v přírodě vyhynul severní bílý nosorožec (jeho poslední jedinci žili v konžském národním parku Garamba; údajná pozdější pozorování nosorožců tohoto poddruhu v jižním Súdánu nebyla ani po letech potvrzena).

V této dekádě byl již vyhuben nosorožec jávský vietnamský, jehož poslední jedinec byl nalezen zabitý loni v říjnu, a situace nosorožců jako celku se jeví tragická, bez valné naděje na zlepšení.

Příčinou vraždění nosorožců jsou jejich rohy. Směřují do Vietnamu a do Číny. V tradiční medicíně je tam prášek z nosorožčích rohů používán odedávna, mimo jiné jako afrodisiakum, ale v poslední době se situace dramaticky změnila. Za enormním zvýšením poptávky jsou vedle rostoucí koupěschopnosti tamních obyvatel především „potvrzené“ zprávy o účinnosti prášku z rohů při léčení a dokonce i snad prevenci rakoviny.

Situace došla tak daleko, že jsou – a to i u nás – odřezávány rohy nosorožců v muzeích a je jenom otázkou času, kdy bude zabit první nosorožec v některé ze zoologických zahrad.

Řešením už zjevně nejsou bezpečnostní opatření - a obraz zoufalství dokreslují plány, že všem nosorožcům v jižní Africe budou odstraňovány rohy. Skutečně pomoci by mohla jedině rychlá a nekompromisní reakce mezinárodního společenství. Jinými slovy, vrcholných politiků. Čekat však něco takového v dnešním rozháraném světě bez iluzí a ideálů by bylo vrcholem naivity. Bohužel.

Nosorožcům, obávám se, tak již nemusí být pomoci.

Psáno pro deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru