Obrněný slon

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  29. 07. 2011


Při zahajování stavby nového prostoru pro slony, hrochy a antilopy jsme loni poklepávali na kamennou sochu slona z indického Mahábalípuramu. Dnes mám na svém pracovním stole fotografie dalších soch zpodobňujících slony či boha Ganéšu, který má na lidském těle sloní hlavu, i záběry mnoha jiných indických artefaktů souvisejících tak anebo onak se slony. Proč? Zatímco stavbu vlastního slonince má na starost Odbor městského investora, naším úkolem je vybavit návštěvnické prostory – a v nich chceme společně s našimi spolupracovníky představit Indii a její tisíciletý vztah ke slonům.

Samozřejmě nepůjde fyzicky vystavit ani zdaleka všechno, co bychom chtěli - mimo jiné také proto, že některé předměty zkrátka získat nelze. Jako například brnění pro válečného slona. To je mimo Indii jen jedno jediné, v Královské zbrojnici v Leedsu. Minulý týden jsem u něj za rostoucí nelibosti našich dětí strávil snad dvě hodiny.

Váleční sloni napsali nejen pozoruhodnou kapitolou o soužití slona s člověkem, ale také se velmi významně podíleli na utváření lidských dějin. Po tisíce let – v některých částech světa dokonce až do 19. století – byli nejmocnější zbraní, skutečnými tankovými jednotkami starověku, středověku i velké části novověku. V jistém smyslu vrcholem této „válečné technologie“ se stali obrnění sloni Dillíského sultanátu a Mughalské říše.

Brnění vystavené v Leedsu pochází z doby kolem roku 1600. Původně bylo tvořeno osmi částmi – tři a tři chránily boky, jedna hlavu a jedna krk -, z nichž dvě se nedochovaly. Přesto váží 118 kg (kompletní by mělo hmotnost 159 kg), a jde tak údajně o nejtěžší brnění všech dob. Skládá se z 5 840 kovových plátků. Zdobeno je motivy slonů, ryb, lotosů a pávů a na hlavě jsou v něm dva otvory překryté kůží – to aby měl mahaut slona jak ovládat – i místo pro upevnění střapce, jímž si slon mohl od očí odhánět mouchy.

„Posádku“ tohoto obrněného slona tvořili dva muži – za zmíněným mahautem seděl ještě válečník s kopím. Co je však mimořádně pozoruhodné, v bojovém nasazení měl slon připevněny na klech meče natřené jedem. Stal se tak skutečně strašlivou zbraní! A možná také inspirací pro Tolkienovy oliphanty…

Ano, moc bych si přál ukázat tohle brnění v blízkosti našich slonů.  Ale co se dá dělat… Představíme je alespoň v rámci multimediálních doplňků nové expozice. Za ty bezmála dvě hodiny jsem pořídil ohromnou spoustu fotografií!

 Psáno pro deníky VLP

Obrněný slon


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V neděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývající hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom,...

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...




Přihlášení k newsletteru