Efekt cennosti

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  18. 10. 2010


V pražské zoo už od jara roku vybíráme staré mobilní telefony. Za každý od recyklační firmy Rema Systém dostáváme 10 korun, které investujeme do vybavení pro strážce pralesní rezervace Dja v Kamerunu. Nyní se zvolna blížíme k hranici deseti tisíc vybraných mobilů.

Podle recyklační firmy je to hodně. Staré nepoužívané mobily lidé odevzdávají teprve tehdy, když za ně dostanou nějakou protihodnotu, třeba kredit na volání. Prý se tak projevuje efekt cennosti. Mobilu, který jsme koupili za docela velké peníze, se nechceme jen tak zbavit a schováváme si ho v šuplíku.

Ovšemže i starý mobil se může někdy hodit. Jeden ano. Ale pět asi sotva. Reálně mají cenu jedině v tom, že se kovy a další látky použité při jejich výrobě mohou znovu zhodnotit.

V mobilech a v elektronice vůbec se používá mimo jiné tantal získávaný z koltanu. Jeho nelegální a živelná těžba, probíhající na východě Demokratické republiky Kongo, je ovšem spojena s ničením tamního prostředí i s přímým zabíjením mimořádně ohrožených goril východních.

To je samozřejmě krajní případ, ale těžba surovin přece vždycky stojí víc, než jen peníze – kupříkladu poškozenou anebo znečištěnou krajinu. Možná bychom efekt cennosti nepoužívaných mobilů měli vnímat také touto optikou.

Takže, prosím, prohrábněte šuplata a své staré mobily nám přineste! Můžete mít dobrý pocit hned z dvojíhoefektu jejich cennosti: kovy, které jsou v nich obsaženy, se dostanou znovu do oběhu - a navíc přispějete na ochranu pralesa Dja!

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru