Tertius – ležérní a žravý drak

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


„Tertius je náš oblíbenec mezi varany,“ přiznává chovatel Vojtěch Víta, „Je to dáno zejména jeho klidnou povahou – je to takový obr, který rád lenoší.“

„Tertius je náš oblíbenec mezi varany,“ přiznává chovatel Vojtěch Víta, „Je to dáno zejména jeho klidnou povahou – je to takový obr, který rád lenoší.“

Expozici v pavilonu Indonéská džungle obývá Tertius [tercius] se svými čtyřmi bratry. Jejich společná matka Aranka je na přelomu července a srpna roku 2012 zplodila partenogeneticky, tedy bez přispění samce (varaní samice se příležitostně dokáží rozmnožit i neoplodněnými vejci). Latinská jména dala varaním samcům vrchní chovatelka Nataša Velenská podle pořadí, v němž přišli na svět – Tertius se z vejce vyklubal jako třetí. „Společně tvoří jedinou expoziční samčí dospělou skupinu svého druhu na světě,“ připomíná Velenská, která je v kampani Seznamte se! zároveň Tertiovou patronkou. 

Každý z partenogetických bratrů má trochu jiné predispozice, jinou tělesnou konstituci i povahu. „Jeden je provokatér, jiný bázlivější a Tertia odlišuje od ostatních to, že je klidný a rozvážný. Vyniká ležérností, která mu dává předpoklady pro to, aby byl velký a mohutný. Rád se poctivě nají a pak odpočívá. Na rozdíl od ostatních varanů aktivně nevyvolává šarvátky. Ovšem pokud je napaden, také si to nenechá líbit, pořád je to komodský drak,“ usmívá se odborný chovatel Vojtěch Víta.

Jako jediný ještěr na světě je varan komodský vrcholovým predátorem − loví jeleny, prasata, a dokonce i buvoly. Na kratší vzdálenost dokáže varan pronásledovat kořist rychlostí až 18,5 km/hod. Po jejím dostižení se do ní zakousne ostrými pilovitými zuby a poté z ní vytrhává velké kusy masa. Tím způsobuje závažné krvácející rány, které navíc infikuje smrtícím koktejlem bakterií z dutiny ústní, kterých bylo izolováno kolem 50 druhů, sedm z nich vysoce toxických. Poměrně nedávno bylo potvrzeno, že varani komodští vylučují také jed, který se podílí na znehybnění a usmrcení kořisti.

Lov je pro varany náročný a riskantní, proto se k němu jedinec uchýlí jen jednou za velmi dlouhou dobu a ve zbytku času se krmí kořistí ostatních. Komunální krmení mohou sledovat i návštěvníci Zoo Praha díky unikátnímu systému, s nímž přišel tým kurátora Petra Velenského v roce 2006 jako první v Evropě – po dvou kolejnicích jsou varanům spouštěny kusy masa včetně velkých kostí, srsti a vnitřností. Strhující podívaná se opakuje přibližně jednou za pět týdnů, jak to odpovídá přirozenému nastavení varanů na režim hodokvasu a půstu.

Varani komodští jsou nejtěžší ještěři na světě a v tomto ohledu dělá Tertius svému druhu rozhodně čest. Jeho váhu před krmením odhadují chovatelé na 70 kg, na posezení dokáže spořádat 10 kg masa a při posledním měření měl 2,67 metru. Nyní je zřejmě již na vrcholu svých růstových možností. Varani se dožívají kolem 20 let a Tertiovi je aktuálně jedenáct, je tedy v nejlepších letech.

Jakožto typičtí ostrovní ještěři jsou komodští draci ohrožováni především samotnou přírodou. Jejich areál je totiž tak malý, že celou populaci může v seizmicky neklidné oblasti zničit jeden větší sopečný výbuch. Kromě toho ovšem čelí i nebezpečí v podobě pytláctví (týká se nejen varanů samotných, ale i jejich lovné kořisti) a znehodnocování biotopu. Varani komodští, kteří mají v Červeném seznamu IUCN status ohroženého druhu, jsou proto chráněni v Národním parku Komodo, jehož rozloha činí 1 000 km2, a instituce v Evropě i v USA vytvářejí pojistnou kolonii pro případ nenadálé katastrofy.

Související

Varan komodský ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce varana (35 000 Kč na rok)

Sponzoring varana (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro varana