Anna – cenná chovná samice

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


Díky svému původu je žirafí samice Anna velmi cenné zvíře pro další chov v rámci populace zařazené do Evropského chovného programu.

Díky svému původu je žirafí samice Anna velmi cenné zvíře pro další chov v rámci populace zařazené do Evropského chovného programu.

Anna má doložené předky až k zakladatelům pocházejícím z volné přírody, její původ přes matku sahá zpět k původním importům Josefa Vágnera a skupině, která v roce 1970 zahájila éru žiraf Rothschildových, dnes zvaných žiraf núbijských, v Zoo Praha.

Žirafa Anna přišla na svět 4. srpna 2016 jako osmé mládě své matky Elišky a 82. mládě tohoto druhu v Zoo Praha. „Po Elišce zdědila Anna zvídavou, přátelskou a klidnou povahu i její zbarvení se světlejší hlavou. Eliška rodila samice zřídkakdy a vzhledem k jejímu rodokmenu jsme od počátku počítali s Annou jakožto s klíčovou žirafou, kterou bychom si rádi ponechali pro budoucí chov v Praze,“ uvádí kurátorka chovu kopytníků Barbora Dobiášová, Annina patronka v kampani Seznamte se!.

Pro samici žirafy je optimální, pokud se jí podaří poprvé zabřeznout mezi třetím a čtvrtým rokem života. Chovatelé tedy nechtěli reprodukci Anny z pochopitelných důvodů příliš oddalovat. Vzhledem k tomu, že Anin otec Johan dosáhl věku 23 let, je zřejmé, že k výměně chovného samce bude muset v nejbližších letech nevyhnutelně dojít. Avšak pro Annu by již tato výměna mohla přijít pozdě a její reprodukceschopnost by pozdním prvním připuštěním mohla být vážně narušena. Proto chovatelé po dohodě s koordinátorem chovu přistoupili k akci u žiraf spíše neobvyklé: Annu 12. dubna 2022 v Praze naložili a odvezli ji na letní sezónu na připuštění za libereckým samcem Isiolem, který je pro chov také velmi cenný. Přeprava proběhla za pomoci zkušených transportérů ze Dvora Králové bez problémů, Anna se celou dobu chovala klidně, již druhého dne byla spojena se samcem a posléze došlo i na páření. Na podzim se vrátila ke svému domovskému stádu v Praze, a půjde-li vše dobře, porodí zde své první mládě.

A co o Anně říkají její chovatelé? „Andulka je velmi klidná, zvědavá a ochotně spolupracuje,“ chválí nejmladší členku stáda Věra Pátová. Největším lákadlem je pro Annu prý čerstvá olistěná větev vrby nebo javoru.

Ze všech čtyř druhů žiraf jsou žirafy severní nejohroženější – jejich počty v přírodě za poslední tři generace drasticky klesly o celých 90 %. Důvodem je jak ztráta životního prostředí (v důsledku odlesňování, rozšiřování zemědělské činnosti či těžby nerostů), tak i lov pro maso, kůži a ocas. Dnes jich zbývá jen kolem šesti tisíc, z toho zhruba polovinu tvoří právě poddruh chovaný v Zoo Praha – žirafa núbijská.

Související

Žirafa severní núbijská ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce žirafy (60 000 Kč na rok)

Sponzoring žirafy (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro žirafu