Podpora strážců Biosférické rezervace Dja

Ochrana goril v Africe

Zoo Praha  |  03. 09. 2017


Strážci Biosférické rezervace Dja, foto (c) Khalil Baalbaki Strážci Biosférické rezervace Dja, foto (c) Khalil Baalbaki

V Biosférické rezervaci Dja navázala pražská zoo úspěšnou spolupráci s tamními strážci pralesa. Již několik let s nimi rozvíjíme společné projekty a pomáháme jim zajistit lepší podmínky pro jejich práci, bez níž by ochrana goril nebyla možná.

Materiální podporou Biosférické rezervace Dja zlepšit vybavenost strážců rezervace a přispět tak k ochraně přírody, v místě, které bylo prohlášeno za součást Světového dědictví UNESCO.

Zoo Praha dodává potřebné terénní vybavení strážcům Biosférické rezervace Dja na východě Kamerunu, kteří s nasazením života chrání gorily a další zvířata před pytláky.

Práce strážců spočívá nejen v ochraně pralesa a ohrožených druhů, ale v roce 2013 se jejich činnost rozšířila také o spoluúčast na vzdělávacích aktivitách Zoo Praha v místě realizace projektu: doprovázejí jízdy Toulavého autobusu. Vedení rezervace je navíc spoluzakladatelem Ekoklubu přátel Dja – klubu přírodovědců, který soustředí mimoškolní aktivity spojené s ochranou biodiverzity v Kamerunu.

Působení Zoo Praha na poli ochrany přírody v Dja se ještě prohloubilo, když díky výborným vztahům s vedením rezervace získala na pět let do bezplatného užívání část základny v Somalomo, v těsném sousedství parku. Tato základna slouží jako výchozí bod pro cesty Toulavého autobusu.

Vybavení pro strážce rezervace Dja, foto (c) Khalil Baalbaki

Strážci potřebují spolehlivé vybavení pro drsnou práci v terénu. Dosud jim Zoo Praha zajistila například: generátor, satelitní telefon, dalekohledy, stany, fotoaparáty, počítače, pláštěnky, gumovky, atd.

Finanční podpora strážců rezervace je realizována také díky sběru starých mobilů: Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa!