Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa!

Ochrana goril v Africe

Zoo Praha  |  07. 02. 2022


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Těžba vzácných kovů, jako jsou niob a tantal, které se používají k výrobě mobilních telefonů, je z velké části příčinou odlesňování a degradace životního prostředí na řadě míst Afriky, mimo jiné i v oblastech výskytu goril nížinných. Již od roku 2010 se proto Zoo Praha podílí na projektu sběru a recyklace vysloužilých mobilních zařízení, čímž pomáhá snižovat potřebu jejich těžby ve střední Africe, domově goril a dalších vzácných druhů zvířat.

Za každý vybraný mobilní telefon získá Zoo Praha od společnosti Remobil, z.s., částku 10 Kč. Dalších 10 Kč za každé vybrané mobilní zařízení poskytne společnost ASEKOL a.s. formou daru. Prostředky putují na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“. Z něho jsou pak financovány projekty ochrany goril přímo v místě jejich přirozeného výskytu.

Pomozte gorilám i vy! Přineste do zoo svůj starý mobilní telefon a vhoďte ho do sběrné nádoby umístěné u každého vchodu do zoo. Za odměnu získáte speciální samolepku „Pomáhám ohroženým gorilám“ a v případě, že donesete alespoň 10 vysloužilých zařízení, získáte od nás jako poděkování speciální button. O uvedené odměny se můžete přihlásit na Informačním centru u hlavního vchodu. 

Kromě toho pro školní a další dětské skupiny pravidelně vypisujeme soutěž ve sběru mobilních zařízení Staň se strážcem pralesa, v níž mohou vyhrát speciální zážitkové programy, komentované prohlídky s průvodcem či vstupenky do zoo za symbolickou 1 Kč. Více informací naleznete ZDE.

Pokud si nejste jisti, zda dokážete sesbírat dostatek mobilních telefonů a tabletů k získání hlavních výher, nevadí. Zaregistrujte se do soutěže, objednejte si prohlídku a místo poplatku za služby průvodce doneste do zoo 40 mobilních zařízení – prohlídku pak budete mít zdarma! Úplná pravidla soutěže naleznete ZDE.