Velká Gobi A – ochrana velblouda divokého

Kůň Převalského

Zoo Praha  |  14. 10. 2021


V Přísně chráněné oblasti Velká Gobi A na jihovýchodě Mongolska žije podle posledních odhadů jen asi 450 až 800 velbloudů divokých. Dalších přibližně 600 se jich vyskytuje ve třech oblastech Číny.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Příčiny ohrožení divokých velbloudů

Velbloud divoký (Camelus ferus) byl jako samostatný taxon geneticky potvrzen relativně nedávno. Předky domácího velblouda dvouhrbého od něj dělí přibližně jeden milion let samostatného vývoje. Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) je veden v kategorii kriticky ohrožený.

Pytláctví, možnost křížení s domácími velbloudy, kompetice s pasteveckými zvířaty i plány na rozvoj infrastruktury a těžební činnosti jsou hlavními hrozbami pro budoucnost velblouda divokého.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha 

JAK POMÁHÁME

Pro přežití tohoto druhu je naprosto zásadní Gobi A, kde Zoo Praha ve spolupráci s nadací The Wild Camel Protection dlouhodobě poskytuje odbornou pomoc při řízení programu chovu divokých velbloudů in range a podílí se na jejich monitoringu a výzkumu.

Podpora chovných stanic v Gobi A
V dubnu 2019 Zoo Praha podepsala dohodu o podpoře výstavby bezpečnostního oplocení v chovné stanici pro velbloudy divoké (jediné svého druhu na světě) v lokalitě Zakhyn Us v Gobi A.
V dubnu 2023 pak poskytla prostředky na výstavbu nového chovného centra v lokalitě Toli Bulag při severovýchodním okraji Gobi A.

Podpora Správy Velké Gobi A
V uplynulých letech směřovala podpora rovněž ke Správě Přísně chráněné oblasti Velká Gobi A, a to například financováním komunikační sítě či poskytnutím motocyklů strážcům.

Plány do budoucna
Výhledově je zvažováno vytvoření záložní populace velbloudů divokých v evropských zoologických zahradách. V areálu Zoo Praha je pro případnou „pražskou“ skupinu připravován prostor v rámci přestavby tzv. Plání.