Další aktivity v Africe

Zoo Praha / Prague Zoo

Zoo Praha  |  28. 01. 2016


Zoo Praha v Africe douhodobě vyvíjí i další aktivity, které pomáhají v záchraně goril nížinných. 

Strážci biosférické rezervace Dja v Kamerunu, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Strážci biosférické rezervace Dja v Kamerunu, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Jsou to například:

  • Distribuce knížek gorilích pohádek ve střední Africe, následně vysílání pohádek v afrických rádiích
  • Materiál a technická podpora strážců Biosférické rezervace Dja v Kamerunu
  • Výroba omalovánek s gorilím příběhem a jejich distribuce spolu s pastelkami společnosti Koh-i-noor africkým školákům

Díky prostředkům z projektu Dvoukoruna ze vstupného, z konta Pomáháme jim přežít, DMS či zapojení sponzorů se vyslanci pražské zoo snaží pomáhat přímo v zemích střední Afriky, jejichž deštné pralesy obývají gorily nížinné. Počet těchto lidoopů se za posledních dvacet let snížil zhruba o 60 procent. Zoo Praha se se svými aktivitami zaměřila zvláště na oblast  Biosférické rezervace Dja v Kamerunu, kde působí jednotky strážců, kteří svádí nelehký boj s pytláky.

Biosférickou rezervaci Dja v Kamerunu, která se rozkládá na ploše přesahující půl milionu hektarů, chrání zhruba šedesát mužů. V rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky tu čelí ozbrojeným pytlákům i síle místních tradic. Zoo Praha jim proto věnovala nezbytné vybavení pro práci v terénu, ale například i satelitní telefon Thuraya, díky němuž mohou v případě potřeba zavolat pomoc i z nejzapadlejších koutů pralesa.

Při svých návštěvách si také zástupci Zoo Praha všimli, že když se ukáže dětem ve školních lavicích obrázek gorily, ani pořádně nevědí, o jaké zvíře jde. Když se však jejich učitel zeptá, kdo už ochutnal gorilí maso, přihlásí se převážná většina dětí. Proto se pražská zoo snaží prostřednictvím distribuce obrázkových pohádek o gorilí samičce Moje a omalovánek, které vyprávějí příběh odvážných gorilích chlapečků, ukázat krásu goril a osvětlit dětem význam jak jejich ochrany, tak i tropického deštného lesa. Na konci roku 2011 distribuovala pražská zoo po střední Africe patnáct tisíc svazků gorilích pohádek o samičce Moje, a k deseti tisícům kusů omalovánek i pastelky od české firmy Koh-i-noor.

V rámci osvětových snah o nutnosti ochrany přírody pro místní obyvatele byl v roce 2013 také založen tzv. Ekoklub přátel Dja v kamerunské obci Somalomo při hranici rezervace Dja. Jeho cílem je pracovat s místními mladými lidmi na projektech zaměřených na ochranu životního prostředí. Členové klubu například ostatním vysvětlují, proč je dobré nejíst maso pralesních zvířat a čím se dá nahradit. Ve snaze poskytnout místním lidem alternativní zdroj příjmu a současně i alternativu k bushmeatu byl také v Somalomu v srpnu 2013 založen chov řekomyší a podporuje se výsadba užitkových stromů.


KarelPoborsky

Již téměř pět let provozujeme pět tisíc kilometrů od Zoo Praha autobusovou linku. Náš Toulavý autobus vozí děti z vesnic z okraje kamerunské rezervace Dja na exkurze do záchranné stanice v Méfou poblíž hlavního města, kde mají...
„Tři sta třicet tři stříbrných křepelek…“ Kamerunští školáci po mně se smíchem a přitom velice zdařile opakovali český jazykolam. Byli jsme jejich. Nato jsme jim rozdali balíčky karet a začali je učit Černého Petra....

Zoo Praha se dlouhodobě zapojuje do ochrany přírody v Kamerunu, a to zejména řadou vzdělávacích aktivit orientovaných na děti, podporou strážců Biosférické rezervace Dja. V roce 2013 jsme ve spolupráci s kamerunskými partnery zahájili činnost unikátního projektu Toulavý autobus.

Gorily patří mezi nejohroženější savce naší planety, podle IUCN jsou všechny poddruhy považovány za kriticky ohrožené.

Zoo Praha v Africe douhodobě vyvíjí i další aktivity, které pomáhají v záchraně goril nížinných. 

I vy se můžete zapojit do podpory projektu Toulavý autobus! 

  • Převeďte libovolnou částku na účet číslo 43-6804660247/0100.
  • Nakupte v našem e-shopu.
  • Navštivte zoo – z každého vstupu putuje 8 Kč na naše in situ projekty.
  • Doneste do zoo použitý mobil nebo tablet – za každý přístroj vyplatí společnost REMA Systém 10 Kč na naše sbírkové konto.
  • Využijte dotykové obrazovky v areálu.
  • Odešlete dárcovskou sms na číslo 87 777 ve zvoleném tvaru:
ProjektText jednorázové DMSText trvalého příkazu
POMÁHÁME JIM PŘEŽÍT DMS OHROZENEDRUHY 30
DMS OHROZENEDRUHY 60
DMS OHROZENEDRUHY 90
DMS OHROZENEDRUHY 190
DMS TRV OHROZENEDRUHY 30
DMS TRV OHROZENEDRUHY 60
DMS TRV OHROZENEDRUHY 90
DMS TRV OHROZENEDRUHY 190
Další možnosti podpory naleznete zde. Děkujeme, že pomáháte s námi!

Partneři projektu

S podporou: 

logo MHMP 800px sRGB 200                             

 

Spolupracují: