Pytlák místo Černého Petra

Aktuálně

Miroslav Bobek  |  26. 02. 2017


„Tři sta třicet tři stříbrných křepelek…“ Kamerunští školáci po mně se smíchem a přitom velice zdařile opakovali český jazykolam. Byli jsme jejich. Nato jsme jim rozdali balíčky karet a začali je učit Černého Petra. Avšak modifikovaného Černého Petra. Skládají se v něm dvojice karet s vyobrazením v Kamerunu zákonem chráněných druhů zvířat – počínaje slony a gorilami přes pralesní buvoly až po luskouny – a prohrává ten, komu zůstane v ruce nikoli Černý Petr, nýbrž pytlák.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

První hru jsem prohrál. Bílý pytlák!

V Lomié na východním okraji Biosférické rezervace Dja tak začala další etapa jízd Toulavého autobusu. Tento projekt Zoo Praha, který má vést děti z okolí rezervace k ochraně přírody a přispět k omezení pytláctví, nyní vstoupil do pátého roku své existence. A v Lomié se uzavírá i kruh, jenž Toulavý autobus postupně opsal kolem rezervace Dja.

Další skupina dětí z okraje pralesa si v těchto chvílích prohlíží záchrannou stanici poblíž kamerunské metropole Yaoundé. Většina z nich se ještě nikdy nikam nepodívala, a tak pro ně několikadenní výprava Toulavým autobusem znamená ohromný zážitek. Právě nyní poprvé v životě vidí na vlastní oči gorily. Rozumí se živé gorily, nikoli jen kusy gorilího masa někde u pytláků anebo dokonce rovnou na talíři.

Pytláctví představuje v Dja – ale i jinde v Africe – zásadní ohrožení pro celou řadu živočišných druhů. Není to ovšem pytláctví z nezbytnosti. Maso divokých zvířat je dražší než kupříkladu hovězí. Jde o silnou tradici, na kterou je navázán výnosný obchod. Zákony sice lov goril i mnoha dalších živočišných druhů přísně zakazují, jejich vymáhání je však jiná věc. Jistě, strážci rezervace a další složky vyvíjejí řadu aktivit, ale ty nejsou ani zdaleka dostačující. Dostačující by přitom sama o sobě nebyla žádná represe.

Aby se postupně utlumil nezákonný lov goril, luskounů a dalších ohrožených druhů, je nezbytné věnovat mimořádnou pozornost také osvětě a vzdělávání. Školní děti nejen, že jsou nejvnímavější a že – jak se často okřídleně říká – znamenají budoucnost, ale mnohdy také dokáží ovlivnit své rodiče. Proto realizujeme projekt Toulavý autobus i další na něj navazující aktivity.

Naučit hrát školáky karty, ve kterých mají pytláka místo Černého Petra, je jednoduché. Provozovat celá léta Toulavý autobus je neskonale těžší. Zůstává však jednou z nadějí, že v oblasti Dja dojde ke změně a že gorily i další ohrožené druhy zvířat tam přece jen přežijí...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Psáno pro víkendové vydání MF Dnes