Hlasování ukončeno!

Ostatní články

16. 06. 2011


Bavíme zvířata

Tuto sobotu 18. 6. 2011 v 11.30 si lední medvědi budou hrát s ledovou zmrzlinou. Přijďte se podívat, jak je bude bavit vámi vybraná hračka!

Další možnost ovlivnit zábavu našim zvířatům budete mít 2. 7., 17. 7., 31. 7., 13. 8., 27. 8., 10. 9. a 24. 9.

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Poprvé jste mohli ovlivnit, s jakými hračkami si budou hrát některá zvířata v Zoo Praha. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice zvířat.

Proč jsou hračky pro zvířata důležité?

V moderních zoologických zahradách je enrichment nedílnou součástí chovu zvířat. Enrichment lze přeložit jako obohacení, v našem případě ve významu obohacení prostředí zvířat o nejrůznější podněty, které zlepšují kvalitu jejich života. Může jít o hračky stimulující přirozené instinkty zvířat, potravu, k jejímuž získání musí zvířata vynaložit námahu, vůně, zvuky a další podněty nebo třeba o trénink zvířat.

V prvním hlasování, které probíhá až do dnešního dne 16. června 2011, jste mohli vybírat hračku pro lední medvědy.

Jak dobře jste vybrali zvířatům zábavu, se budete moci přesvědčit v sobotu 18. června v 11.30 u expozice ledních medvědů.  

Lední medvědi

Lední medvědi jsou velmi inteligentní zvířata, zvyklá urazit dlouhé vzdálenosti při hledání potravy. Díky tomu vynikají svou vytrvalostí a trpělivostí. S novou hračkou si hrají celé hodiny a často při tom napodobují pohyby, které by použili při lovu tuleňů. Hračky si vyhazují z vody na břeh a pak na ně výskokem z vody útočí. Jindy si je naopak házejí do vody a loví je skokem ze břehu.

S čím si bude hrát trojice našich ledních medvědů Bora, Berta a Tomík? Vybírat jste mohli z:

  • Plastové silniční kužely, foto (c) Archiv Zoo Prahaa) Plastové silniční kužely – tyto kužely mají podobný tvar, jako kapkovité tělo tuleně a možná i proto naše medvědy tolik baví. Především Tom s Bertou je rádi loví skokem. Čas od času se některý kužel ztratí a později ho najdeme v  potrubní rouře, kam si ho snad medvěd uschoval „na horší časy“.

 

 

  • Singapore Sling, foto (c) Archiv Zoo Prahab) Singapore Sling – komerčně vyráběná hračka přímo pro medvědy, tvořená z několika dílů. Hračka složená z několika částí medvědy velmi baví, rozložit ji na jednotlivé části chápou jako velkou výzvu. Kromě toho hračku loví podobně jako kužely.

 

 

  • Ledová zmrzlina, foto (c) Archiv Zoo Prahac) Ledová zmrzlina – kousky potravy zamražené ve velkém kusu ledu jsou pro naše medvědy nejen vítanou zábavou, ale i ochlazením v horkých letních dnech. S ledovou kostkou si medvědi sice nehrají tak aktivně jako s ostatními hračkami, ale o to usilovněji ji drtí svými čelistmi.

 

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru