KŘTINY vzácných plazů a knihy o GORILCE Moje - fotoreportáž - 28.10.2006

Ostatní články

31. 10. 2006


Letošní rok je v Zoo Praha zcela výjimečný i v odchovech plazů − zatím 250 přírůstků je nejlepší výsledek v celé historii zoo. Proto jsme poslední ze série říjnových křtů mláďat věnovali právě jim.

V sobotu 28. 10. 2006 ve 13.00 jsme pokřtili hned tři vzácné přírůstky: želvu pardálí, leguána kubánského a šípovce nosatého. Jedná se vlastně o reprezentanty celého spektra říše plazů (želva – ještěr – had), chybí pouze krokodýl.

Kmotry se stali Taťána Medvecká, Chantal Poullain a Václav Koubek.

O zvířatech odborně promluvil zoolog Petr Velenský, kurátor chovu plazů Zoo Praha.

Stejná trojice pokřtila i fotografickou knihu s názvem Moja - příběh gorilí slečny, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Argo. Autorem textu je inspektor chovu lidoopů pražské zoo Marek Ždánský, autorem krásných snímků Pavel Potkány.

Akci, při které jsme zveřejnili i jednu zajímavou, žhavou novinku zpestřila hadí tanečnice a Václav Koubek, který na závěr zahrál a zazpíval pár skladeb ze svého repertoáru. Vše se odehrálo od 13.00  v přednáškovém sále vzdělávacího centra, poblíž hlavního vchodu do zoo. Do hudeby se mohli zapojit i sami návštěvníci, pro které byl připraven „bubenický workshop“. Pod vedením bubeníka Charlese Kiwanuky Mugerwy z Ugandy  si zájemci vyzkoušeli africké rytmy a mohli si i zatancovat.

Jihoafrický poddruh želvy pardálí množíme teprve druhým rokem. Jako první jsme objevili skutečnost, že k vývoji zárodků je nezbytně nutné podchlazení na 15 °C. Křtěná želva se vylíhla 13. 3. 2006, dle teploty v líhni by se mělo jednat o samici.

Leguán kubánský a jeho chov patří k chloubám pražské zoo, která vede jeho plemennou knihu a v roce 1993 byla první evropskou zoo, která jej rozmnožila. Všichni karibští leguáni jsou ohroženi vyhynutím. O pražské odchovy projevila zájem celá řada dalších zahraničních i českých zoo, takže se naši leguáni nyní vyhřívají v Moskvě, Záhřebu, Poznani, Bojnicích, Děčíně, Brně atd.

Šípovec nosatý je v evropských chovech velmi mladý druh, pražská zoo je rovněž první, kde se podařil jeho odchov. Jedná se o neobyčejně zajímavého hada s velkýma očima. Je to čilý, inteligentní a sociálně se projevující tvor. Má zadní jedové zuby, ale nekouše. Díky ostré hraně čenichu a pevně zaklapnuté tlamě je dobře přizpůsobený i k rytí v zemi. Mládě se narodilo 14. 8. 2006, k vidění bude v pavilonu Afrika zblízka.

KŘTINY vzácných plazů a knihy o GORILCE Moje - fotoreportáž - 28.10.2006


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru