Úspěch v Bulharsku

Ostatní články

Lucie Dosedělová  |  15. 09. 2021


Samice supa mrchožravého Bojana ze Zoo Praha je nadějí pro budoucnost svého druhu.

Samice supa mrchožravého Bojana kroužící nad svahy východních Rodop. Bojana je prvním supem mrchožravým odchovaným v lidské péči, který se po své cestě do Afriky vrátil zpět na Balkán. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha Samice supa mrchožravého Bojana kroužící nad svahy východních Rodop. Bojana je prvním supem mrchožravým odchovaným v lidské péči, který se po své cestě do Afriky vrátil zpět na Balkán. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Spolupráce Zoo Praha na ochraně supů mrchožravých v Bulharsku přináší nadějné výsledky. Dnes čtyřletá samice Bojana, která byla v roce 2017 odchována v Zoo Praha a v následujícím roce jako jedno z prvních čtyř mláďat vypuštěna do přírody metodou delayed release, úspěšně překonává všechny nástrahy a po dlouhém pobytu v Africe se na letošní léto vrátila zpět do Bulharska. Připsala si tak jedinečné a důležité prvenství – a nyní se opět vydala do Afriky.

„V Bulharsku zbývá posledních ani ne třicet párů supů mrchožravých,” uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „A naše role v ochraně tohoto druhu je zásadní. Kolega Antonín Vaidl koordinuje Evropský chovný program supů mrchožravých a Zoo Praha dodává do Bulharska jak ptáky do chovů, tak pro vypuštění do přírody. Kromě toho financuje například ‚supí restauraci‘, pořídili jsme tamním ochranářům auto apod. Úspěch spojený s Bojanou je pro nás velkým povzbuzením.”

Bojana byla jedním z prvních čtyř jedinců vypuštěných ve východních Rodopech metodou delayed release.

„Při použití této metody jsou odchovaní ptáci umístěni až do následujícího jara ve voliéře a teprve potom vypuštěni. Do Afriky tedy neodletí hned v prvním, ale až ve druhém roce života, kdy jsou mnohem silnější a zkušenější, a míra jejich přežití se u této metody zvyšuje z 30 na 75 procent,“ přibližuje reintrodukci kurátor ptáků Antonín Vaidl. „K naší radosti se to potvrdilo i u Bojany, která se po pobytu v Africe jako vůbec první odchovaný v lidské péči a do bulharské přírody vypuštěný sup vrátila.“

Supové mrchožraví tráví první léta života právě v Africe. Bojana pobývala zejména v Čadu, celkem však za svůj život navštívila více než dvě desítky zemí. Do východních Rodop se vrátila letos 4. května – a tam ji také začátkem září sledoval tým Zoo Praha.

„Pozorovat Bojanu kroužící spolu s dalšími supy mrchožravými nad svahy poblíž krmného místa pro mne znamenal jeden z mých nejsilnějších profesních zážitků,“ popisuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Majestátně plachtící Bojana byla živou odpovědí na otázku, proč do své práce vkládáme tolik času i úsilí.“

V těchto dnech je již Bojana znovu na cestě do Afriky. Společnost jí dělá samec Pantalej, který byl také vypuštěn v roce 2018 a letos se do Bulharska vrátil zhruba tři týdny po Bojaně.

Významnou příčinou úbytku supů mrchožravých v přírodě se stal nedostatek bezpečné potravy, tedy potravy neotrávené jedovatými návnadami a nezatížené agrochemikáliemi či veterinárními přípravky. Supí „restaurace“ tento problém alespoň do určité míry eliminují – provoz jedné z nich financuje i Zoo Praha. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha Významnou příčinou úbytku supů mrchožravých v přírodě se stal nedostatek bezpečné potravy, tedy potravy neotrávené jedovatými návnadami a nezatížené agrochemikáliemi či veterinárními přípravky. Supí „restaurace“ tento problém alespoň do určité míry eliminují – provoz jedné z nich financuje i Zoo Praha. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha


Samice supa mrchožravého Bojana kroužící nad svahy východních Rodop. Bojana je prvním supem mrchožravým odchovaným v lidské péči, který se po své cestě do Afriky vrátil zpět na Balkán. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Samice supa mrchožravého Bojana ze Zoo Praha je nadějí pro budoucnost svého druhu.

Pokladny a pavilony jsou otevřeny do 19.00, v areálu můžete zůstat až do 21.00. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Zoo Praha je již otevřena na 100 % kapacity. Počet lidí v pavilonech je limitován tak, aby bylo možné dodržet 1,5 metrový rozestup...




Přihlášení k newsletteru