Which Fish?

Ostatní články

Zoo Praha  |  08. 06. 2020


Upozornit na drancování moří a oceánů – to je hlavním cílem kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) nazvané „Which Fish?“. V Zoo Praha se ke kampani připojujeme v pondělí 8. června u příležitosti Světového dne oceánů a veškerou pozornost během ní věnujeme žralokům i dalším ohroženým parybám.

Žralok bílý. Ilustrační foto: Shutterstock Žralok bílý. Ilustrační foto: Shutterstock

EAZA logo 0107Which Fish? je kampaň organizovaná Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Cílem kampaně je snížit ničivý dopad průmyslového rybolovu a komerčních aktivit na prostředí a život moří a oceánů.

www.whichfish.eu

Žraloci – ohrožení vládci moří

  • 70 % povrchu naší Země zabírají oceány, které mají zásadní vliv na životní prostředí celé planety. Žraloci jsou jejich důležitou součástí – jako úspěšní predátoři udržují populace ryb zdravé.

  • Třída paryb, do níž patří žraloci, rejnoci a chiméry, je stará přes 400 milionů let. Žraloci tedy přežili i dinosaury. Dnes jsou ale ohroženi. Tuto evolučně úspěšnou skupinu jsme svým chováním dokázali ohrozit vyhubením během pár desítek let. Žraločí populace snížené intenzivním lovem se neobnovují dostatečně rychle. Žraloci i rejnoci mají totiž dlouhou březost a relativně málo mláďat, která rostou pomalu a pozdě dospívají.

SNAŽTE SE VYHNOUT VEŠKERÝM ŽRALOČÍM PRODUKTŮM, jako jsou například žraločí steaky, olej ze žraločích jater, preparáty ze žraločích chrupavek na podporu kloubů a další.
 

Největší hrozba – průmyslový rybolov

  • Masivní lov žraloků pro jejich ploutve
    - Žraločí ploutve jsou v Asii používány zejména jako surovina do luxusní žraločí polévky.
    - Z EU je každý rok exportováno průměrně 3500 tun žraločích ploutví* a celosvětově je kvůli žraločím produktům zabito v průměru 100 miliónů žraloků ročně**.
    *Felix Dent, Shelley Clarke. State of the global market for shark products. FAO. Rome. 2015
    ** Boris Worm et al. Global Catches, exploitation rates, and rebuilding options for sharks. Marine Policy 40. 2013

  • Vedlejší úlovky
    - Při průmyslovém lovu ryb často dochází k vylovení druhů, které původně nebyly cílem lovu. Jedná se o vedlejší úlovky, kterými mohou být kromě žraloků také delfíni, mořské želvy a mořští ptáci.

  • Přílišné využívání a znečištění moří a oceánů
    - Průmyslový rybolov nemalou měrou přispívá ke znečištění oceánů plasty. Každoročně skončí v průměru 640 tisíc tun rybářského vybavení v oceánech, což odpovídá hmotnosti asi 450 000 automobilů Škoda Octavia.
    - Nešetrné metody používané průmyslovým rybolovem, například sítě tažené po dně, ničí mořské biotopy, včetně korálových útesů.

 Žralok mako je častým vedlejším, avšak ceněným úlovkem. Patří tak mezi nejvíce lovené druhy žraloka. Ilustrace: Jan SovákŽralok dlouhoploutvý je nejčastěji loven pro ploutve, ale i maso. I on patří mezi časté vedlejší úlovky. Kvůli nadměrnému lovu je nyní celosvětově kriticky ohrožen.  Ilustrace: Jan SovákŽralok modrý patří pro své ploutve mezi nejvíce lovené žraloky, kvůli čemuž je ve Středozemním moři kriticky ohroženým druhem. Ilustrace: Jan SovákMezi vedlejšími úlovky můžeme často najít i kladivouna bronzového, vzhledem k ceně žraločích ploutví je ale pro rybáře velmi cenný. Především kvůli průmyslovému rybolovu je nyní kriticky ohrožen. Ilustrace: Jan Sovák

Rejnok hladký je kriticky ohrožený druh kvůli nadměrnému rybolovu. Rejnoci obecně jsou však ohroženi i ničením mořského dna, kde nejčastěji žijí, vlečnými sítěmi. Ilustrace: Jan Sovák

 

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru