Jaro v Zoo Praha

Ostatní články

Helena Petáková  |  21. 03. 2019


Astronomické jaro oficiálně začalo teprve včera večer, v Zoo Praha se však toto roční období hlásí již několik týdnů. Chovaná i volně žijící zvířata zvyšují svou aktivitu, některé druhy se po zimě vracejí zpět do expozic a na své si přijdou také milovníci jarních květů.

Vzácná agamka písečná se vylíhla 18. března po 34 dnech inkubace; aktuálně váží 3 g a měří 7,5 cm (v dospělosti dosáhne délky 20 cm a váhy 30 g). Mládě je zatím odchováváno v zázemí, rodiče jsou k vidění v pouštní expozici Kattakum, jež je součástí Pavilonu šelem a plazů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Vzácná agamka písečná se vylíhla 18. března po 34 dnech inkubace; aktuálně váží 3 g a měří 7,5 cm (v dospělosti dosáhne délky 20 cm a váhy 30 g). Mládě je zatím odchováváno v zázemí, rodiče jsou k vidění v pouštní expozici Kattakum, jež je součástí Pavilonu šelem a plazů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Ve výbězích lze v závislosti na počasí opět vidět například návštěvníky velmi oblíbené lemury či atraktivně zbarvené africké kopytníky bongy horské. U kasuárů, antilop vraných nebo pand červených probíhají námluvy a chovatelé hlásí zajímavé přírůstky – jedním z nejvzácnějších mláďat je agamka písečná, která se vylíhla minulý týden. Tento druh se specializuje na život v navátém písku, což jsou podmínky, které není snadné napodobit. Zoo Praha je v současnosti jedinou zoo na světě, které se daří agamky písečné odchovávat.

Z volně žijících zvířat ukončili zimování například skokani skřehotaví nebo ropuchy obecné. Kolem pestrobarevných květů krouží včely zednice, velké samotářské včely drvodělky nebo různé druhy motýlů. Volavky popelavé, které si areál zoo zvolily jako svůj domov rovněž samy, lze v těchto dnech pozorovat při hnízdění.

Jarní aktivita zvířat je také námětem nedělní procházky s průvodcem, při níž bude možné pozorovat námluvy vybraných druhů a poslouchat jejich hlasové projevy. Prohlídka „Jaro je tady“ trvá 90 minut a mohou ji absolvovat všichni zájemci s platnou vstupenkou. Sraz s průvodcem bude před hlavním vchodem do zoo v 11 a 13 hodin.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru